Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Gustav Vasa skulle nog ha varit nöjd med Lions i Askersund

Maj 2013Skapad av Ove Danielsson tor, maj 16, 2013 15:00:32

Gustav Vasa ler säkert i sin himmel när han ser hur marknadsansvariga i Askersund satsar ihop med Lions. Om han nu kom till himmelen? Hur som helst ler han nog var han nu befinner sig. Och han har alla anledning att göra det. För 463 år sedan förklarade kungen att det skulle hållas marknader två gånger om året i Askersund. Vår och höst. Staden skulle bli en marknads-och handelsplats. Och det har askersundarna hållit fast vid. Kungens order följs fortfarande till punkt och pricka.

Bild från Lions hemsida

För inte så länge sedan tecknande kultur-och fritidsnämnden ett femårskontrakt med Lions i Askersund om marknaderna. Och det är väl bara att gratulera alla inblandade. Tror att Gustav Vasa skulle tyckt om samarbetet. Lions tog över marknaderna för något år sedan och det har fungerat mycket bra. Under några år var det knepigt med marknaderna. Någon arrangör tog bort torgplatserna och använde istället kullerstenstorget för parkering. Askersundarna som var vana med ett välfyllt torg av försäljare reagerade kraftigt mot förändringen. Men nu har Lions gått tillbaka till det gamla . Och det gillar folk.

Gustav Vasa såg till att det blev två marknader om året i Askersund

Gammal marknadsbild. Artisuppträdande varje halvtimme intill Torgparken.

Marknad 1959. Även polisen hittade marknadsfynd

Korvförsäljning markanden 1966

Marknaderna i Askersund har alltid varit stora folkfester. Klart att vädret har ställt till det ibland, som nu på vårmarknaden där allt höll på att blåsa bort. Under en period var det vanligt med varietétält med ”spännande artister”, som kraftkarlar, trollkonstnärer och lättklädda damer. Men sådan lockar inte någon publik längre. Det mesta av sådant finns nu på TV och kan ses när som helst utan entré. Det har inte blivit det minsta spännande längre. Tycker jag. I dag är det andra marknadsvaror som lockar. Som inlagd gurka i hamnområdet.

Det har funnits en liten sidodiskussion om vårmarknadens vara eller inte. Någon tyckte att den varit för dålig och ett 50-talspåfund. Själv har jag alltid tyckte att det inte gör så mycket med en extrafest i stan även på våren. Och jag kan helt dementera att det är ett 50-talspåfund. Har kollat igen tidningsklipp i bibliotekets källare. Inte för att slå någon i skallen med fakta, men det kan ändå vara kul att veta. Orkade inte bläddra längre tillbaka än till 1933. Det räckte. I tidningarna från 33 och framåt fanns både referat och annonser just från vårmarknaderna på torget. Förr i tiden fanns en djurmarknad i Oxgropen men det är en annan sak. Diskussionerna har stått runt vårmarknaderna på torget. Tidningarna ljuger aldrig och visst känns det skönt att får rätt ibland. Det är mänskligt.

Notis från vårmarknaden 1940. Bevis för att vårmarkanderna inte började på 50-talet.

Marknadsannons på 30-talet i april månad.

Till och med 2018 är det alltså Lions i som ser till att allt fungerar vid marknaderna i Askersund.

Leif Linus har hjälpt till med några bilder till bloggen.

Bloggen finns också på na.se under Askersund

Ove Danielsso

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post855