Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Hembygdsföreningen i Askersund satsar på vägar och kök

April 2013Skapad av Ove Danielsson fre, april 19, 2013 09:45:37

Köksbygget och nya vägen till vänster

Finns det intresse för att köpa en fin kraftig stock för 500 kronor? Eller kanske flera? I så fall är det bara att kontakta hembygdsföreningen i Askersund. Och det är inte vilken stockar som helst. Stockarna ska användas till den nya köksbyggnaden i Hembygdsgården. Köpet är en verklig god gärning.

Det kan nämnas att när relieferna till Torgbrunnen skulle gjutas till stadens 300-årsjubileum 1943 hölls en insamling av kopparsaker som skulle smältas ner. Ett löfte till alla som skänkt föremål var att få sitt namn inristat på baksidan av relikerna.

Många av de som skänkte trodde att deras namn för alltid var inristad i stadens kulturhistoria. Även om inte namnet syntes. Men det fanns ändå där. Trodde givarna. Talade med gjutaren av relieferna för en del år sedan. Han upplyste om att det inte fanns ett enda namn inristad på baksidan. Men det visste inte givarna om. Och det man inte vet har man inte ont av brukar det heta.

Hembygdsföreningen har inte sagt att de som köper en stock ska få sina namn på stocken. Och skulle man ha lovat så hade namnet stått där. Sådana är folket i hembygdsföreningens styrelse. Jag känner nämligen de flesta.

Ordförande Lennart Sondér och hans medarbetare nöjer sig inte bara med ett köksbygge. Folk måste också kunna ta sig dit på ett lätt sätt. Därför har nu Sondér och gänget byggt en väg fram till serveringen. Bussar kan ta sig upp i parken och släppa av folk. Backen upp till Hembygdsgården har varit besvärlig för många.

Vid sidan av den nya vägen finns en historisk vägsten. Bara det. Den nya vägen har dragits precis förbi den sten som skulle resas till ära av Carl XIV Johan. Kungen skulle resa över Bocksjö, Igelbäcken och Aspa bruk, på hemväg från ett besök vid Karlsborgs fästning sommaren 1821. Av pratiska skäl valde kungen en annan väg. Och där stod allmogen i trakten med en två meter hög sten med inskription till igen nytta. Kungen hade sänt iväg en ordonnans för att kolla vägen över Igelbäcken, och fick då vet att den var i mycket dåligt skick. Till och med hade ordonnansen vagn stjälpt i en backe. Det fick kungen att ändra resväg.

Stenen som nu finns i Hembygdsgården låg först som plansten vid Aspa herrgård innan man på 1900-talet upptäckte inskriptionen. Då hamnade stenen i en bod. För att senare forslas till Hembygdsgården i Askersund.

Själv är jag uppväxt med Hembygdsgården. Farsan Sven gjorde massor av jobb där. Bland annat anlade han kryddgården. Sedan lagade han Hermans tittskåp hemma vid Gårdsjön. Det höll han på med länge. Och inte nog med det. Farsan byggde också en modell av Hembygdsgården i Askersund. Var den finns nu vet jag inte. Tror aldrig att den kom upp till sin rätta plats, men jag vet att någon tog hand om den. Ansvariga i föreningen ringde till honom när de ville ha jobb utförda. Ibland hade han inte lust och vill syssla med annat. Vid några samtal ropade han till morsan ute från gården att han inte var hemma. Tyvärr hörde ofta den som ringde vad farsan ropade. Och då blev det pinsamt.

Delar av farsans modell av Hembygdsgården. Vet inte var den finns i dag.

Farsan reparerade Hermans tittskåp som nu fnns i Hembygdsgården

Slutligen en uppmaning till alla som är intresserade av gamla bilder från Askersund kan kolla in på min hemsida under rubriken Kjells bilder. Kjell var och är en duktig fotograf som alltid var på plats när det hände något. Ofta var han också på plats när det inte hände något, men bilderna blev bra. Länken finns på :ovedanielsson.se.

Bloggen finns även på na.se

Ove Danielsson

  • Kommentarer(2)//blogg.ovedanielsson.se/#post830