Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Utställning i Hembygdsgården

Juni 2013Skapad av Ove Danielsson lör, juni 29, 2013 17:10:10

Farsan Sven har hamnat på sommarutställningen i Askersunds Hembygdsgård. I bild och text förstås. Några prylar som han tillverkat finns också med. Farsan dog för många år sedan men han gjorde mycket jobb åt Hembygdsföreningen. Han skulle säkert ha varit stolt över uppmärksamheten. Det blev inte så mycket av det när han levde. Titeln diversearbetare som fanns i telefonkatalogen passade bra in på honom.

Farsan med Hermans tittskåp som han hade hemma för lagning

Farsan tillverkade små kopior av Tullstugan som skulle användas som sparbössor. Men jag tror aldrig att projektet genomfördes

Under sommaren finns en utställning i Hembygdsgården som berättar om dess historia. Ett gäng medlemmar med Alf Anneborg och Olle Widell i spetsen har plockat ihop utställningen. Det finns inte särskilt mycket skrivit om föreningens historia, men det är på gång. De flesta av bilderna på utställningen kommer från Leif Linus stora bildarkiv.

Bilden är från 1923 när landshövding Hasselrot invigningstalade i Hembygdsgården

Brand på 60-talet i Hembygdsgården. Byggnaden och en del av samlingarna förstördes. I dag finns utställningshallen på samma plats.

På senare år har det hänt massor av positiva saker i Hembygdsgården med ideella krafter. Det är en mycket välskött park. Timmerbygget vid Klockargården är bara det värt ett besök. Och nu finns det också bilväg fram till Klockargården, för den eller de som har besvärligt att ta sig upp för backarna. Det är bara att lyfta på kepsen för ordföranden Lennart Sondér och hans gäng uppe i Hembygdsgården. Ett besök hos Lennart i smedjan är också viktig för den som vill se hur smideskonsten går till på riktigt. Och så är ju Lennart också en mycket trevlig smed och det gör inte saken sämre.

Ordföranden Lennart Sondér kan vara nöjd med sitt jobb för Hembygdsföreningen

Husbygget i Hembygdsgården

För någon vecka sedan skrev jag om vägar och att folk med lite makt kom och klippte blå-gula band. Och sa några välvalda ord. Jag gjorde det utan att raljera Det är väl så det ska vara har jag förstått.Nu har jag själv klippt ett invigningsband hur märkligt det än låter! Kunde aldrig drömma om att det skulle hända. Min makt är också mycket begränsad så jag har inget med bandklippning att göra normalt. Men när jag kom upp till Hembygdsgården för att vara med om invigningen fick jag frågan av Alf. Kunde inte neka. Farsan var med på utställningen och så har jag ändå klippt lite genom åren. Papper.

Fick äran att klippa bandet vid invigningen av sommarutställningen i Hembygdsgården. Det var något nytt för mej.

Bild:Veroníca Svensson

Ove Danielsson

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post892