Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Gösta blåser vidare

December 2012Skapad av Ove Danielsson sön, december 16, 2012 15:58:48

Brukar inte skriva om födelsedagar, men när det gäller vännen Gösta Svensson gör jag ett undantag. Han har betytt oerhört mycket för Askersunds musikliv i massor av år som ledare för Skyllbergs musikkår och sextetten Spickblecket. På torsdag (den 20 december) fyller Gösta 90. Och han lika aktiv inom musiklivet som alltid.

Gösta Svensson har kämpat för att hålla blåsmusiken och dess framtid levande ända sedan han blev ledare för Skyllbergs musikkår 1958. Känner jag Gösta rätt kommer han att fortsätta med det många är ännu. Och jag känner Gösta ganska väl. En mycket trevlig man. Vi har bundit böcker tillsammans i många år och haft det mycket trevligt. Musiken och särskilt då ”blåset” har varit hans liv sedan ungdomsåren. 1983 bilade han också sextetten Spickblecket. Därmed återuppväckte Gösta en sextettepok som funnits i Kårberg mellan åren 1891 och 1930.

Gösta är fortfarande elegant ledare för Skyllbergs stolta musikkår och för Spickblecket. Det finns väl nästan ingen i det här länet som missat Gösta och hans musikkår marschera fram på gator och torg. 1 maj firandet har alltid varit ett givit inslag i Skyllbergs musikkårs årliga program. Förr i tiden ledde skyllbergarna demonstrationstågen på ett antal platser i länet under dagen. I dag är det inte så många småplatser det demonstreras på längre vid 1 maj, så det blir färre spelningar. Men ändå lika pampigt när Gösta marschera fram med sin musikkår.

Gösta började på Skyllbergs bruk 1939. Som ung vill han satsa på en yrkesbana som musiker, men föräldrarna ville annorlunda. Det fick bli bruket istället och där stannade han fram till pensioneringen. Gösta fick sin musikaliska utbildning inom musikkåren. Familjen bodde i ett fyrafamiljshus nära spikfabriken i Kårberg. I tre av familjerna fanns musikelever som övade .

”Så fort någon spelade sin läxa började också grannen spela. Det pågick dagligen till föräldrarnas stora glädje. Tutandet ersatte diverse satyg” har Gösta berättat.

Gösta bodde tidigare med hustru Eivor i en villa ute på Haga, men sedan några år tillbaka bor paret i en lägenhet i centrala Askersund. Bar som en liten upplysning för alla som tänker uppvakta. En lite större fest kommer att hållas i Dragskivan Kårberg några dagar efter födelsedagen. Det är annars inte lätt att få plats med alla som vill uppvakta Götsa i en vanlig lägenhet. Det behövs en samlingssal. Tänk bara att en hel musikkår ska få plats.

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt.

  • Kommentarer(1)//blogg.ovedanielsson.se/#post751