Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Krånglig formulering plockades bort i Askersund

Juni 2013Skapad av Ove Danielsson tis, juni 18, 2013 14:36:57

Politkerna i Askersund kan ställa undan sina deodorantflaskor. Om det inte nu kommer ytterligare svettiga formuleringar. En svettig och ångerskapande formulering raderades nämligen bort från ett kommunalt dokument vid det senaste fullmäktigesammanträdet. Istället för formuleringen ”Full delaktighet för personer med funktionsnedsättning”, ska det i fortsättningen heta ”Delaktighet på lika villkor”. De flesta drog en lättnades suck när beslutet var klubbat.

-Vi kanske kunde ha gjort det ännu enklare. Men den nya formulering är ändå mycket bättre än den gamla. Det har varit ett elände att dra hela den gamla formuleringen. Så krångligt behöver det inte vara, påpekade kommunalrådet Per Eriksson, vid fullmäktigesammanträdet.

Anledning till att frågan om natt den svettiga formuleringen, ”Full delaktighet för personer med funktionsnedsättning”, blev aktuell just nu var en utvärdering av vilken linje kommunen följer i frågan. Det var Kommunala handikapprådet som önskade en sådan utvärdering. Handikapprådet blev nöjd med utvärderingen och önskar att liknade uppföljningar görs kontinuerligt.

I bakgrunden syns vindsnurran vid Stora Hammarsbron. Den syns lite svagt, men den syns.

Fullmäktigesammanträdet i Folkets hus handlade annars mycket om vindkraft och planerade satsningar i Åsbro och Norra Hunna. Alla var nog för vindkraft, men frågan var placering av vindkraftsverken, mängden, närheten till hus och storleken. För ovanlighetens skulle begärdes votering. Voteringar var vanliga på 70-talet när ett antal udda småpartier fanns med. Då voterade man nästan om allt, till och med om vem som skulle justera protokollet.

När det gällde vindkraftsbeslutet i fullmäktige var det viktig att få fram det personliga ansvaret genom votering kan jag förstå. Så brukar det var. Nu vet alla var den enskilde politikerna står i frågan. Voteringen slutade 23-9 till majoriteten i båda ärendena om vindkraften.

Motståndarna till beslutet fick applåder av publiken vid sina inlägg. Något som ordföranden Inger Trodell satte stopp för. Det finns regler hur det ska gå till i fullmäktige. Även för åskådarna. I riksdagsdebatterna är det däremot tillåtet att applådera. Har lyssnat ett antal gånger på debatterna där applåderandet blir lite löjligt. Politikerna sitter bara och applåderar den egna gruppens inlägg. Spontant och bra eller hur…

Debattörerna har olika stilar. En del är kortfattade och väldigt koncisa. Andra drar allt som står i handlingarna och som förhoppningsvis redan alla läst. Själv föredrar jag den kortfattade varianten. Då blir det lite snurr på debatten. Men som sagt det är vad jag tycker.

Sammanträdet tog några timmar, men det kunde förstås också bero på att det var tårta och kaffepaus. Även politikerna har sommarlov och firade det lite extra festligt för att återkomma med nya frisk tag i höst. Det ska nämnas att även åskådarna fick ta del av jordgubbstårtan.

Bloggen finns också på na.se under Askersundsbloggen. Där finns också en direktlänk till IFK Askersunds hemsida.

Ove Danielsson

PS! Kommentera gärna

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post884