Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Gosse med snäcka försvunnen

December 2012Skapad av Ove Danielsson tor, december 27, 2012 16:59:28

Tidningsbild från augusti 1952

Bara en liten undran? Var finns skulpturen ” Gosse med snäcka” formad av E. Holzmuller? Det här är en liten efterlysning av skulpturen som en gång fanns i en fontän framför nuvarande skolkontoret vid Sjöängsskolan. När fontänen placerades framför ingången 1952 användes huset till kronikerhem. När sedan hemmet flyttades till sjukstugan i början på 60-talet och skolan tog marken i anspråk flyttades Holzmullers verk. Var finns det i dag? Kanske någon vet?

Säkert är inte det här någon stor sak, men det är ändå intressant. Konst försvinner inte eller flyttas bara utan vidare. Och ”Gossen med snäcka” var fin. Med fyra vattenstrålar. Det var i början på 50-talet som den välskötta parken vid dåvarande Kroniska sjukhemmet, skulle lyftas ytterligare med en fontän. Det hade funnits ett önskemål länge och hemmets direktion gjorde slag i saken. Parken skulle få ”levande vatten” .

En 50-talsbild på nuvarande Skolkonoret. I förgrunden skymtar huvudet på skulpturen "Gosse med snäcka"

En mycket gammal bild på gamla sjukstugan (t.h) nuvarande skolkontoret från Leif Linus arkiv.

Vi den tiden resonerade man som så, att god konst vid sjukvårdsinrättningar var mycket viktigt. Men som alltid handlade det om pengar. Ett konstverk kostar ju ändå ett antal kronor. Men föreningarna ställde upp. ”De sjukas vänner” bidrog med 500 kronor. Kommunerna Hammar, Askersund och Lerbäck ställde också upp med pengar. Allmänheten och företag skänkte också pengar till de sjukas trevnad. Även personalen vid hemmet skänkte pengar.

Anläggningen kostade totalt 2 200 kronor och i den summan ingick också arbetet med att ge plats för fontänen. Intresset för att lämna bidrag var så stort att det till och med blev 815 kronor över. Det var pengar som skulle bilda en grundplåt för ytterligare konst i framtiden. Hur det gick med det vet jag inte. Kanske någon läsare vet?

Vad vet jag, det kanske finns enkla svar på mina frågor? Skulpturen kanske finns vid någon annan vårdinrättning i dag? Konstigare än så behöver det inte vara.

PS! Kommentera gärna.

  • Kommentarer(3)//blogg.ovedanielsson.se/#post757