Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Infernalisk stensättning

November 2012Skapad av Ove Danielsson sön, november 25, 2012 13:09:15

Bilder från 1989

Gatornas nuvarande rutmönster i Askersund ritades redan 1643. Den stora branden 1776 lämnade inte några spår efter sig i stadsplaneringen. Det var rutmönster som gällde.

Förr i tiden var inte de stenlagda gatorna särskilt populära. I en gammal skrift från 1800-talet kan man läsa att en del gator i Askersund hade en ”infernalisk stensättning”. Men det var innan den inte allt för vackra asfalten gjorde sitt intåg i staden.

Det skulle komma tider då de flesta ville ha tillbaka de stenlagda gatorna igen. Och i slutet på 80-talet var politikerna beredda att återskapa den gamla stadsmiljön vad beträffar gatorna. Drömmen var att kopiera skånska Simrishamn i en liten mindre skala. Där finns kilometerlånga stensättningar.

Stadsbacken. Bild från 89

I slutet på 80-talet kallades ett gäng stensättare från Skåne att fixa till stensättningen i centrala Askersund. Med facit i hand kan man konstatera att det blev bra. Sorgebarnet är fortfarande det gropiga kullestenstorget där folk går och snubblar. Det är självklart att kullerstenarna ska vara kvar, men torget kunde väl jämnas ut och groparna fyllas upp. När det gäller torget var inte skåningarna inblandade. Det är senare synder. Några pratar om asfaltering av hela torget, men det måste väl vara mera som ett skämt.

När det stora stenläggningsarbetet genomfördes i oktober 1989 stod Vägverket för en del av kostnaderna. På den tiden skötte Vägverket några gator och kommunen några. Det var på gång att kommunen skulle sköta samtliga gator, men innan övertagandet skedde var kravet att Vägverket skulle rusta sina gator. Kommunen-och då inte bara Askersund- vägrade ta över gator som senare skulle medföra stora upprustningskostnader. Frågan gick ända upp på regeringsnivå och det ledde till att Vägverket fick lägga en slant för att bli av med en del stadsgator.

Det stora jobbet gjordes som sig bör just på Storgatan, från kyrkbacken i norr ner till Stöökagatan. Sedan följde Sundsbrogatan och norra delen av Väderkvarnsgatan.

Mindre omläggningar hade kommunens egna jobbare klarat själva tidigare. Minns att man såg Sixten Gefvert och hans kompisar ständigt hålla på med att plocka gatsten. Alltid var det något som skulle läggas om eller lagas. Senare köpte kommunen in en maskin för att underlätta jobbet. Maskinen finns nu upprustad hos Ingemar Lundfeldt i hans verkstad på Ullavi. Den hade varit utslängd i skogen under många år.

Pelle Landin-Lindberg stänlägger torget på 50-talet. En vanlig syn på den tiden.

Det var länge sedan någon pratade om ny stenläggning av asfalterade gator i Askersund. Omläggningen av torget och allt krångel kring det för några år sedan har fått de flesta att ligga lågt. För att inte tala om all kritik. Men blev det så dåligt? Klart att kullstenstorget kunde vara bättre, men pengarna tog slut innan stenläggarna kom dit. Det övriga runt torget hade kostat för mycket pengar.

Ingemar Lundfeldt hittade kommunens gamla stensättningsmaskin utslängd i skogen. Ingemar har rustat den till nästan nyskick

Och något Simrishamn lär aldrig Askersund bli, med kilometerlånga stenläggningar. Då skulle man få börja ute vid Coop och lägga in mot stadskärnan. Men man kan inte få allt här livet. Inte ens gatsten.

PS! Kommentera gärna

  • Kommentarer(4)//blogg.ovedanielsson.se/#post733