Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Smeden på rådhustaket i Askersund

Juli 2013Skapad av Ove Danielsson mån, juli 08, 2013 22:51:26

Askersund har en smed i sitt stadsvapen. Det har säkert inte undgått någon som besökt eller bor i Askersund. Det är bara att kasta ett öga upp mot rådhustaket, så finns smeden där för med sin slägga slå in hel- och halvtimmar. Många av dagens askersundare undrar nog över varför det blev just en smed. Men alternativet, en grosshandlare i spik, hade varit sämre åtminstone när det gäller att få till ett konstverk som uppmärksammar alla på vad klockan visar. Möjligen kunde man ha skapat en grosshandlare i järn som dunkat portföljen i rådhustaket varje halv-och heltimma…

En del har mer eller mindre på skämt eller allvar krävt att smedens slägga på rådhustaket borde bytas ut till något modernare. I mitten på 40-talet fanns det en önskan hos tecknare Hamberg, att släggan borde bytas ut mot en bandyklubba. Staden hade gjort sitt namn känt genom IFK:s fina bandylag. 1945 debuterade Gunnar Carlsson i A-landslaget mot Finland på Stockholms Stadion och utsågs till matchens bäste spelare. Det föranledde Hamberg sitt lite udda förslag. På senare år har någon sagt att smeden borde ha ett blåsinstrument istället för släggan, med tanke på hur stora tradjazzfestivalerna har blivit. Nu skulle auktionist Erik Lind platsa med sin auktionsklubba på taket. Antikmarknaderna som han ordnat under många år lockar 10-15 000 personer till Askersunds hamnområde varje år. Det är nog den största händelsen i staden nu för tiden.

---------------------------------

OBS! Det finns mer att läsa och flera bilder under na.se och Askersundsbloggen från onsdag morgon. Gå gärna dit och läs vidare. Kommentera gärna.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post897