Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Återvinning på Ullavi

Juni 2013Skapad av Ove Danielsson sön, juni 02, 2013 17:05:09

Nu går det inte längre. Läget är akut. Det måste till en ny återvinningscentral för att tillfredställa medborgarnas behov. Och den är nu på gång. Som alltid har det föregåtts av en utredning. Frågan har varit på vilken plats den nya centralen ska ligga. Och nu har politikerna i tekniska nämnden kommit fram till att Ullavi måste vara det bästa stället.

Alternativen har varit en satsning på nuvarande placeringen vid Gustavslund och ett område på Lindbomossen. Men Ullavi gick segrande ur striden. Politikerna har jämfört de olika alternativen vad gäller närhet, olägenhet för grannar, verksamhetens utformning, planerade åtgärd, driftskostnader och annan påverkan.

Viktig var också för att snabbt komma igång med projektet att få anläggningen på detaljplanerad mark för industriverksamhet. Annars kunde det ha dröjt år.

Kritiken mot den nuvarande anläggningen och de timslånga köerna har varit hård. Bilköerna har varit långt ute på Lustenrustvägen och utgjort en trafikfara. Besökare till centralen har fått sätta undan en halv dag för att få slänga några sopsäckar. Själv har jag tillbringat åtskilliga timmar vid stationen genom åren. Förra året flytta jag från hus till lägenhet och då blev det besök så fort centralen var öppen. Klart man skaffade sig en del nya vänner vid centralen, men diskussionerna blev inte så vidlyftiga. Det handlade mest om hur besvärlig det var att bli av med skräpet i Askersund.

Problemen har inte berott på de som jobbar där, utan det är själva utformningen av centralen. Den byggdes innan miljötänkandet inte var riktigt på agendan. Det handlade då mycket om att slänga några tidningar och flaskor. I dag kommer folk med hela kök. För att inte tala om stora träd och häckar. Villaträdgårdarna handlar i dag mycket om stenläggningar och då behövs det inga större växter.

Men nu har politikerna lyssnat och köerna ska försvinna. Förhoppningsvis blir den klar till hösstädningen i villor och villaträdgårdar. I mitt fall är det redan för sent. Har inte så mycket att slänga längre. Det som är slängt är slängt.

Så här fungerade sophämtningen förr i Askersund. "Eveborgarn" och Roos , hämtade tunnorna på stan med traktor.

Ove Danielsson

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post870