Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Fotohörnan tillbaka igen

Oktober 2012Skapad av Ove Danielsson tor, oktober 25, 2012 23:29:54

Jajja Deboussard

Jajja finns i gamla Fryxells i hörnet Stora Bergsgatan -Sundsbrogatan

Gamla klassiska fotobutiken i vid Sundsbrogatan 18 i Askersund har återuppstått igen. Mannen bakom nysatsningen är rutinerade fotografen Jajja Deboussard. Jajja är en fotograf med stor bredd, som jobbat både mot dagspress, facktidningar, industrier för att nu nämna något.

-Vi kom till Askersund för två år sedan. Men vi köpte inte huset för att det tidigare hade funnits en fotoaffär där. Vi ville flytta till Askersund och jag fick berättat för mej om de tidigare verksamheterna, säger han.

Jajja börjad fotografera redan som ung grabb. Pappa Stig-Arne Öström , var också en skicklig bildjournalist med reportage och bilder i de flesta tidningar. Ofta förekom hans bilder i Sveriges stora bildtidning på den tiden, bland annat tidningen SE. Grabben gick i pappas fotspår.

Senare startade pappa Stig-Arne en bildbyrå, Dagens Bild.

-Jag jobbade också med film och ljussättning under en del år. Pappa dog 1981 bara 63 år gammal. Jag fick då ta hand om det stora bildarkivet, berättar Jajja.

En bild ur Jajjas imponerande bildarkiv. Här har han fångat Kjerstin Dellert, Lena Nyman och Elisabeth Söderström på en bild.

I Jajjas stora bildarkiv finns en imponerande fotoskatt av både gammalt och nytt. Jajja driver i dag en bildbyrå vid sidan om sitt fotograferande. Bilderna finns på hans hemsida, för den som är intresserad av köp. www.timeimages.se är adressen

-Jag tar också körkortsbilder om det skulle vara så, upplyser Jajja.

Jajja hänger med i vad som händer i Askersund. Han har dokumenterat det mesta i Askersund som varit fotomässigt och intressant sedan han kom till stan. Och det har hänt en del på sista tiden, med rivning av byggnader.

Förr fanns det en del fotoateljér i Askersund. Fryxells är den mesta kända och han fanns i lokalen där Jajja finns i dag. Från att ha varit en renodlad ateljéfotograf breddade Elof Fryxells sitt fotograferande. Han tog också en del reportagebilder för Askersunds-Tidning . Elof var Askersunds fotograf i många år.

Han tog en verklig udda bild på IFK Askersunds bandylag på 30 –talet. Laget skulle samlas för en bild på sjön men isen var svag för en lagbild. Elof fann dock på råd. Han plåtade laget i ateljén med full utrustning. Isen fick ersättas med en tjock matta. Lite roligt ser det. Han tog också en bild på bandylaget till populära Rekord-Magasinet. Det var en färgbild där färgerna stämmer mycket dåligt. Färgläggningen hade skett för hand. IFK-målvakten Revény fick helt plötsligt en gul tröja istället för sin vanliga grå. Gult gjorde sig förmodligen bättre mot övriga spelares blå tröjor. Där kan man tala om konstnärlig frihet.

Elof Fryxell med sin kamera. Bild från Leif Linus arkiv

Sigge Eklund tog över efter Fryxell. Han kom från tidningsvärlden, men hade också ägnat sig mycket åt industrifotografering. När Eklund slutade drevs butiken en kort period av en ny ägare.

Under en period fanns Apoteket i huset som Jajja har sin verksamhet i dag

Fotohörnan blev sedan kontoriserad. Men nu är det som det ska var igen med Jajjas verksamhet. Det känns tryggt.

PS! Kommentera gärna. Det skulle var trevligt

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post708