Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Björklut, sex och koppartråd

April 2013Skapad av Ove Danielsson fre, april 26, 2013 22:40:51

Bert Karlsson i Skara lanserade sångerskan Carola med buller och bång. Samma sak gjorde Lennart Hyland med bandystjärnan Gösta ”Snoddas” Nordgren en gång i tiden. Själv har jag bidragit till ”Sme-Bertil” Karlsson i Lerbäck. Visserligen lite lokalbetonad, men ändå. Smeden var i många år känd i sin hemby eller åtminstone på sin egen gata som mannen med pendeln koppartråden och björkluten. Men det var ett reportage i Nerikes-Allehanda som gjorde smeden känd för svenska folket. Åtminstone för alla som har TV 3.

Efter ett reportage om ”Sme-Bertil” i NA började telefonerna ringa. Först på tråden var TV 3. Robert Aschberg vill ha med honom i direktsändning. Var fanns smeden? Sedan följde en rad veckotidningar. Ni vet sådana tidningar som berättar om att folk varit hemskt sjuka och att de sedan blivit full friska. Och lyckliga.

Alla ville ha tag på smeden. Bertils telefon höll på att braka ihop. Folk stod på kö för att bli avstrålade med hjälp koppartråd En hälsotråd som blev en bristvara i Lerbäck under en period. Tala om genombrott. I en del fall lyckades Bertil så bra att han fick åka tillbaka och ta bort en del trådar. Folk som hade haft sömnproblem vaknande inte längre på morgonen, med följd att de kommer för sent till sina jobb. Allt enligt smeden själv. Ett problem för Bertil var att få komma till husägare och mäta strålningen. Det trodde att värdet på huset skulle sjunka om Bertil kom fram till att det fanns strålning. Därför släppte jag loss honom hemma i vårt eget hus trots att vi aldrig haft några problem med strålning .Det låg koppartrådar lite här och var.

”Sme-Bertil” är helt övertygad om att jordstrålning påverkar oss människor negativt. Han har nu tagit som sin livsuppgift att hjälpa folk med strålningen på olika sätt. Smeden har nästan en religiös övertygelse i vad han gör. Till och med har det resulterat i en bok.

Vad var det då som fick media att reagera på reportaget om smeden från Lerbäck? Som så många gånger förr var det förmodligen sexinslaget som inspirerade till så kallade uppföljningar. I artikel berättade han om att många äktenskap som knakat i fogarna räddats genom avstrålning med koppartråd. Ett antal trådar placerades under dubbelsängen hos par som tappat gnistan. Äktenskapen slog i många fall ut i full blom. Enlig smeden började det istället att knaka i många dubbelsängar runt om Sydnärke. Allt på grund av små smala koppartrådar.

Aschbergs program skulle sändas den 1 april av alla dagar. Förmodligen var smedens framträdande tänkt som ett 1 april skämt, enligt honom själv. Men därav blev intet. Han tar alltid sin uppgift på fullaste allvar, så även i direktsändning i teve.

B

Bertil fixar till alla koppartrådar under dubbelsängen

Carola och Snoddas turnerade i folkparkerna och tjänade stora pengar. För vår del blev det inte så. Jag har fått nöja mej med en liten oljemålning inbakad i koppar. Vi insåg nämligen ganska snart att det inte skulle komma någon större publik. I så fall skulle det till en dragspelare som komplement, och till en sådan fanns inte ekonomiska utrymmen.

Smeden har dock forstatt sin kamp på egen hand, bland annat genom mängder av insändare. Smeden har dock sin egen förklaring varför han nobbas ibland. Folk som gör det har vet inte sitt eget bästa och har redan drabbats av jordstrålningens negativa följder.

Man får säga vad man vill ”Sme-Bertil”. Ett är dock klart. Ingen tar skada av lite björklut och koppartråd runt huset. Vem vet ,kanske det istället gör nytta?

Det var ett tag sedan jag hade kontakt med Bertil, därför är jag inte riktigt uppdaterad i ämnet. När jag var på NA i Askersund var han inne till mej flera gånger i veckan med nya varningssignaler när det gällde den förhatliga strålningen. Däremot har vi en katt som kommer från Bertil genom Kattakuten i Skyllberg. Om någon är intresserad så heter katten Alice. En fin katt med mänskliga drag om det nu är något positivt…

OVE DANIELSSON

  • Kommentarer(3)//blogg.ovedanielsson.se/#post836