Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Ahnérska i ny skepnad

Oktober 2013Skapad av Ove Danielsson fre, oktober 04, 2013 17:20:32

Ahnérska huset vid Sundsbrogatan har förvandlats från ett mycket nedslitet hus, till ett udda hyreshus och färgklick mitt i stan. Huset har varit inplastat länge, men nu har täckelsen fallit. Den fula ankungen blev en svan som i H.C Andersens gamla saga. Askersundsbostäders hyreshus blev en prydnad som väl flyter in i den gamla stadsmiljön. Tycker jag…

4 oktober 2013

Redan i slutet av 1970-talet var politikerna ganska eniga om att Ahnérska skulle rivas. Huset skulle ge plats för en utbyggnad av Rådhuset. Av flera olika anledningar blev det inte så. Kommunen var i akut brist av kontorslokaler så huset behövdes som det var. Trots att det såg ut som det gjorde. Bland annat flyttade halvtidsanställda politiker in i huset. Och så behövdes det pengar till utbyggnaden. Pengar som inte fanns just då.

Efter drygt 35 år genomfördes rivningen , men anledningen var nu inte en utbyggnad av Rådhuset utan att skaffa fram hyreslägenheter i centrala lägen. Kommunens kontorslokaler på övervåningen i Rådhuset har också tömts för att ge plats åt ett antal lägenheter. En helt annan utveckling än vad politikerna hade tänkt sig för 35 år sedan. I det nya huset ska en bank och en begravningsbyrå ta hand om bottenvåningen.

Enligt näringslivschef Olofssons information vid ett frukostmöte är de flesta av lägenheterna uthyrda i de nya huset. Och det är folk ”utifrån” som tingat på boende. Lägenheterna mot torget i gamla rådhusdelen har bokats av askersundare. Olofsson upplyste också att hans luftrörsproblem har försvunnit sedan han flyttade från gamla Ahnérska. Bara det. Han hade sitt kontor i det gamla huset under 13 år. Det verkar inte ha varit någon bra arbetsplats när det gäller hälsan.

Ove Danielsson

------------------------------


Kommentar från näringslivschef Olofsson

Hej Ove!

Läste din blogg om Ahnérska. Trevlig artikel! Jag sa dock aldrig att de flesta av lägenheterna är uthyrda på frukosten, utan bara att de som är det har bokats av inflyttare. Har inte siffran på hur många kontrakt som är påskrivna, men det är inte "de flesta".

-------------------

Kommentar bloggförfattaren:
Har kollat med Askersundsbostäder om hyresläget med anledning av det brev jag fick från näringslivschef Olofsson. Av 20 lägenheter har bolaget skrivit kontrakt med 6 personer. I den första etappen med 9 lägenheter finns fyra kontrakt med personer både från Askersund och utifrån. I nästa etapp närmare torget med 11 lägenheter finns två kontrakt påskrivna i dagsläget. Fick uppfattningen att många flera var klara för kontraktsskrivning vid frukostmötet, men jag måste ha hört fel. Men det här är fakta i dagsläget. Men många är intresserade och många var och tittade vid visningen. Flera utifrån har också begärt information om lägenheterna säger man vid bostadsbolaget.
OVE DANIELSSON (författare till bloggen)

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post944