Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

IFK:s fotbollshistoria

September 2013Skapad av Ove Danielsson fre, september 27, 2013 17:01:16

IFK Askersunds fotbollslag är klara för kval till fyran mot Pars FC från Örebro på lördag eftermiddag (28 sep). Ännu är det inte klart vilken det tredje laget i kvalserien blir. Det står mellan Öfvre Adolfsberg och IFK Örebro i division fyra. Intresset för kvalmatcherna är stort. IFK väntar storpublik till lördagsmatchen.

En fråga som ofta dyker upp är om IFK spelat i fyran tidigare. Jag har varit osäker men tagit reda på det nu. Har grävt djup i myllan. IFK spelade i fyran i slutet på 30-talet. Då var namnet Närke-Bergslagsserien. 1941 lades fotbollen ner. Anledningen till det var brist på spelare. Halva laget låg inkallade till militärtjänstgöring. Det var krig i världen. 1944 enades man om återuppta fotboll på programmet. Flera av spelarna representerade Åmmeberg under åren då inte IFK hade något lag.


Stående fr.v: Sixten Gefvert, Gunnar Carlsson,Lennart Andersson, Arne Mogren, Helge Lindh och Per Nyqvist. Knästående fr.v: Karl-Erik Södergren, Bengt Härdner, Per Johansson, Arne Karlsen och Harry Wallin

Laget i mitten på 40-talet var kanske det starkaste IFK haft. Fram till nu kanske… Två gånger vann IFK fyran med kval mot lag som Forward och Wedevåg. Det blev knappa förluster. Efter det har IFK återfunnits i femman och sexan.

Tränare Mikael Åkesson och hans lag har nu chansen att bli historiska i nutid. Under 30-och 40-talen var seriesystem annorlunda, så det är svårt att jämföra. Och så var det så länge sedan. Går IFK upp kommer det finnas spelare att fylla på med. Flera av alla ungdomslag är med i toppen på sina serier. Något lag har också vunnit sin serie. På damsidan är 14-årslaget redan klara seriesegrare.

Mikael Åkesson har varit framgångsrik tränare för IFK de senaste åren.

IFK:s ordföranden Petra Gustavsson, hennes medarbetare och ledarna kan sträcka på sig. Nu är det bara en uppvärmd konstgräsplan och omklädningsrum vid fotbollsplanen som fattas. Men det kommer säkert om någon på kommunen läser det här. Det är inte många anläggningar som saknar omklädning i direkt anslutning till planen ni dag. Så kunde det var förr när jag spelade, men inte 2013.Petra Gustavsson nöjd ordförande i IFK


Ungdomarna kommer att bjudas på avslutningsfest. Det blir på hotellet och med tackosbuffé. IFK har delat upp festen i två avdelningar för att alla ungdomar ska få plats. Bara det… Tänk om man hade blivit bjuden på en sådan buffè när man spelade i pojklaget? En tröst är väl att det inte fanns tackobuffé på den tiden, så det är inget att vara avundsjuk över.

Ove Danielsson

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post940