Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Måltid i Askersund med fadd eftersmak

April 2013Skapad av Ove Danielsson mån, april 22, 2013 12:36:45

I helgen åt jag stekt fläsk och raggmunk i matserveringen på servicehuset Linden i Askersund. Ramlade in av en ren tillfällighet. Vi var ute på en promenad när vi passerade matserveringen och fick se matsedeln. Har gjort massor av reportage från serveringen men aldrig ätit där. Det var på tiden att också smaka på maten. På dörren fanns också information att serveringen skulle stängas sista april.

Jag gick mätt och belåten därifrån. Maten smakade utmärkt och kvinnan som skötte serveringen var hur trevlig som helst. Verkligen serviceinriktad. Trots allt det där fina gick jag deppad därifrån med en fadd eftersmak i munnen. Och det var absolut inte av dagens lunch. Det enda som matgästerna talade om var hur framtiden skulle se ut. Var ska de äta i fortsättningen, hur blir det på helgerna, ja funderingarna var många. En del var riktig ledsna. Någon hade inte kunnat sova på flera nätter. Jag frågade om framtiden men ingen visste riktigt. Mycket märkligt. Och har det lämnats information så har den inte gått fram.

På något sätt måste det ha blivit en stor miss i informationen från ansvarig förvaltningschef och socialnämnd. Alla som går till Lindens matsal borde i dag veta var de ska äta efter sista april. Det måste vara självklart för att lugna alla gamla och pensionärer som kommer till Linden för att äta. Många har gjort det i ett 15-tal år. Klart att de blir oroliga.

Servicehuset Linden

Allt handlar förstås om pengar. Socialnämnden har inte pengar att driva matsalen längre. Ett annat argument för nedläggningen har varit att det är för få matgäster. Det måste ske en samordning för att få ner kostnaderna, även om allt handlar om samma skattepengar och interndebiteringar. Det är just den delen som folk i allmänhet har så svårt att ta till sig. Det är ändå gemensamma skattepengar det handlar syvende och sist. Vissa verksamheter kanske inte går att driva med vinst, men de borde ändå finnas. Som maten och den viktiga sociala samvaron på Linden i samband med måltiderna. Kanske dagens höjdpunkt för många gamla.

Askersundsbostäder –ett helägt kommunalt bolag-som äger servicehuset har haft kontakter med externa näringsställen för uthyrning av matsalen men det har inte lyckats. Kanske kommunen skulle ha väntat med nedläggningen till nya kultur-och kunskapshuset ett stenkast därifrån stod klart. Vad vet jag. Kanske det finns en fantastisk bra lösning på gång? Jag är ingen politiker utan bara en enkel bloggar, som liksom alla andra kommer att bli beroende av kommunens mathållning och mycket annat var det lider. För ett som alla kan vara eniga om är att alla blir vi gamla. Ingen kommer undan. Och då är det frågan om hur man vill ha det…

Lägger med några bilder från den högtidliga invigningen av Linden i mitten på 80-talet. Bloggen finns också på na.se

Ove Danielsson

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara intressant

  • Kommentarer(2)//blogg.ovedanielsson.se/#post832