Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Loongs dansorkester med refrängsångare Bertil Boo

Oktober 2013Skapad av Ove Danielsson ons, oktober 23, 2013 18:06:14

”Den sjungande bonden” från Askersund, Bertil Boo, har hamnat i blickfånget igen på hemmaplan. Christer Folkesson och förre NA-medarbetaren Björn Palmqvist, jobbar hårt får att bilda ett ”Bertil Boo-sällskap”, som i sin tur ska leda till en staty någonstans i Askersund av den populäre sångaren. Vid det första mötet kom inte så många, men en tillställning i Askesunds Folkets hus är planerat till nästa år. Bertil skulle ha fyllt 100 år i januari nästa år. Förhoppningen är att lokalen ska fyllas med intresserade som vill vara med i sällskapet. För några år sedan gav vännen Ingemar Norlén ut en bok om Bertil Boo. Norlén medverkar bland annat i tidningen Land och i deras Minnes-Journal. Så det finns redan lite fakta samlat om bondsonen från Bohult att bygga vidare på för det blivande sällskapet. Men det jag skulle komma till var att det i Loongs dansorkester Bertil lade grunden till sin karriär.

Hade ”Dansbandskampen” funnits på 1930-talet skulle Loongs dansorkester från Askersund varit givna. Tyvärr var fanns varken TV eller någon ”Dansbandskamp” på den tiden. Och det var synd. Loongs fick istället utkämpa sin kamp mot andra dansband. Konkurrensen mellan dansorkestrarna var stenhård, så det gällde att vara bäst även då.

Bertil Boo med banjo och Georg Pettersson med dragspel. Privatbild med copyright.

Orkestern bildades 1927 och höll igång utan avbrott till 1942. Storhetstiden inföll på 30-talet. Tio somrar i följd svarade Loongs för dansmusiken vid IFK:s fester ute på Borgmästareholmen, dåtidens nöjescentrum i stan. Men det gällde att saluföra sig , om man ville ha engagemang. Inför sommarsäsongen 1934 stegade medlemmarna i Looongs iväg till fotografen iförda enhetlig scenkostym, ljusa långbrallor, sticktröja, fluga under hakan och som kronan på verket , baskermössa. En välsjungande yngling med namn, Bertil Boo, fanns med i gänget. Han skulle senare bli Bertil med hela svenska folket. Men i Loongs var han som det hette i reklamen ”refrängsångare och trummis”.

OBS! MER TEXT OC FLERA BILDER FINNS PÅ NA.SE UNDER ASKERSUNDSBLOGGEN.KOLLA GÄRNA DÄR.

  • Kommentarer(2)//blogg.ovedanielsson.se/#post954