Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Plåtsmeden vid södra infarten spolades

Februari 2013Skapad av Ove Danielsson ons, februari 20, 2013 23:48:45

Utsmyckning av rondellen vid den södra infarten till Askersund har varit på tapeten det senaste året. Något ska det vara, bara det inte blir för maffigt . Bilisterna får inte tappa uppmärksamheten på vägen. Då kan det bli ett varv för mycket i rondellen.

Det har också funnits en del förslag, men som har spolats av Trafikverket. Vet inte riktig vem som sitter där och är smakbedömare? Säkert är det någon utbildad just i det ämnet som har klart för sig hur det ska vara. För vem som helst kan det väl inte vara…

Nu är det inte första gången det finns diskussioner om utsmyckning vid södra infarten. För snart 20 år sedan kom socialdemokraterna i Askersund med ett förslag om att placera en smed utskuren i plåt vid södra infarten i närheten av Landskyrkan. Den skulle vara två meter hög och målas i samma färger som stadsvapnet. Smeden skulle bli en prydnad vid infarten. Sossarna ville ha en koppling mellan smeden på Rådhustaket och plåtvarianten vid infarten. Smeden fanns ju ändå i stadsvapnet.

Landskyrkan

Många tyckte att kyrkan var vacker utan utsmyckningar i närheten. Kultur-och fritidsnämnden blev osäkra och bad församlingen komma in med synpunkter på plåtsmeden. Församlingen var inte alls med på det socialdemokratiska förslaget. Dåvarande stadsarkitekten Perryd förklarade att det var av största vikt att utformningen skulle vara väl genomtänkt. Och något som kunde berika staden.

Svampen brukar finnas vid infarterna till Askersund. Den lär dock inte placeras i rondellen

En 50-talsbild från södra infarten. Inte mycket till utsmyckning där.

Socialdemokraternas förslag föll i glömska. Det blev ingen smedkoppling. Smeden på Rådhustaket har klämtat sedan 1937 och är fortfarande utan ”kompis” på någon annan plats. Nu väntar alla på utsmyckningen av den nya rondellen. Förväntningarna är stora. Det finns förslag, men det måste till ytterligare förslag för att Trafikverket ska säga ja.

Bloggen finns också i na.se

Ove Danielsson

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post790