Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Askersundsmålaren Trafvenfelt har fått ett eget sällskap

Oktober 2013Skapad av Ove Danielsson fre, oktober 11, 2013 15:13:31

Askersund har begåvats med ett nytt sällskap, ”Hjalmar Trafvenfelts-sällskapet”. Bildandet skedde på caféet mitt i staden i dag fredag den 11 oktober på förmiddagen för att vara riktigt noga. Datumet var väl valt av ordföranden i den tillfälliga styrelsen, Ingvar Sandström. Askersundskonstnären föddes just det här datumet år 1851. Han avled i februari 1937.Inspirerade av framgångarna med årets utställning i Askersunds konsthall (Hamnmagasinet) växte iden om ett sällskap fram. Utställningen besöktes av 2 107 personer. Det är mycket för en utställning i Askersund. Intresset var stort och frågorna var många om Trafvenfelt . Majoren och konstnären Trafvenfelt har nästan målat varje gård och bakgård i centrala stan. Många kände igen platserna, inte minst tacka vare Eric Schales bilder hur det ser ut i dag.

Eric Schale


Eric har gjort ett ”hästarbete” med att leta upp alla plaster, fotografera och placera bilderna vid tavlorna. Förhoppningsvis kommer hans arbete utvecklas till stadspromenader i Trafvenfelts fotspår. Sällskapet har planer på att trycka upp ett häfte med bilder och tavlor. Och en karta på platserna. Då skulle intresserade kunna gå in på turistbyrån, köpa ett häfte med information och sedan välja sin egen promenad. Ännu är dock inget klart i frågan. Det fodras pengar att trycka upp häftena. Förhoppningen är väl att kommunen ska ställa upp med några slantar. Det ligger också i deras intresse att visa upp staden kan man förmoda.

Det finns också planer på en hemsida där tavlor och information om Trafvenfelt kunde samlas. Många utflyttade askersundare kanske äger tavlor som i dag inte är kända. Information som då kunde lämnas till hemsidan. Det skulle kunna bli en inventering av majorens tavlor.


Det första årsmötet beräknas hållas i februari nästa år. Då ska en ”riktigt” styrelse tillsättas och en inte särskild avancerad gissning är att det blir samma ledning som i dagens tillfälliga styrelse. En lite udda sak är också att skapa en Trafvenfelts-bakelse. Kung Gustav II Adolf har en egen bakelse, så varför också inte Trafvenfelt? Så resonerar i alla fall personerna i den tillfälliga styrelsen. Det pratas om en Napoleonbakelse i Trafvenfelts tappning. Båda var ju militärer men på lite olika nivåer. Det finns också planer på en resa till Jäder i vår. Trafvenfelt ligger begravd där.

Den som är intresserad av det nybildade ”Trafvenfelts-sällskapet” tar naturligtvis kontakt med Ingvar Sandström vid Upsala Gård söder om Askersund. Han vet allt om det nybildade sällskapet. Ingvar har också sammanställt en skrift om Hjalmar Trafvenfelt som hade en strykande åtgång under sommarens utställning.

Själv har jag skrivit om Hjalmar Trafvenfelt i tidigare bloggar om någon är intresserad. Någon finns på na.se och andra på en blogg som jag haft en del. Från na.se finns en länk till den bloggen och hemsidan.

Ove Danielsson

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post947