Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Polismästaren som blev lokalhistorisk forskare

Oktober 2013Skapad av Ove Danielsson ons, oktober 09, 2013 23:15:55

Förre polismästaren Håkan Jaldung, har vid sidan av sitt tuffa ledningsjobb vid polisen ägnat sig åt lokalhistorisk forskning. Som pensionär har han utvecklat sin hobby. Forskningen har resulterat i intressanta uppsatser och flera är på gång. Jaldungs arbete komma att resultera i en bok. Många väntar på det.

Den 5 november kommer Håkan till Olshammarsgården för att presentera sin lokalhistoriska forskning kring Olshammar, Aspa, Algrena Åboholm och Igelbäcken. Det är Olshammars intresseförening och Olshammarsgården som står för arrangemanget. Det blir en intressant föreläsning. För någon vecka föreläste Håkan för folk som sysslar med veteranjärnvägar. Han fick en halvtimme på sig, men åhörarna ville höra mera. Efter en och en halv timma var han tvungen att bryta, men folk var med ut till bilen och ville prata mera. De har nu chansen i Olshammar.Jaldung har bland annat kommit ut med en mycket läsvärd uppsats om persontransporter i sydvästra Närke. Uppsatsen handlar mycket om Axel och Gösta Andersson som var privatchaufförer hos Munksjö Aspaförvaltning. Underlaget till uppsatsen bygger på intervjuer med Gösta ”Gösta chaufför” Andersson och hans fru Barbro. Uppsatsen har tryckts upp till ett litet trevligt häfte och är riktigt illustrerat med intressanta bilder. Både på fordon och människor.

Axel och Gösta körde under de drygt 70 åren som verksamheten pågick många vackra bilar av olika fabrikat. Det var en väl fungerande verksamhet. Samhällsutvecklingen gjorde dock persontransporterna försvann. Företagsledarna började köra sin egna bilar.

Håkan är uppväxt i Olshammar, men lämnande orten redan på 60-talet. Men han har aldrig glömt sina rötter och sitt ursprung. Sedan lång tid tillbaka är han och hustrun bosatta i Uddevalla.

Polisjobbet har han lämnat bakom sig. Förutom forskning ägnar han sig åt en del utbildningsuppdrag på konsultbasis. Mest då utomlands. Han har tillbringat många heta kvällar på hotellrum i varmare länder vid datorn för att skriva lokalhistoria.

-Jag jobbar längs två linjer med mitt hobbyintresse. Det som jag arbetat längst med är ”Heidenstam och Olshammar”. Mitt samarbete med folk från Aspa och Olshammar, samt med Övralidsstiftelsen har varit mycket givande, förklarar Håkan.

-Mitt andra huvudinriktning gäller främst transporthistoria i sydvästra Närke. Det som intresserar mej särskilt är just övergången från det gamla brukssamhället i Aspa till ett modernt industrisamhälle i Olshammar under första hälften av 1900-talet, upplyser Håkan


En av uppsatserna handlar om Ehns busstrafik i Olshammar. Sven Ehn avled i november 2007. Håkan hann i stort att färdigställa sin uppsats innan Sven Ehn avled. Han träffade bussägaren många gånger för att prata busstrafik.

-Det var en stor upplevelse varje gång, särskilt som vi inte hade haft närmare kontakt med varandra sedan 60-talet. Transportföretaget som han lämnade efter sig är ett mycket fint företag, med en modern busspark, berömmer Håkan, som ser fram mot att komma ”hem” och föreläsa.

Ove Danielsson

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post946