Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Herman med tittskåpet

Oktober 2013Skapad av Ove Danielsson mån, oktober 21, 2013 19:36:45

Utbudet av TV-kanaler ökar hela tiden. Själv har jag svårt att hinna med alla intressanta program i SVT som jag vill se. Tycker också det är jobbigt att titta på alla reklaminslag i de kommersiella kanalerna. Men när det är sport får man offra sig ibland. Brukar tänka på den enorma utveckling som skett på området vid mina besök i Askersunds vackra hembygdsgård, där Herman Anderssons tittskåp finns. Det är ett unikt föremål . På hans tid räckte det med att veva fram stillbilder. Folk köade för att få se Hermans visningar. Och prata för sin sak kunde han. Precis som personerna i TV-reklamen.

Anledningen till att jag själv just nu skriver om ”Herman med tittskåpet” är att jag på nära håll som ung konfronterades med det unika tittskåpet. Farsan Sven som var en mångsysslare fick nämligen uppdrag att laga upp skåpet och fixa till trasiga bildrullar. Tror det var på 50-talet. Vi hade skåpet hemma i huset vid Gårdsjön. Men vad som var på rullarna brydde jag mej inte så mycket om. Jag hade andra intressen, som att spela bandy på sjön, eller ligga i vattnet och blaska under sommarmånaderna

Herman med tittskåpet reste runt i Sverige med sitt skåp. I sitt unika tittskåp visade han unika händelser från stora världen. Enligt kännare var Herman från torpet Skogsbrynet i Aspa en orolig själ, ja en tragisk produkt av Fattigsverige. Många ansåg att han var en latmask som inget vill göra. Tusentals människor har lyssnat och gjort spe av hans föredrag till bilderna. Men många har också med spänning tagit del av hans bilder.

OBS! MER TEXT OCH NÅGON MER BILD FINNS PÅ NA.SE UNDER ASKERSUNDSBLOGGEN. GÅ GÄRNA DIT.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post952