Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Hembygdsfest i Snavlunda

Juli 2013Skapad av Ove Danielsson mån, juli 29, 2013 12:09:01

Under mina drygt 30 år som journalist besökte jag säkert ett 100-tals hembygdsfester. Det handlad om att göra reportage med bilder. Och alltid var man välkommen. Folk hade jobbat ideellt för att få allt att fungera. Var det inte brödbak till serveringen, så fanns hembygdsfolk där och visade gamla hantverk. Varje gång blev jag imponerad över det stora engagemanget.

För några år sedan gick jag i pension och sedan dess har det inte blivit så många hembygdsfester. Om det nu har blivit någon? Inte för jag har något emot sådana fester, utan det har bara blivit så. I helgen fick jag ett litet ”återfall” i samband med att föreningen i Snavlunda ordna fest strax intill kyrkan. Tycket det skulle vara trevligt att återuppliva gamla minnen och om det skett några förändringar.

Hembygdsföreningen i Snavlunda har verkligen hängt med. När vi skulle köpa den obligatoriska fikapåsen med kaffe till, så fanns det möjlighet att betala med kort! Det fanns aldrig förr. Hade man missat att ta ut pengar, så stod man där. Utan påsen med bulle, sockerkaka och småkakor. Ett hårt öde på en hembygdsfest.

Systrarna K, Åsa och Karin.


Gräsplanen inne i hembygdsgården hade invaderats med vackra gamla bilar. Besökarna fick rösta fram den finaste bilen. Tyvärr var jag inte kvar till prisutdelningen. Men det kan inte ha varit något lätt val kan jag säga. Alla bilar glänste vackert. Så här i förbigående kan jag nämna att jag är ägare till en Fabia Skoda av senare modell, och det är absolut inget att skryta med efter ett besök i Snavlundas hembygdsgård. Men kanske om 30 år…


Sven-Erik och Laila Andersson visade upp sin bil i SnavlundaDet var också folkdans som det ska vara och uppträdande av pigga och glada systrarna K, Åsa och Karin. Två duktiga tjejer som höjer stämningen på en rad festplatser och allsångskvällar. Föreningarna i trakten ska vara glad över att de två bor i Askersunds kommun och ställer upp också på hemmaplan.

Som vanligt fanns utställningar i stora magasinsbyggnaden, Bland annat möbler och föremål från Snavlundaprofilen Aina Gustavssons hem. Huset är borta men minnena av henne finns kvar i magasinet. Själv hade jag en del med Aina att göra genom åren. Hon kom ofta in på redaktionen och lämnad korsord. Tyvärr råkade hon också ut för ett inbrott. Det var i det sammanhanget Aina också lanserade ett nytt ord istället för chockad. Hon sa till mej att hon blev efternervös. Ett ord som jag sedan använde och som säger allt.


Ett annat minnet från hembygdsfester har jag också från Lerbäck. Det var en kvinna där som alltid fanns bakom en disk med blåbärskakor. Hon hette Daris Karlsson. Redigerarna ändrade konsekvent till Doris. De trodde jag var ute och seglade med stavningen. Vet inte hur många gånger jag fick rätta från Doris till Daris dagen efter publiceringen.

Programledare i Snavlunda var vännen och gamle tidningskollegan Björn Palmqvist. Han har hittat en ny uppgift som passar honom perfekt. Björn har pondus och stark röst så att alla hör. Och så är det en trevlig karl som folk tycker om. Under många år har han varit engagerad i hembygdsrörelsen.

Får se när jag dyker upp på nästa hembygdsfest. Det är ganska gott om sådana den närmaste månaden.

OBS! Flera bilder finns på na.se under Askersundsbloggen

Ove Danielsson

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post909