Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Norra Europas längsta gång-och cykelväg

December 2012Skapad av Ove Danielsson mån, december 03, 2012 19:11:30

Djupviken med Edö i bakgrunden

Djupviken på 30-talet

Askersunds kommun har en vision om att bygga Norra Europas längsta-gång och cykelväg mellan Stjernsund-Askersund-Edö –Stjärnsund. För att ta sig över viken från Edö till Stjärnsund måste det till en liten färja av något slag. Annars blir det svårt. Det var länge sedan man hörde talas om någon som gick på vattnet och ännu mindre med en cykel.

Exploateringen av den första etappen på Edö är avslutad och den första tomten är såld. VA-ledningsdragningen är påbörjad, liksom gång och cykelvägen mellan Askersund och Edö. Bygget beräknas vara klart våren 2013.

Det finns också ett projekt med namnet Central Baltic Cyckling som Askersund ska vara medverka i. Det är ett EU-projekt kring cykling i Örebroregionen. Genom en medfinansiering av Askersunds kommun på 120 000 kronor så vill kommunen uppnå sin vision om en jättelång cykelväg. Pengarna ska användas till marknadsföring och uppsättning av skyltar för att markera upp leder med. Enligt kommunledningen har Askersund stora förutsättningar att få fram riktigt bra cykelleder med inriktning mot mountainbikeleder och leisureleder.

Vän av ordning frågar sig säker vad leisureleder är för något. Och jag med. Letade i handlingar och fick förklaringen. Det handlar om leder på mindre vägar , både grus och asfalt med besöksmål efter vägen.

Vad jag förstår måste kommunen ha ekonomiska överläggningar med en rad markägare där jätteleden ska dras fram från Askersund, utmed Alsens strand. Och det kan bli knepigt och handla om ganska mycket pengar vad jag förstått. Så vad kostnaderna slutar på är mycket osäkert. Det finns ännu ingen kostnadskalkyl framme. Vad jag förstår så börjar kommunen med vägen på den egna marken vid Edö och ut mot Stjärnsund.

”Projekt 30 bilfria mil runt Vättern” tänker Askersunds kommun att delta i. Samtliga kommuner runt Vättern och de fyra regionerna deltar. Ansvariga är Östsam också inlett en förstudie. Vid försäljning av tomter på Edö erbjuds köpare en båtplats vid en brygga i Djupviken som ansluter till området. Askersunds kommun anser det vara viktigt att komma igång snabbt med den tänkta gång-och cykelvägen längs med Edös norra strandkant. Projekteringen bör ske under 2013 för att läggas in i budgeten från 2014 och framåt.

Något av det största som hänt inom cykelområdet i Askersund som jag minns är annars när Gustaf ”Stålfarfar” Håkansson kom till stan i början på 1950-talet. Då taldes det cykel i Askersund under flera veckor. Han lockade storpublik till torget. Många mötte honom en bra bit norr om Askersund, för att sedan ta sällskap in till stan. Vid 66 års ålder, cyklade Håkansson utom tävlan Sverigeloppet från Haparanda till Ystad. På grund av hans höga ålder hade tävlingsledningen vägrat honom att delta - åldersgränsen var 40 år - men han ställde ändå upp och startade från Haparanda en minut efter siste man. Cykelloppet kördes i etapper och medan de tävlande sov, cyklade Håkansson upp till tre dygn i sträck. På den egentillverkade nummerlappen hade han skrivit en stor nolla. Han fick stor uppmärksamhet i tidningarna och blev en rikskändis när hela svenska folket följde hans färd genom landet.

Efter 6 dagar kom han till Ystad - 24 timmar före de tävlande. Där spelade brandkårens paradorkester och Håkansson blev buren i gullstol. Dagen efter fick han möta kungen. Faktauppgifter kommer från Wikipedia.

PS! Kommentera gärna! Vad tycks om kommunens vision om Norra Europas längsta gång-och cykelväg?

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post743