Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Märkliga fonder

Oktober 2012Skapad av Ove Danielsson tor, oktober 18, 2012 12:14:13

Askersunds kommun förvaltar en rad olika fonder och stiftelser där folk kan söka pengar. Men ofta är donationsbreven mycket specificerade och speciella. Många äldre fonder har slagits samman för att det ska möjligt att kunna söka. I dagens samhälle går inte de gamla kriterierna att uppfylla. Det finns inte så många fattiga änkor längre som behöver ved till vintern, som det stod i något gammalt donationsbrev.

En liten udda fond är majorskan Alma Apolloff , fond som senare överfördes från kommunen till Askersunds köpmannaförening. Majorskan avled i början på 20-talet. Hon efterlämnade cirka 100 000 kronor. I testamentet stod det att räntan av hennes donationsfond, vid namn” Krister Fredrik Abrahamssons donationsfond”, skulle delas ut till ”änkor och barn efter ämbetsmän och köpmän i staden”. Askersund fick hälften av pengarna. Andra hälften gick till staden Nyborg i Danmark. Själv ligger majorskan begravd i Malmö.

Anledningen till uppdelningen av pengarna var att majorskans mor var från Nyborg, medan hennes far Krister Fredrik Abrahamsson var från Askersund. Det skulle vara rättvist. Staden Nyborg lade ner en krans på hennes grav en gång om året, men Askersund hade inte varit riktigt lika givmilda.

Vid 10-årsjubileet av testamentets öppnande tog borgmästare Bretzner upp frågan vid magistratens sammanträde. Han ansåg som stadens starke man att Askersunds stad borde lägga ner en krans på graven för att hedra majorskan. Vem tror ni utsågs att göra resan till Malmö och lägga ner en krans? Naturligtvis borgmästaren själv. Det blev en praktfull krans med vita band kunde Bretzner rapportera när han återvände efter sin Skåneresa.

Förvaltningen av fonden överfördes i början på 80-talet till Askersunds Köpmannaförening, där den passade bättre. Innan fonden lämnades över fick fem kvinnor med anknytning till handeln 1 700 kronor vardera. I dag vet jag inte hur det fungerar. Köpmannaföreningen finns ju inte kvar. Åtminstone inte namnet.

Den senaste donationen till kommunen kommer från Hemvärnet. Då handlar det om en studiefond. Mest pengar finns det ” Systrarna Lodéns minnesfond”. Det är en socialfond, där avkastningen ska gå till kvinnor i Lerbäcks församling. Minst pengar finns det i ”A.R. Norrys fond”. Avkastningen i den fonden ska gå till ”stadens prydnad”. Med tanke på det nuvarande ränteläget blir avkastningen så låg att det inte finns någon mening med att ha fonden kavar resonerar ansvariga. Kanske det bästa är att köpa något konstverk som pryder staden av de pengar som finns kvar…

PS!Kommentera gärna

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post701