Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Fräcka boskapstjuvar

Januari 2013Skapad av Ove Danielsson tor, januari 17, 2013 19:12:10

Strax före jul stals 69 kreatur från en bonde i Södermanland. Korna skulle slaktas till jul men när de skulle hämtas var ladugården redan tömd. Bonden hade varit borta i fem timmar och när han kom tillbaka var djuren borta. Södermanspolisen hade aldrig hört tals om en så stor kreatursstöld tidigare. Verkliga proffs hade varit i farten.

Professor Leif G W Persson tog upp fallet i TV-programmet ”Veckans brott”, nu senast. Han lovade också fortsätta undersöka fallet, och funderade samtidigt om det funnits något liknande fall. Leif G W trodde också att han skulle få fast tjuvarna.

Som journalist var jag med om ett liknade fall för snart 20 år sedan vid gården Mötet söder om Askersund. Då handlade det om 31 nötdjur som stals när ägaren Stefan Varga var bortrest. Stölden är fortfarande olöst. Det fanns inga spår efter tjuvarna som ändå måste haft en eller två lastbilar för att få med sig de 31 nötdjuren. Frågan är hur man gömmer undan så många djur utan att bli upptäckta? Bland djuren som stals fanns en stor tjur som vägde runt 1 200 kilo

Stefan var på resa och hade bett en granne kolla till djuren. När denne kom på morgonen var ladugården tom. En verklig chock. Stefan fick ut lite pengar från försäkringen efter en del trassel. Skvallret gick också att Stefan själv låg bakom stölden. Han tyckte det var hemska rykten och han gör det fortfarande. Försäkringsbolaget betalde ut hälften av värdet på kreaturen. Han var på gång att avveckla gården och sälja djuren. En annons några veckor före auktionen lockade mycket folk. Stefan är ganska säkert att tjuvarna fanns bland någon av besökarna.

Stefan Varga i den tomma ladugården 1994

När jag gjorde reportage om stölden berättade Stefan att tjuvarna förmodligen hade använt något slags bedövningsmedel för att få med sig alla djuren. Någon hade berättat för honom att det fanns ett bedövningsmedel som djuren slickade i sig och sedan blev helt lugna. Det behövdes bara några droppar. Stefan hade själv full upp med att flytta djuren inne i sin egen ladugård . I det här fallet lastade man på 31 djur under en natt.

Talade med Stefan för några dagar sedan. Han hade inte kollat på TV-programmet men när jag tar upp frågan väcks minnen från den stora stölden. Och mina besök med kameran på gården. Fortfarande är han mycket förundrar över att hur tjuvarna kunde komma undan med så många djur utan att bli upptäckta. Polisen fick inte in några tips eller spår att gå på. Vi får se hur det går med Leif G W sökning efter de 69 stulna djuren på gården i Södermanland. Det kanske går bättre?

Stefan lämnade lantbruket och gården vid Mötet 1994. I dag driver han företag med ett antal grävmaskiner. Företagets kontor finns i Åsbro.

Det går också att läsa den här bloggen på na.se under Askersund, eller i tidningens bloggportal. De nya bloggarna kommer i NA. Får se hur det blirtr framöver. Det kanske räcker med att bloggarna går i NA...

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post769