Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Askersund -Sveriges barometer

September 2013Skapad av Ove Danielsson fre, september 06, 2013 14:41:22

Göran Grauers i Stora Forsa tycker i ett medborgarförslag att Askersunds slogan för att locka folk kunde vara ”Sveriges barometer”.

I förslagsbrevet har Göran en ganska lång förklaring just till sitt förslag. Göran och jag känner varandra väl sedan tidningstiden. Han var aktiv på många olika sätt, bland annat att hjälpa utsatta familjer rättsligt.”Jag har bott i Askersunds kommun i 24 år. Jag har seglat i över 35 år varav 10 år internationellt och varit skeppare och ägare till ett antikt segelfartyg i transatlantisk trafik. Ni som är lite bra i matte konstaterar därför att jag bör vara äldre än 59 år och ni har helt rätt, men det är inte det vi skall diskutera.

Jag fick för en tid sedan segla med på en av hotell Norra Vätterns charterbåtar och som alla Askersundare vet så ligger dessa två båtar precis intill Sundsbron.

Det var inget märkvärdigt då vi lämnade kaj, inget märkvärdigt då vi seglade ut på Vättern, det märkvärdiga började då vi seglade tillbaka in. Vid gamla Hammarsbron så var det extremt strömt och när vi kom in för att lägga till vid vår kajplats så var det också extremt strömt under Sundsbron vilket gjorde tilläggningen till ett äventyr.

Om ni ser Norra Vätterns båtar komma in och ni ser att det är väldigt strömt, stanna då kvar och titta på hur de lyckas lägga till, det är inte enkelt, det kan jag lova.

När vi var ute på Vättern den dagen så gick en front över oss, en väldigt tydlig front, som en linje som följde Vättern, på ena sidan helt igenmulet och på andra sidan klarblå himmel. Det var inte förrän jag kom hem som jag insåg fakta. Som gammal seglare så har jag min barometer som jag kollar varje dag minst en gång om dagen. Här under dessa timmar hade det skett en väsentlig skillnad i lufttryck och det är här det blir intressant.
Vättern har en volym på 87 kubikkilometer vatten som omgärdas av höga klippor. Vart skall det o-komprimerbara vattnet ta vägen när lufttrycket på det ökar? Det kan bara expandera sidleds och ett av den enda ställen det kan expandera i större volymer är in i Alsen och de andra sjöar som finns norr om Vättern.

Det finns nog ingenstans i Sverige där man så tydligt kan avläsa förändringar i lufttrycket, så Askersund måste bli Sveriges barometer.

Som gammal Stockholmare uppvuxen i Stockholms skärgård och uppfostrad i den gamla skolan så visste jag att där fanns en ö i Vättern, Visingsö. När jag åkte över Hammarsbron första gången, strax efter den invigdes så förstod, till min stora förtjusning och överraskning, att där fanns en skärgård i Vättern och nu har jag alltså för första gången fått segla genom de inre delarna av denna skärgård. Vilken upplevelse, betydligt mindre än Stockholms skärgård, som förvandlas under semestertider till trafikkaos på motorvägen. Du känner aldrig annan doft än bensinångor, du sitter i kö och hittar aldrig en parkeringsplats. Vätterns norra skärgård är som jag minns Stockholms skärgård på 70 talet. Mängden badklippor, fina ostörda vikar är oändliga syns det.

Jag vet att Hotell Norra Vättern har båtar för charter och där finns också den betydligt större och handikappanpassade Wettervik. Jag tror att båda skräddarsyr charterpacket och den inre farleden genom Vätterns skärgård är unik och upplev den så länge den är något att uppleva, innan den blir som Stockholms skärgård, en motorväg.

Sen vet jag inte hur jag lyckades förklara det här med barometer, men Askersund ÄR Sveriges barometer, vi kan bevisa det, så låt oss också slå mynt av det.

Så en sak till, vi har fått en rondell, låt oss skapa en exceptionell rondellhund och vi kallar den Askers Hund.

Göran Grauers. ”

Under årens lopp har det funnits ett antal olika reklamslogans för att locka turister till Askersund. En som många minns är, ”Den globala småstaden-jobba i världen bo i Askersund””. Just den gick mer eller mindre som ett skämt i många år. Vet inte vem som hittade på den. Så fort det handlade om nedläggningar, nedskärningar och indragna busslinjer inom kommunen, så plockades ”den globala småstaden” fram. Det var lätt att ironisera över en sådan slogan. Vi får se hur det går med Görans förslag….

Gamla reklamskrifter.

Ove Danielsson

  • Kommentarer(1)//blogg.ovedanielsson.se/#post930