Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Tjugofem procent tvillingar i samma årskurs

Maj 2013Skapad av Ove Danielsson tor, maj 30, 2013 12:07:15

Dagens Nyheter visade en bild på ett gäng tvillingar i Ångermanland för en tid sedan. På bilden fanns massor av tvillingpar. Samtidigt frågade DN om det var något slags tvillingrekord. Och svaren lät inte vänta på sig. Läsarna bidrog med ett antal tvillingbilder.

Utr Askersunds-Tidning 1955

Från DN:s kulturbilaga den 26 maj

När jag läste det där kom jag att tänka på de fem tvillingparen som gick i min och i parallellklassen på 50-talet i Askersund. Till min stora överraskning dök en bild upp på alla tvillingparen i min årskurs och med en text från gamla klasskamraten Arne Johansson i DN. Ett trevligt återseende även om det bara var på pappersnivå. Arne har en tvillingbror som heter Göran. När vi gick i skolan bodde de på Stjernsund.

Hasse och Anita Sundkvist (Hellström) på markanden i Askersund

Arne och Göran Johansson när de tog realexamen. Det var Arne som sände in uppgifterna till DN

Det var många år sedan jag träffade Arne och Göran. Den senare brukar ibland kommentera bloggar som jag skriver. Och det är trevligt. Ibland träffar jag någon ur de andra tvillingparen, men det är inte ofta. Anita Hellström (Sundkvist) brukar jag stöta på och har också fått låna några bilder av henne. Hon utbildade sig till damfrisörska och jobbade i Askersund

Anita Hellström som jag lånat bilder av har jobbat som damfrisörska. Bilden är lite äldre, men visst syns det vilket yrke hon har haft.

Någon har jag inte träffat sedan vi slutade skolan. Och det är några år sedan nu. Det var bara ett av paren som var enäggstvillingar, Sven-Olof och Lars-Erik Nydén. För den som inte kände de båda kunde det vara knepigt att skilja på de båda. Minns att lärarna hade det svårt med det.

Askersunds-Tidning gjorde ett reportage om tvillingarna i Askersund i november 1955. Det var stort. Att komma i tidningen på den tiden var något som folk talade om länge. Tidningen skrev att årets sjundeklass var unik genom att tjugofem procent av klassen bestod av tvillingar.

Lärarna Henry Dahlin och Rut Wåckner , skröt lite med att det inte var några problem att skilja tvillingparen åt. Och det kan man förstå eftersom några av paren bestod av en pojke och en flicka. Det hade varit svårt att ta fel. Men de erkände dock att det fanns ett problem med tvillingarna Nydén. Överlärare Dahlin betonade i tidningsartikeln från 1955 att det inte fanns någon fara med att det skulle bli någon orättvisa betyg för de båda. De skulle få samma betyg! Så lätt var det att lösa det problemet. Men jag vet av personliga erfarenheter att Sven-Olof och Lars-Erik, ibland skiftade plats när de var framme och vässade pennan. Utan att bli upptäckta.

Bloggen finns också på na.se under Askersund

Ove Danielsson

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post867