Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Nya vägar i Askersund

Juni 2013Skapad av Ove Danielsson sön, juni 23, 2013 23:31:03

Cykelvägen mellan Askersund och Edö har byggts färdigt. Det är en efterlängtad väg. Åmmebergsvägen är smal och krokig. Cyklisterna får ny en egen skyddad vägsträcka. Så klart är den kopplad till kommunens storsatsningen på Edöområdet. Det finns delade meningar om den satsningen i Askersund, men den nya cykelvägen är nog alla positiva till. Ska själv ta en tur när det passar, när det inte regnar och det är vindstilla. Kanske det dröjer, men det ska bli av. Någon invigning av vägen har väl inte skett ännu vad jag vet. Det kanske inte blir någon…

Ny gång och cykelväg till Edö

Vägar och belysning till Edöområdet etapp 1 är klara. Nu fattas bara husen

Under min tid som journalist var jag med om ett antal väginvigningar, då folk med lite makt kom ut ock klippte band, för att sedan säga några väl valda ord om hur viktigt satsningen var. Skriver inte det för raljera, utan så var det.

Ofta har det funnits delad meningar om ny vägsatsningar. När den nya vägen förbi Åsbro drogs, drabbades mackägaren hårt. Det gällde då att satsa på andra saker, som gatukök och lite andra saker. Invigningen av förbifarten minns jag särskilt. Kände man som var du och tjenis med alla höga potentater. Åtminstone trodde han det själv och jag låtsades inget om. När vägen skulle invigas ringde han mej och vill åka med för att träffa ”kompisen” landshövdingen. Om han sedan fick göra det minns jag inte.

En kompis till mej från idrotten vill också åka med. Vi tre åkte dit och jag gjorde mitt jobb som journalist. Dagen efter ringde mannen med med alla kändisvänner till mej och frågade vad vägmästaren som var med på resan hette. Han kunde aldrig drömma om att jag bara tog med en idrottskompis till en sådan högtid. Och jag spelade med och förklarade att namnet var Olsson. Så viktigt är det för en del att träffa kändisar. Men jag hade överseende med det. Mannen var mycket snäll och det uppväger det mesta. Man ska vara snäll.

För 30 år sedan i oktober invigdes nya förbifarten norr om Askersund. Vem vet det kanske blir en minneshögtid? Riksväg 50 fick en ny sträckning mellan bostadsområdena Närlunda och Lustenrust. Beslutsfattarna ville få bort den tunga trafiken genom stan. Men det var heta diskussioner om hur det skulle ”drabba” handeln i Askersund. Många trodde att ett tungt mörkt täcke skulle läggas över stan med den nya förbifarten. Ingen skulle åka in till centrum längre. Tänk så fel de hade. Det är bara att kolla på torget i slutet på helgerna. Nästan aldrig en plats ledig. Och det mesta av den tunga trafiken har försvunnit.

1983 förbifart Askersund

Själv gjorde jag och kollegan Göran Peterson och en grävande undersökning av vägen innan den invigdes. Vi gjorde det med cyklar och hade matsäck med oss. Både var vi eniga om att det var både första och sista gången några kunde njuta av en fika mitt i vägen helt ostörda av trafik. Och att det också var värt ett reportage.

Planerarna av förbifarten kom fram till att bilisterna skulle tjäna 1 minut och 35 sekunder på att slippa åka igenom stan. Sträckningen av förbifarten är 3,7 kilometer och kostnaden blev 23 miljoner. Till det priset byggdes också fyra broar över vägen. 500 personer kollade på invigningen.

Så var det 1983. Invigningen sköttes av landshövding Elvy Olsson, assisterad av kommunalrådet Karl-Erik Johansson. Så fort invigningen var överstökad började folk köra fram och tillbaka på den nya vägsträckningen. Redan då var det diskussioner om en rondell vid södra infarten. Men den lät vänta på sig i 30 år.

Bloggen finns också på na.se under Askersundsbloggen

Ove Danielsson

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post888