Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Kunskap-och kulturcentrum på gång igen

November 2012Skapad av Ove Danielsson tis, november 27, 2012 19:21:21

Sundsbrogatan ut mot Haga ska öpnnas igen. Så här såg det ut 1946.

Sundsbrogatan till vänster och gamla Folkskolan i bakgrunden

Detaljplanen för nya kunskap-och kulturcentrat i Askersund skall ut på ett nytt varv för synpunkter. Förmodligen är det sista varvet, fast det har man sagt tidigare förstås. Bygget har nu flyttas upp från kanten av Alsens strand upp till gång-och cykelvägen mellan skolbyggnaderna ut mot Haga. Gamla Sundsbrogatan.

Det är inte så mycket som hänt med själva bygganden sedan förra rundan, utan det handlar mest om en annan placering. Många protesterade mot att byggnaden skulle ligga så nära vattnet i Strandparken. Nu blev det inte så heller. Det gäller att göra sina röster hörda.

Förslaget innebär att huvuddelen av nuvarande Strandparken bevaras . Det sammanhängande parkområdet utökas lite mot norr när Hagavägen läggs igen. Askersundarna kan lugnt promenera vidare utmed stranden. Planförslaget ger möjlighet att anlägga bryggor vid stranden som ett led i att göra Strandparken attraktivare.

Bygghöjden blir 12 meter i tre våningar. Inom en mindre del för bygghöjden ökas till 16 meter, för att ge möjlighet till en multisal. Hur det nuvarande skolområdet skall nyttjas bäst är en annan fråga. Som säkert kommer att diskuterats vid andra tillfällen. Kanske sjönära bostäder? För enligt de flesta planerare , politiker och husförsäljare vill folk i dag bo så nära vattnet som möjligt. Personligen tycker jag att hela Askersunds tätort har ett sjönära läge.

Norders villa ut mot Haga. Sundsbrogatan ska öppnas igen nedanför grinden. När bilden togs var det inga problem med trafiken. Folk blev glada om de fick se en bil på gatan.

Skolkontoret (gamla sjukstugan) till höger. Folkskolan har ännu inte byggts.

Själv är jag uppväxt bara ett par meter från Gårdsjön. Med översvärmningar och allt vad det innebar. Och jag tänkte aldrig på att det var sjönära. Ingen annan i huset gjorde det heller. Möjligen när vi skulle bada eller åka skridskor. Och det gjorde vi så ofta det gick. Men det var då det. Jättelänge sedan…

Som vanligt har Leif Linus hjälpt till med bilder.

PS! Kommentera gärna.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post736