Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Storvästen räddade livet på sprängare K G

April 2013Skapad av Ove Danielsson ons, april 10, 2013 09:55:10

Stora vägbyggen är på gång och planerade runt Askersund. En som kommer att följa det med stort intresse är förre sprängaren K G Andersson i Askersund. Han var med på en rad vägbyggen runt om i kommunen på också andra ställen i länet under lång tid.

Förbättringen av riksväg 49 ska fortsätta. En väg som nu är aktuell att breddas när det finns pengar är R 50 mellan Åsbro och Askersund. Just den vägen var K G och byggde en gång i tiden.

-Det var inget lätt bygge att spränga sig igenom bergen norr om stan. Två gånger rasade bygget vid Röllingen. Det kan bli knepigt även för dagens vägbyggare, tror K G.

K G har hunnit bli en bit över 80. För tio är sedan flytta han och fru Ingrid in till Askersund. Vi brukar träffas på stan ibland när han är ute på sina dagliga promenader. Och då brukar vi prata lite vägjobb och lite annat också förstås. Paret bodde tidigare i ett hus utanför Askersund. K G arbetade på Vägförvaltningen. För att bli sprängare fodras kurs och utbildning av olika slag. K G trivdes med sitt jobb trots att det var mycket tufft ibland. Och det höll också på att kosta honom livet.

-Storvästen räddade mitt liv. Det är jag helt säker på, konstaterar K G

Han blev blind på ett öga när sprängningen gick snett vid ett vägjobb i Igelbäcken för 50 år sedan. Det small direkt när han skulle tända. I början var synen borta på båda ögonen, men som tur var återfick han synen på ett öga efter något år. I övrigt var han också illa tilltygad, som resulterade i lång sjukhusvistelse.

-Det var fel på en sändning tändhattar. Det var anledning att det small direkt när jag skulle tända. Men jag hade tur som klarade livhanken, berättar K G, vars dopnamn är Karl Gustav.

K G var också en mycket duktigt fotograf. Han hade alltid sin kamera med på vägjobben. Det var inte särskilt vanligt på den tiden. Vet inte hur det är nu för tiden? Och han framkallade och gjorde bilder själv. K G var också med i Fotoklubben.

-Jag har tagit massor av bilder genom åren, men när jag blev skadad kunde jag inte hålla på längre. Tråkigt men sådan är livet, suckar K G som har många fina bilder på väggarna hemma i lägenheten i centrala Askersund.

Vännen Anders Foglander har tagit fram en del bilder av K G, som jag nu visar i den här bloggen. Ni kan själva konstatera vilken bra fotograf sprängare Andersson var.

Bloggen finns också i na.se

Vägbygget mellan Askersund Skyllberg i början på 60-talet

Flera ras inträffade när vägen till byggdes

Utsikt över Åmmelången

Ingelsbyvägen

Ove Danielsson

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevlig. Säkert känner många igen personerna på bilderna.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post825