Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Hög musik på Sundsbron i Askersund

Juli 2013Skapad av Ove Danielsson tor, juli 18, 2013 09:25:22

Askersund är en utmärkt mysig turiststad, men den lokala ordningsstadgan borde kompletteras. Det tycker en person från Kalmar som gästat Askersund i två nätter. Problemet är som han ser det är raggarbilar som kör i skytteltrafik över Sundsbron sena nätter med fullt pådrag av hög musik. Som ”Tunna skivor” och lite annat smått och gott. Även de bästa låtar kan vara besvärande om man ska sova.


Bild från 1942

Bensinångor och hög musik nattetid över Sundsbron svärtar ner alla positiva egenskaper som annars Askersund har sommartid. Personen har skrivit till kommunen och påtalat problemet. Han önskar inget svar utan bara att politikerna ska fixa till det hela. För allas trevnad. Vi får se hur det går.

Sundsbron har dock varit med om värre saker än hög musik. I september 1932 störtade den gamla bron i vattnet. Den hade redan börjat sjunka året innan året innan då en rustbädd vid det västra landfästet hade brustit. Alla trafik stängdes av. Omedelbart söder om den gamla bron byggdes en provisorisk bro. Sommaren 1935 började den nuvarande bron att byggas av Skanska. I september 1936 skedde invigningen. Mittvalvet har en höjd av 2,15 meter så några stora båtar kommer inte under upp till Viken. Bron kostade askersundarna 120 000 kronor. Bron var smäcker och graciös ansåg man vid invigningen. Har själv aldrig tänkt i sådana banor. För mej har det bara varit en nödvändig bro.


Beckmans privata bro över sundet i förgrunden.


Redan i mitten på 1600-talet fanns det en bro över sundet. Den byggdes som flera gånger enligt gamla gulnande papper. De nattliga bilisterna med högt ljud borde vara medvetna om att det är stycke kultur de kör fram och tillbaka på. Och då passar inte alla musik. Det ska vara något stilla och vackert som bara hörs inne i bilarna. Om man nu måste köra fram och tillbaka….

Ove Danielsson

  • Kommentarer(1)//blogg.ovedanielsson.se/#post903