Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

"Pissmojen" är kultur i Askersund

Mars 2013Skapad av Ove Danielsson fre, mars 22, 2013 09:07:14

Vad kommer att hända med den gamla urinoaren i Askersunds strandpark när nya kunskaps-och kulturcentrumet ska byggas? I folkmun kallas den lite grovt för ”pissmojen”. Det kan ju inte gärna stå kvar där när nya moderna byggnader med riktiga toaletter växer upp i området.

Jag har faktiskt ett tips och förslag på en förening som är lite nödiga på att få ta hand anläggningen från 1920, nämligen hembygdsföreningen i Askersund. Tycker det är ett utmärkt förslag och bara för ansvariga vid kommunen att ta beslut om flytt om jag fick bestämma, men så är det ju inte. Men det finns hopp om en bra lösning. Kommunalrådet Per Eriksson är med på noterna så det kanske går vägen. Vi båda har markerat viktigt att ha något ställe att slå en drill i. Annars är det lätt att den hamnar hos någon skrothandlare, som inte känner så mycket för kulturen. För visst är ”pissmojen” också lite kultur om man tänjer på gränserna. Det finns inte så många kvar i Sverige av den sorten.

Hembygdsföreningen vill att folk ska kunna lätta på trycket i den gröna kulturbyggnaden som de alltid gjort. Även om det inte blir i stationsområdet. Räknar med att kommunalrådet skriver ett brev till föreningen med det snaraste att de kommer och hämtar kuren. Då ska jag skriva igen. Jag och Per räknar med att i så fall klippa banden när den invigs i på sina nya plats i hembygdsgården. Eller man kanske inte klipper band när det gäller en sådan här anläggning? Det kanske finns andra mera praktiska sätt att inviga på…

Så här skrev jag i en tidigare blogg på min hemsida:

Askersund kan inte skryta med sin offentliga konst. Men det kanske ingen har gjort heller? Men jag tar upp det i alla fall. Torgbrunen från 1943 kan ingen missa. I hamnen finns det järnmalm från Zinkgruvan och en båtskulptur. Vid Närlundaskolan finns en skulptur-som blev omdiskuterad - när den placerades i närheten av matsalen. Vidare finns det ett konstverk vid ingången till Rådhuset. Kommer inte på så många mera just nu….

Men det finns en liten byggnad som snart kan räknas in till den övriga offentliga konsten om man töjer lite på gränserna. Nämligen urinoaren i kanten av Strandparken strax intill stationshuset. Om inte annat går den att räkna in som industrihistoria. ”Pissmojen” som byggnaden är döpt till i folkmun tillverkades på Limhamns Aducereringsverk i Malmö 1920. Förmodligen beställdes den samma år till dåvarande järnvägsstation och har troligen stått på olika ställen i stationsområdet. Företagets egen benämning på den lilla nödvändiga byggnaden var ”bekvämlighetsinrättning”. Byggnaden har alltså 93 år på nacken och kanske borde firas med en liten festlighet. Men jag vet inte riktigt hur man kan fira en urinoar ? Kanske det finns någon som har ett bra förslag?

Kommunalrådet Per Eriksson, är inne på samma linje som jag. Kuren är kultur. Om inte annat industrihistoria.

För ett tiotal år sedan fanns det diskussioner om att byggnaden skulle flytas till hamnområdet. En del tyckte att den stod för nära lekparken och spred dålig lukt under sommarmånaderna. Men det blev aldrig något av med flytten, och det är nog riktigt att den finns kvar i gamla stationsområdet. Men kanske inte intill lekplatsen.

Och det var inte första gången det förekom diskussioner om urinoarer i Askersund. Fram till 1953 fanns det en liknande anordning på hamnplan, som vållade en del problem. Det tyckte i alla fall en del ledamöter i stadsfullmäktige. Alla var eniga om att byggnaden- som då kallades för ”urinkur”- var mycket svårplacerad. Därför vände man sig till hälsovårdsnämnden för att hitta en lämpigare placering. Hälsovårdsnämnden hade i ett första skede ett förslag om att placera ”urinkuren” mitt ute på hamnplan framför magasinet. Med facit i hand var det nog tur att det inte blev så. Hur skulle det har sett ut? Män som stått och gjort sina behov på en av stadens stora samlingsplatser. Ett annat förslag var en placering mellan Centralföreningen och Öhrmans magasin i hamnen. Där Sjöbodarna ligger i dag. Men ledamöterna och högermännen Wåckner och Enfrid Johansson var inte nöjda med förslagen, så det blev återremiss. En del har trott att det är just den byggnaden som flyttats till stationsområdet, men det stämmer inte med bilder som Leif Linus Larsson plockat fram. Och minnen som jag själv har. Det är två olika byggnader, om nu inte någon har ett bättre förslag? Linus och jag har verkligen gått till botten med stadens urinoarer, så det borde stämma.

Moderna tider kom och de gamla byggnaderna försvann med offentliga toaletter. I centrala staden fanns det en toalett på rådhustomten i direkt anslutning bussväntsalen och gamla brandstationen. Den låg längst in i hörnet, lite undangömd. Brandstation och busstation fanns förr inne på rådhustomten.

Slutligen några rader om förtaget i Limhamn som tillverkade jubileumsbyggnaden i Askersunds Strandpark. Företaget var ett av de större gjuterierna i Skandinavien och sysselsatte ca 225 arbetare. Startat som AB Sydsvenska Gjuteriet år 1900 som ett gråjärnsgjuteri och mekanisk verkstad tillfogades 1906 även tillverkning av aducerat gjutgods. Detta aducerade gjutgods blev sedermera huvudinriktningen och företaget bytte namn 1915 till AB Limhamns Aduceringsverk.

Aducerat gjutgods med stor seghet, styrka och hållbarhet hade en mångsidig användbarhet med möjligheten att tillverka klenare godsdimensioner. Man tillverkade bl a stålbultad kätting och reservdelar till plogar och slåttermaskiner, cykel- och bildetaljer och delar till den växande maskinindustrin.

1968 var gjuteriavdelningen historia och AB Fleron samlade istället flera av sina mekaniska företag till Aduceringsfabriken i Limhamn som då omfattade 12.000 kvadratmeter. Idag kan vi se skylten ”Limhamns industriby” vid platsen för den gamla porten till Aduceringsverket.

Bloggen finns också på na.se under Askersund

Ove Danielsson

  • Kommentarer(2)//blogg.ovedanielsson.se/#post814