Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Norra Bergen blev en kulturskatt

Juli 2013Skapad av Ove Danielsson ons, juli 03, 2013 16:59:09

Askersunds kommun visar ofta med stolthet och glädje upp bebyggelsen på Norra Bergen. Kulturen förlägger sina stadsvandringar förbi de små röda välskötta husen med sina uthus. Rena idyllen. Och kultur om något. Gästande turister blir ofta lyriska över vad de ser.

Bebyggelsen på Norra Bergen har dock en mörkare historia än vad som framgår i dag och som det inte pratas så mycket om. Precis som övriga centrala delar av Askersund rutades även Norra Bergen in med rektangulära kvarter. Helt i stormaktstidens rätlinjiga anda. Men planen för Norra Bergen förverkligades aldrig. Markförhållanden var för svåra ansåg de styrande över planen. Istället växte det upp en enklare bebyggelse där så terrängen tillät. Hantverkare, daglönare och de allra fattigaste i stan byggde små enkla hus av timmer och bräder i traditionell stil. Husen rödfärgades också. Husen byggdes sedan till när ekonomin tillät. Annat var det nere i stan där husstilarna växlade.

OBS! På na.se under Askersundsbloggen finns mera att läsa och flera bilder. Det går också bra att kommentera på båda ställena.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post895