Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Askersund en underbar sommarstad.Men var finns den goda maten? Undran från en flitig besökare.

Juli 2013Skapad av Ove Danielsson tis, juli 23, 2013 17:03:27

”Vi äter aldrig mer inne i Askersund. Bara trötta pizzabagare och en mindre trevlig miljö på matställena. Var finns den goda maten?”

Det undrar en person i ett brev till Askersunds kommun, som i övrigt tycker staden är underbar. Personen skriver att han ofta åker dit med vänner och bekanta. Men det är det där med den goda maten.

”Var finns stället med röding, skagentoast, eller en härlig köttbit och gott vin. Är det inte en fråga för kommunen att värna om god mat när man talar om Askersund”, undrar brevskrivaren samtidigt som han tycker det är kul med de små delikatessbutikerna i stan.

Brevskrivaren tycker Kumla är ett bra exempel där ett matställe satts på kartan och fått folk från Örebro att åka dit för att äta gott i en trevlig miljö.

”Varför görs inte en av Vätterns pärlor till något i som får ännu flera att åka dit. Förslag på åtgärd är en handlingsplan för att locka flera turister och närboende att stanna längre i Askersund”, tycker brevskrivaren.

Trötta pizzabagare finns det säkert en förklaring till efter två intensiva besökshelger i Askersund. Det har säkert inte blivit många timmar sömn. När det gäller god mat och fisk är det många som ställer samma fråga som brevskrivaren. Var finns fiskerastaurangen och fiskförsäljningen med tanke på närheten till Vättern? I en annan Vätterstad , Hjo, har man lyckats skapa en sådan restaurang kombinerad med fiskförsäljning. Matgästerna har utsikt mot vattnet. Ett mycket populärt ställe.Vad jag förstår finns det en handlingsplan för att locka turister. Men maten har väl inte betonas särskilt. Talade med kommunalrådet Eriksson en gång om just fiskförsäljning. Han såg gärna att det blev fiskförsäljning i hamnen under sommaren gärna kombinerad med goda fiskrätter. Men att det var mycket svårt politiskt att göra något åt det hela, mer än att prata och uppmana de som driver rörelser eller tänker starta.

En gång i tiden fanns det fiskaffärer i Askersund. I dag är det dagligvarubutiken i centrum som satsar på en speciell fiskdisk.

Fiskhandlare Arvidsson utanför sin butik vid Väderkvarnsgatan.
Bild från Leif Linus bildarkiv
Axel Rosengren med Arvidssons fiskbil. En populär gäst i bygderna.
Bild från Leif Linus bildarkiv

Stig Karlsson drev fiskaffär vid Sundsbrogatan under period. Han övertog en köttbutik och ändrade inriktning.

Ove Danielsson

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post906