Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Cornelis fick ställa in i Askersund

Oktober 2011Skapad av Ove Danielsson tis, oktober 16, 2012 09:17:53

Cornelis i Askersunds Hembygdsgård i väntan på att det skulle sluta regna. Men regnet forsatte att ösa ner, så populäre trubaduren fick packa ihop och åka vidare.

Apropå det här med regn

Tänk vad regn kan verkligen ställa till det för nöjesarrangörer! Någon som fick erfara det vid sitt första och enda sångframträdande i Askersund var populäre trubaduren Cornelis Vreeswijk. Han hade inte ställt in en konsert på 20 år innan han kom till Hembygdsgården i Askersund för ett framträdande. Cornelis hann dra en Bellmanlåt innan de regntunga skyarna tog över helt. Populäre trubaduren fick ta regnskydd i Skomakarstugan.

Regionmusiken i Örebro och Cornelis skulle ge en konsert med namnet ”Visor från två sekel” . En verklig storsatsning i Askersund. Cornelis var och är ett stort trubadurnamn.Arrangörer var Kulturnämnden och Regionmusiken. Det kom 200 personer i ruskvädret, som naturligtvis fick pengarna tillbaka.

Några veckor innan hade arrangörerna diskussioner om var konserten skulle hållas, utomhus i Hembygdsgården eller inomhus i Närlundahallen. Det blev en chansning med en utomhuskonsert. Något som arrangörerna bitter ångrade.

Det hade inte regnat på hela dagen, men om det ändå skulle bli någon skur så räknande man med att kunna bryta konserten en stund. Publiken väntade tålmodigt på att regnet skulle gå över under sina paraplyer. Problemet var en stor elektronisk utrustning. Arrangörerna vågade inte köra vidare. Det fanns risk för överslag i den elektroniska utrustningen som kunde drabba artisterna. Och att flytta hela konserten inomhus skulle ta flera timmar.

Minns ändå att en del lantbrukare blev glada över regnet. Men det var av helt andra skäl.

Det blev Regionmusiken som fick ta på sig större delen av den ekonomiska förlusten. Uppgörelsen var sådan att Regionmusiken skulle ta hand om 90 procent av intäkterna från biljettförsäljningen. Resten skulle gå till kulturnämnden i Askersund.

Året var 1984 då Cornelis verkligen var på ropet. Ibland saknar jag likande arrangemang i lite enklare miljöer. Därmed inget ont om olika konserter i kyrkorna.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att folkkäre Cornelis har var i Askersund vid ett tillfälle för att konsertera. Men det blev bara en sång. Det förbaskade regnet förstörde allt. Själv tog jag skydd under taket på Loftboden i väntan på sång och musik och för att kunna fotografera och plåta för tidningens räkning.

Regn drabbar inte bara artister och nöjesarrangörer, det kan också drabba lite tyngre fotbollsspelare på ett lite udda sätt. Läste i helgens Aftonbladet om fotbollslandslagets hundra höjdare. Kim Källström fick inte spela mot Spanien i EM-kvalet 2006. Anledningen till det var att planen skulle bli regntung. Ansvariga ledare hade ringt till SMHI och kollat hur vädret skulle bli. Kim konstaterade med ett skratt att han inte hade mycket att sätta emot SMHI.

Själv har jag spelat massor av matcher på vattensjuka planer. Men det har aldrig varit aktuellt att ställa in eller bryta matcher. Det gällde att springa och passa i leran och vattnet så gott det gick. Men inte kunde man kalla det för fotboll…

PS! Kommentera gärna . Det skulle vara trevligt

  • Kommentarer(1)//blogg.ovedanielsson.se/#post699