Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Nybygge på Ullavi-sopkön byggs bort

September 2013Skapad av Ove Danielsson tor, september 12, 2013 10:23:39Som det ser ut i dag

Ingen kommer längre att behöva sätta bort halva dagar för slänga lite skräp vid återvinningscentralen vid Vapenvägen i Askersund. Kommunen ska satsa på en central ute på Ullavi till våren. Det ska gå lätt och smidigt att bli av med sitt skräp. I anslutning till centralen ska byggas en lokal för Återbruket Bumerangen. En satsning som enligt NA:s papperstidning beräknas kosta 11 miljoner kronor. Ännu har inte fullmäktige tagit beslut i ärendet, men har det manglats igenom kommunstyrelsen lär det inte vara några problem. Alla vill ju ha en förbättring.

Läget har varit akut länge. Det måste till en ny återvinningscentral för att tillfredställa medborgarnas behov. Som alltid har det föregåtts av en utredning. Frågan har varit på vilken plats den nya centralen ska ligga. Och nu har politikerna i tekniska nämnden kommit fram till att Ullavi måste vara det bästa stället. Sydnärkes byggförvaltning hade helst sett en placering ute på Lindbomossen, men det var vad byggförvaltningen tyckte. Askersundspolitikerna tyckte annat.

Viktig var också för att snabbt komma igång med projektet att få anläggningen på detaljplanerad mark för industriverksamhet. Annars kunde det ha dröjt år.

Kritiken mot den nuvarande anläggningen och de timslånga köerna har varit hård. Bilköerna har varit långt ute på Lustenrustvägen och utgjort en trafikfara. Besökare till centralen har fått sätta undan en halv dag för att få slänga några sopsäckar. Själv har jag tillbringat åtskilliga timmar vid stationen genom åren. Klart man skaffade sig en del nya vänner vid centralen, men diskussionerna blev inte så vidlyftiga. Det handlade mest om hur besvärlig det var att bli av med skräpet i Askersund.

Problemen har inte berott på de som jobbar där, utan det är själva utformningen av centralen. Den byggdes innan miljötänkandet inte var riktigt på agendan. Det handlade då mycket om att slänga några tidningar och flaskor. I dag kommer folk med hela kök. För att inte tala om stora träd och häckar. Villaträdgårdarna handlar i dag mycket om stenläggningar och då behövs det inga större växter.

Säga vad man vill så har ändå miljötänkandet slagit igenom fullt ut. Minns som grabb hur det såg ut med sophanteringen i Askersund och i de flesta andra kommuner också. Sopkörarna åkte runt och hämtade upp plåttunnor med avfall inne stan. Ett tufft jobb med alla dessa tunga tunnor som skulle upp på vagnarna. Några hjälpmedel var det inte tal om. I närheten av Väderkvarnsbacken tömdes avfallet under många år. Där var ett populärt ställe för många grabbar med luftgevär att skjuta stora feta råttor. För på den avfallsplatsen blev råttorna stora med så mycket gott att äta. Sedan blev det en avstjälpningsplats strax norr om Askersund i närheten av Sandbäcken. Båda de här platserna är nu övertäcka med jordmassor. I dag kan ingen se att det varit platser för avfall.

50-talsbild. Gunnar i Eveborg och Stig Roos

60-talsbild. Alvar Philblad
60-talsbild. Så gick tömningen av avfall till i Askersund på den tiden

Den nya rampen vid Ullavi kommer att rymma åtta bilar samtidigt. I dag finns det plats för två bilar. Vad jag förstår kommer det att bli ett rent nöje att tömma skräp i Askersund till våren. Ingen behöver ta med kaffe och smörgås längre i vänta på att få tömma sitt skräp. Helt klart är det ett av kommunens mest efterlängtade byggen under senare år. Politikerna har lyssnat på kritiken och agerat. Och det är väl så det ska vara…

Ove Danielsson

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post932