Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Frykman bodde aldrig "I en röd liten stuga" i Askersund

April 2013Skapad av Ove Danielsson mån, april 08, 2013 09:58:18

Melodifestivalen på TV har blivit en verklig tittarsuccé de senaste åren. Miljontals svenskar följer programmet. Och snart väntar den stora Europafinalen i Malmö den 18 maj- Eurovision Song Contest. Då sitter i stort sett hela Europa och följer sändningar från Malmö.

Jag är ganska säker på att min gamle bekant Erik Frykman, hade funnits med i Sverigeuttagningarna om det varit aktuellt på hans tid. Eriks populära schlagers finns fortfarande med i allsångshäften och sjungs så fort det drar ihop sig till allsång någonstans. Han var medansvarig till evergreens som ”En dörr står på glänt”, ” I en grönmålad båt”, ”Två små fåglar på en gren” och sist men inte minst ”En röd liten stuga ner vid sjön”.

Schlagerförfattare Erik Frykman fick inte bo i en röd stuga vid sjön när han flyttade till Askersund på 70-talet, men ibland dök det i alla falla upp en grönmålad båt i vattnet utanför köksfönstret vid Sundsgatan. Själv bodde Erik med fru Marie under ett antal år i en gul liten stuga i Askersund alldeles intill vattnet vid Sundsgatan.

Här bodde Erik vid Sundsgatan i Askersund

Eriks lilla stuga fanns –och finns-i alla fall nere vid sjön, ofta stod dörren på glänt och träden sjöng småfåglarna. Och vid kajen låg en liten båt. Nästan allt var snarlikt det som skrevs i Eriks och Sven Paddocks visor. Erik flyttat till Askersund efter sin pensionering från Stockholm där han jobbade på det stora skivbolaget EMI. Hustru Maria hade anknytning till bygden därför blev det Askersund efter pensioneringen. Hennes pappa hade varit gruvfogde i Zinkgruvan.

Erik var lugn och stillsam man som inte gjorde stort väsen av sig. Vi hälsade på varandra, men i början visste jag inte att det var den Frykman som hade gjort alla schlagers som folk gick och gnolade på från och till. Jag visste att någon Frykman och Paddock hade skrivit visor. Men varför skulle Frykman ha flyttat till Askersund? Man borde ha hört talas om det. Jag funderade och frågade till slut honom rakt på sak. Och visst var den Frykman jag tänkte på.

Erik föddes i Norrköping 1905 och avled i Askersund 1980. I födelsestaden Norrköping började han sälja pianon. 1932 kom han till EMI. Vid pensioneringen hade han över 40 år i företaget. Komponerandet skedde alltid på sidan om det ordinarie jobbet. Han var annars producent och inspelningschef. Förutom Paddock samarbetade Erik med storheter som Åke Söderblom och Fritz Gustaf. Det hann att bli cirka 200 låtar från Eriks piano.

I slutet av 20-talet hade Erik egen orkester hemma i Norrköping. Vid sidan om det ackompanjerade han Sven-Olof Sandberg, John Vilhelm Hagberg och Gustav Lövås (ni vet handlaren i Åsa-Nisse-filmerna). Det var nära att Erik också hade blivit pianist på heltid. Revykungen Ernst Rolf hörde av sig, men Erik vågade inte satsa på honom. Vid den här tiden bröt ljudfilmen igenom och massor av pianister och andra musiker blev arbetslösa, då filmen gick över till eget ljud.

Eriks låtar blev kända långt utanför landets gränser. ”En dörr på glänt” har sjungits in av Andrew Sisters men då på engelska med namndet ”Open dor-open arms”. Han skrev under pseudonymer som Dick Fryman, E.Hallwood, Halvar Sunde, Olle Sörman, Wiberg och Wall Wilson.

När det gäller en ”I en röd liten stuga” har jag ett särskilt minne. Är uppväxt i en röd liten stuga vid sjön strax utanför Askersund. Det var dragit och kallt i kåken så farsan beslutade sig för att klä huset med så kallade ”fattiglappar”. Det var vita eternitplattor som skulle hålla kylan borta, men vackert blev det inte. Sångaren Bertil Boo var inne på redaktionen ibland och han kunde inte förstå att farsan hade ”förstört” huset med vita plattor. Men jag tror hans kritik berodde just på att Frykmans sång inte längre passade in när han besökte mej. Men han gladde ändå alltid med att sjunga några strofer ur sången inne på redaktionen. En del blev förstås undrande över sången inne från redaktionen. De trodde väl att det slagit över för någon journalist.

Ove Danielsson

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post824