Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Gravsmyckningsdag

Oktober 2013Skapad av Ove Danielsson tor, oktober 31, 2013 17:05:56

Allhelgona har länge varit en stor gravsmyckningsdag i Sverige. Anhöriga hedrar sina nära och kära som dött med kransar och blomsterdekorationer. De flesta tänder också ljus.

På kyrkogårdarna inne i Askersund ser det lite annorlunda ut i år. Massor av gravstenar har ”säkrats” med ett band och några stolpar. Det finns en lag som säger att gravstenarna ska stoppa för ett tryck av 35 kilo. Alla stenarna är testade och då visade det sig att väldigt många inte klarade säkerhetsdragningen. Stenar som inte är högre än 30 centimeter undantas.Lagen kom till efter en tragisk dödsolycka där ett barn hamnade under en sten som ramlade omkull. Församlingarna i kommunen hanterar det hela lite olika. Det finns lite olika regler. Sköter en grav på södra kyrkgården som skulle åtgärdas. Och det är gjort. Mitt förslag var att lägga omkull stenen, men så kunde man inte göra i det kvarteret. På kyrkogården i Hammar går det däremot utmärkt. Är inte säker på att om man börjat med dragarbetet i Lerbäck ännu. Om inte så kommer det.

Det är kyrkopolitiska beslut som avgör hur gravvarna ska hanteras och hur det ska se ut på kyrkogårdarna. Även om det är mycket gamla beslut så kan förstås dagens politiker ändra på det. Precis som tiderna förändras.

Det kostar en del att justera gravstenarna och det finns ensamma personer som har många gravar att sköta. Ekonomiskt går det inte att klara utgifterna med en liten pension. I många falla kommer det att leda till att gravrätterna sägs upp och då kommer det se lite knepigt ut på kyrkogårdarna med ett stort antal tomma platser.

Församlingarna i landet hanterar säkerhetslagen lite olika. En del församlingar som är stadda i kassan står till och med för justeringskostnaderna. I dag har vaktmästarna fullt upp med att förklara läget för kyrkogårdsbesökarna. Och frågorna är många och det är inte vaktmästarna som hittat på det hela.

Säkert blir det stämningsfull på kyrkogårdarna i Askersund även i år, trots alla pinnar och band. När det mörknar syns bara gravljusen.

  • Kommentarer(3)//blogg.ovedanielsson.se/#post958