Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Medborgarförslag om offentlig konst

Mars 2013Skapad av Ove Danielsson fre, mars 29, 2013 19:47:14

Torgparken

Askersund har en del offentliga skulpturer, men vilka är konstnärerna bakom verken och hur har de tänkt?

Det finns för lite fakta till allmänheten om Askersunds offentliga skulpturer anser Malin Sand i en brev till kommunen. Det handlar om ett medborgarförslag. Malin och många med henne tycker att kommunen borde ha ett samlat arkiv, eller en app, dit intresserade kan vända sig. Många vill kunna läsa om konstnären bakom verken, vad konsten symboliserar och hur de kom till. Och när.

Konst i hamnområdet. Det är inte lätt att se vad som står på plattan

Konst vid Närlundahallen

Det mest kända konstverket i Askersund är förmodligen brunnen i Torgparken som Askersundskonstnären Folke Dahlberg smyckat. Det skedde till stadens 300-årsjubileum 1943. I hamnområdet finns det också offentlig konst som inte den oinvigde känner till.

För några dagar fick jag en fråga om vilken konstnär som står bakom skapelsen på Rådhusväggen strax intill entrén. Både konstverket och entrén till Rådhuset har kommit i skymundan. Tycker det ska lyftas fram. Paret som frågade mej kommer från Danmark och var mycket imponerad över skapelsen. Lyckligtvis kunde jag också svara.

I mitt arbete som journalist på NA var jag på plats när konstverket sattes upp 1979. Mannen bakom verket är Roland Eckerwall, då bosatt i Hällabrottet, men nu i Kumla. Konstverket berättar om den stora kommunsammanslagningen 1970, då Lerbäcks och Hammars kommuner slogs ihop med storebror Askersund.

Bild från 1979. Eckerwall och hans medhjälpare Gunnar Johansson

Från början hade kulturnämnden tänkt sig att Eckerwall skulle göra de olika kommunernas vapen, men det visade sig vara svårt. Det gick helt enkelt inta att få tag på alla kommuners vapen! Eckerwall fick lösa det på ett annat sätt. Han har fått med glastillverkningen i Hammar, malmbrytningen i Zinkgruvan , fisket i Vättern och en del andra näringsgrenar. En stor inspirationskälla var Askersundskonstnären Folke Dahlberg.

Det var nu inte första gången kulturnämnden i Askersund hade vänt sig till Eckerwall, med beställningar av konstverk till byggnader. Han har gjort konst till Hammars skola, en marmorskulptur till Norra Bergens äldreboende, vinflöjel till förskolan Repslagaren , för att nämna något.

Talade med Eckerwall för några dagar sedan. Han är aktiv som konstnär fortfarande Sedan vi träffades senast i Askersund har han hunnit bli några år över 80. Han minns med glädje och stolthet konstverket på Rådhusväggen i Askersund. Ett tag funderade familjen till och med att flytta till stan, men det blev inte så. I samband med uppsättningen kom det fram en äldre man och förklarade att det var slöseri med pengar att sätta upp konst på Rådhusväggen. Pengarna kunde användas till nyttigare saker. Eckerwall skrattar åt minnet i dag. I dag beundrar de flesta skapelsen från 1979. Det tog några år att få till konstverket, men det blev också bra.

När jag ändå är inne på konstverk. I december förra året skrev jag i en blogg på min hemsida om skulpturen ” Gosse med snäcka” av E. Holzmuller, som är spårlöst försvunnen. Ingen har hört av sig efter bloggen. 1952 placerades den utanför gamla kronikerhemmet, nuvarande skolkontoret. När hemmet flyttade till sjukstugan på 60-talet och skolan tog marken i anspråk flyttades ”gossen”. Sedan dess har den varit borta. Men det kanske dyker upp…

Gosse med snäcka.

Personligen tycker jag Malins medborgarförlag är bra och något att satsa på.

Ove Danielsson

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post819