Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Frälsningsarmén och marknaderna i Askersund

April 2013Skapad av Ove Danielsson ons, april 24, 2013 14:31:21

Frälsningsarmén brukar vara ett givet inslag på marknaderna i Askersund. Tidigare fanns den en kår i Askersund med egen möteslokal vid Hospitalsgatan. Kåren är nedlagd och möteslokalen omgjord till lägenheten. Men det finns fortfarande några soldater kvar. Vid marknaderna brukar det komma förstärkningar från andra platser för att upprätthålla traditionen. I dag onsdag ( 24 april) är det vårmarknad i Askersund. Ska gå ut och kolla hur det blir med sången i år. Återkommer med besked senare texten.

Marknad i Askersund med sån från rådhustrappan.60-talsbild.

Bild:Kjell Johanson

Henry Johansson till vänster var arméns strake man i Askersund under många år.

Bild:Kjell Johansson

Askersunds har många gånger kallats för ”Sveriges Jerusalem” eftersom det fanns och finns ett stort antal friförsamlingar. Men Askersund är inte ensam epitelet. Många andra städer i Sverige har kallats för samma namn. Jönköping är en av städerna med samma beteckning. Precis som för många andra föreningar och organisationer är det svårt att behålla medlemmarna och få nya. Men de som finns kvar i Askersund kämpar på med ungdoms-och mötesverksamhet. Frikyrkoförsamlingar har ofta också stora egna lokaler som kräver underhåller och kostar stora pengar. Men det brukar skötas ideellt. Det är bara att lyfta på kepsen för det. Tidigare har det också funnits en stor anslagstavla med församlingarnas utbud, men den är nedplockad. Kanske det bara är tillfälligt. Anslagstavlan var fallfärdig , med en strak lutning sista tiden

I mitt jobb som journalist hade jag ofta kontakt med frikyrkofolket och församlingarnas pastorer. Ofta var det trevliga möten, även om jag själv aldrig varit med i gemenskapen som jag vet finns där. Men det beror inte på frikyrkofolket. Det beror på mej. Men respekten är stor för de som är engagerade inom församlingarna. Precis som för de som vill åka till Ullared eller åka med Ålandsbåtarna, naturligtvis utan alla annan jämförelse. Tycker inte att man ska sätta sig på för höga hästar och döma ut folk för det och det.

En del församlingar har jag haft mer att göra med än andra. Som Jehovas Vittnen och Maranta. Under många år var Jehovas Vittnen de på jakt efter en möteslokal. Församlingen tänkte bygga nytt och jagade tomter. Byggplanerna föll och istället köpte de gamla tvätten vid Solhag väster om Askersund. Medlemmarna gjorde en enorm upprustning bara på några veckor. En imponerade insats av medlemmar från alla Sveriges hörn. En lite udda episod hände när församlingen sökte bygglov på en tomt strax norr om Askersund. Det kom in proteser mot bygget med en något annorlunda motivering. De som protesterade menade att det var ingen idé att ge församlingen bygglov eftersom ”Jehovas Vittnen alltid pratade om att jorden skulle gå under när som helst”. Det skulle vara bortkastat arbete med ett nybygge…

Många julaftnar besökte jag också EFS-församlingen vid Gårdsjögatan i mitt jobb. De bjöd in ensamma och de som inte följt den raka vägen i livet precis. Vem har gjort det förresten…. Församlingen bjöd på julmat och lite julgemanskap. Jag tyckte det var ett mycket äkta och sympatiskt drag som var värt at skriva om. Senare tog RIA över det hela. Nu är också RIA borta. Mannen bakom det hela var Magnus Elf. Visst hade han medhjälpare, men han var den drivande. På senare år hade jag ofta kontakt församlingens präst, Lasse Skogsén, som också jobbade på ett sätt som jag beundrar. Han samlar in julklappar till barn i Öststaterna som i stort saknar nästan allt. Heder åt Lasse som bara fortsätter och fortsätter med sitt jobb. Och han har fått askersundarna att ställa upp. Nu har han lämnat sitt pastorsjobb med fortsätter att jobba för de utsatta.

En person som skrivit om ”Missionshus och kapell i Väckelsens Askersund” är Olle Bergström. Boken kom ut tidigare i år i ArkivCentrums regi. Han beskriver noga väckelserörelsen och dess byggnader i Askersund. Med väckelse menar han i det här sammanhanget ett personligt religiöst uppvaknande hos ett stort antal människor. En mycket intressant bok för alla som vill veta mera om församlingarnas historia i Askersund.

Ove Danielsson

PS! Har nu varit ute en sväng på vårmarknaden i snålblåsten. Men jag såg inte till några sångare från Frälsningsarmén. Men vem vet, de kanske dyker på höstmarknaden i slutet av augusti.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post834