Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Börje Nordin pratde friidrott på caféträff i Askersund

Maj 2013Skapad av Ove Danielsson tor, maj 23, 2013 16:40:35

När Örebro Läns Idrottshistoriska Sällskap ordnar aktiviteter kommer det allt mycket folk. Idrottsintresserad tycker om både nostalgi och vad som händer i dag. Och det är det som ÖLIS står för.

Börje Nordin var huvudgäst när Örebro Läns Idrottshistoriska Sällskap höll caféträff i Hamnhuset, Askersund, i veckan. Ett 40-tal medlemmar deltog i träffen i det nyrenoverade gamla skolhuset. De flesta kom med buss från Örebro och Kumla.

Redan som 15-åring fick Börje Nordin ta på sig ledaransvaret för friidrottarna i sin klubb Åsbro GoIF. Det satte så klart spår i hans egna friidrottskarriär. Börje hade kunnat nå långt som tiokampare. Men det var bara att ställa upp, när den ordinarie ledaren skulle in till militärtjänstgöring. Han har tagit igen lite av det han missade som ung friidrottare, genom framgångar i veteranmästerskap.

Bernt Karlsson, en av IFK:s stora friidrottare, lyssnade intresserat på Nordin

Börje har fortsatt sin karriär både som ledare, tränare, aktiv och på senare år som domare på de stora friidrottstävlingarna. Han berättade om friidrottens historia i Askersunds kommun. IFK Askersund höll sin första tävling redan ett år efter bildande 1905. Föreningen hade sin idrottsplats ute på Borgmästareholmen.

-IFK hade många stortävlingar på gamla IP som invigdes 1925. Några av landets stora friidrottsstjärnor fanns alltid på plats i Askersund.

-På den tiden fanns ett antal klubbar i kommunen som hade friidrott på sina program. I dag är det bara Åsbro GoIF kvar när det gäller arenaidrotter. Tyvärr är utvecklingen den samma i hela länet, beklagade Börje.

Åsbro GoIF med Börje som ansvarig arrangerade under många år ett av Mellan-Sveriges största terränglopp , Tisarloppet. Det fanns alltid ett stort prisbord, men deltagarna fick aldrig några gager. De nöjde sig alla med. Någon försökte men det blev nobben från Börje.

Under sina många år inom friidrotten hade Börje naturligtvis många minnen att berätta om. Och han fick också många frågor. Med på träffen var en av IFK:s stora friidrottare, Bernt Karlsson. Under en period abonnerade han på DM-tecken i specialgrenen tresteg. Han verkade trivs bra bland gamla idrottsvänner.

Bandyn har alltid varit stor i Askersund genom sitt allsvenska lag. Nu finns inte bandy längre kvar i föreningen. Men det finns spelare kvar som var med under storhetstiden. Bertil Garvis Gustavsson, fanns på plats i Hamnhuset, liksom landslagsmannen Svante Eriksson. Han upplyste om att han gjorde två mål mot Örebro SK i sin första allsvenska match. IFK vann med 2-1 hemma IP.

-Jag fick spela vänsterytter som alla nya yngre spelare fick göra på den tiden. Ingen tänkte väl på mej, berättade Svante , blygsamt.

Svante Eriksson pratade bandy på caféträffen

Svante blev IFK trogen trots påtryckningar från olika klubbar varje år. Undantaget var tre år då han studerade och spelade för Djurgården. Även en annan IFK-are, Karl-Erik Södergren, spelade under de här åren för stockholmsklubben.

-Tyvärr var det många i Askersund som undvek oss under de här åren. Det var inte populärt att spela för någon annan klubb. Gamla vänner bytte sida när de mötte oss på stan. Men när jag var färdig med studierna flytta jag hem till Askersund och en lärartjänst. ”Söder” gick också tillbaka till IFK för att året efter skriva på för ÖSK, berättade Svante.

Börje Nordin i trevlig cafémiljö

Innan bussen till Örebro återvände berättade Sven Arne Ahlberg lite om vad som kommer att hända inom ÖLIS under

Hösten.

Ove Danielsson

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post861