Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Askersunds "hjärta" ett ständigt diskussionsämne

Juni 2013Skapad av Ove Danielsson sön, juni 30, 2013 18:57:49

Ett gäng stensättare har den senaste veckan gjort ett ingrepp i Askersunds hjärta-kullerstenstorget. Och flera väntar till hösten. Redan tidigare har det gjorts ett ingrepp med en plattrad.

Askersunds kommun jobbar hårt med tillgänglighet och plattrader över kullerstenstorget är vad jag förstår en del i det. Naturligtvis är det också bra för handeln och kunderna när tunga varuvagnar ska dras ut på torget.

Torget i Askersund har alltid varit och är ett kärt diskussionsämne . Men så ska det väl vara när det gäller en sådan viktigt plats. Efter ombyggnaden för några år sedan så blev askersundarna delade i två läger. Ett gäng tycker det blev snyggt och bra, medan andra tycker det blev sämre än tidigare. Helt enkelt en onödig utgift. Att inte själva kullestenstorget blev riktigt bra är nog alla ense om. Pengarna räckte inte till det man verkligen skulle göra, nämligen att göra torget jämnare. Upphandlingen måste ha klickat ordentligt. Men så fick den också göras två gånger. I övrigt tycker jag det blev bra.

Några har varit inne på att ersätta kullerstenarna med asfalt. Men det är otänkbart. Centrala stan är kulturmärkt och det skulle vara ett helgerån att ta bort alla kullerstenarna. Der räcker nog att göra några plattrader. Men det är inte första gången det varit bråk om torget. Inför Askersunds 300-årsjubileum 1943 uppstod en het politisk strid om en gammal fin torglampa. I folkmunnen var den döpt till ”metkroken”. Lampan hade stått på torget sedan staden fick elljus.

Eftersom det skulle bli jubileumsfest på torget skulle lampan bort ansåg hälften av de aktiva politikerna, medan andra hälften ville ha lampan kvar. Beslutet blev att den skulle bort och placeras i stadsparken. Men när ”metkroken” skulle plockas bort gick allt snett. Stolpen slog i marken och gick i tusen bitar! Den var tillverkad av gjutjärn. Stadens förste pressfotograf Magnus Bromander följde händelserna med sin kamera. Förutom att plåta fick han också lyssna till alla bortförklaringar varför ”metkroken” slog i marken. Det var ingen som ville ta på sig skulden. Och Askersunds stad-som det hette då- blev en lampa fattigare.

1986 grävde en maskinist anställd av televerket upp, Askersunds gamla rådhuset från 1600-talet vid norra delen av torget när nya ledningar skulle läggas. Gamla stockar från rådhuset grävdes fram. Arbetet stoppades omgående och folk från länsmuseet tillkallades för arkeologiska utgrävningar och dokumentation av fyndplatsen. Massor av daglediga askersundare kantade ”rådhusgropen” på torget för att följa utgrävningarna.

1986

Utgrävningarna 1986 på torget var de första som gjorts i centrala Askersund. Det var ganska lät enligt expertisen att se vad som hänt före och efter den stora branden 1776. En svart jordrand cirka 40-50 centimeter ned i marken är rester från branden som ödelade hela staden. Att det var just det gamla rådhuset som televerket grävt fram rådde ingen tvivel om. Gamla kartor visade att rådhuset låg på den plats där fynden gjordes. Stockarna från grunden var märkligt nog fortfarande friska.

Rådstugan –som huset kallades på den tiden-låg avskild ute på torget. Byggnaden var av trä i en våning och försedd med spåntak och ett litet torn. Rådstugan var en mycket liten byggnad. I tornet hängde en klocka. År 1695 offrades gamla rådhusklockan för att man skulle få fram tillräckligt med metall för att gjuta om stadskyrkans lilla klocka. Folket från länsmuseet fotograferade, mätte stockarna och ritade av byggkonstruktionen. Vid det tillfället förklarade också ansvariga för utgrävningen att det förmodligen fanns mycket mer att undersöka utanför själva gropen. ”Men det får väl Askersunds kommun stå för själva när de får gott om pengar” upplyste samma person.

I samband med den pågående plattläggningen har man påträffat trävirke en bit ner i torget under kullerstenarna. Fynden undersöktes och plattläggningen kunde fortsätta. I ett pressmeddelande skulle jobbet vara klart vecka 26, men det var allt för optimistiskt. Det kommer att ta ytterligare några dagar innan den södra delen av torget är klart. De som jobbar med plattläggningen har fått en del påhopp att jobbet görs just nu och att det inte blir färdigt snabbare. Men det är väl bara att ta sådant med ro. De som beställt jobbet måste väl ha haft någon tanke med att det görs just nu…

Bloggen finns också på na.se under Askersund med ytterligare några bilder

Ove Danielsson

  • Kommentarer(1)//blogg.ovedanielsson.se/#post893