Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Förväxlad med en mexikansk trubadur

November 2013Skapad av Ove Danielsson lör, november 16, 2013 15:52:52

Hus ska en mexikansk trubadur se ut? Är det någon som har en sådan bild framför sig, eller är det inte något som ni inte haft anledning att fundera över? Inte jag heller innan jag blev förväxlad med en sådan sång –och gitarrman vid ett tillfälle i Laxå. Det var på den tiden innan det gråa håret och skägget hade tagit överhand. Vet inte vem som blev mest överraskad, jag eller arrangörerna. Hur som helst blev besvikelsen mycket stor hos de som hade ordnat med musikfesten med den långväga gästen. Så här i efterhand har jag funderat över varför jag inte spelade med och körde en låt. Men det är klart att gitarrspelet och sången hade avslöjat mej. Församlingsfolket hade säkert motat bort mej från scenen och ringt ansvarige utgivaren. Men jag har läst att det sådant som händer ”artister” och journalister och som man får stå ut med, så det kanske inte hade varit så farligt.

Bakgrunden till historien är att en mexikansk trubadur skulle underhålla i Ramundegården. Det var i det närmaste fullsatt. Förväntan på den långväga gästen var stor. Jag åkte dit för tidningens räkning. När jag stannade NA-bilen för att kliva ur kom det ett antal personer ur arrangörsstaben rusande mot mej jätteglada med andan i halsen. Själv blev jag både överraskad och glad. Jag har som journalist varken förr eller senare fått ett sådant mottagande. ”Äntligen kommer du, vi har väntat i en halvtimma. Du kan börja spela och sjunga direkt förklarade en i mottagningskommittén. När jag förklarade att jag kom för tidningens räkning byttes glädjen i stor sorg och besvikelse. De var säkra på att jag var trubaduren. Vad jag minns i dag dök aldrig trubaduren upp i Laxå. Hur som helst blev det i alla fall fest för något gott ändamål. Och det kanske inte var någon bra trubadur.

En annan förväxling som jag minns med ett skratt handlar om sångerskan och programledaren Lotta Engberg. Stora delar av svenska folket hade tagit Lotta till sitt hjärtan inte minst genom Bingolotto och Allsång på Liseberg. Hennes pigga sätt och glitterglada ögon hade fått folk att falla som käglor. Det är inte många artister som har hennes glitter i ögonen när de sjunger och pratar. Inga andra för den heller. Och det gör inte saken sämre att hon bott nästgårds i Laxå under ett antal år.

För ett antal år sedan när Henrik Olofsson på Utvecklingscentrum i Askersund ordnade sin första stora företagsmässa i Närlundahalllen, fanns det stora affischtavlor uppsatta i hallen som förkunnade att jag och Lotta Engberg skulle finnas i Nerikes-Allehandas utställningsmonter! Lotta var förstås det stora dragplåstret utan att veta om det. Förmodligen har hon inte fått reda på det ännu. Men jag kom att tänka på den udda händelsen när jag ser henne i annonser och på TV . Och det var absolut inte Henriks fel.

Bakgrunden till det hela var att NA skulle medverka på mässan. Det var jag och dåvarande jobbarkompisen Lotta Ekberg som skulle finnas i montern under mässdagarna. Tillverkaren av skylten gick förmodligen dagligen och tänkte på Lotta Engberg. Och så blev det som det blev. Felet upptäckte jag när jag titta in i mässlokalen dagen före det offentliga öppnandet av mässan. En del som plockade upp i mässlokalen hade förmodligen sett de stora skyltarna. Och säkert blivit glatt överraskade. Sångunderhållning på mässan. Felet rättades snabbt till och när det var dags för invigning stod det Lotta Ekberg på skyltarna som det skulle vara.

Vet inte vad Lotta Engberg tänker när hon nu får reda på vad som hände i Askersund för många år sedan. Att ha kamperat ihop med mej på skyltar för en mässa som hon inte ens skulle vara med på. Jag känner henne inte personligt, och hon vet säkert inte vem jag är, men däremot har jag fotograferat henne många gånger för tidningens räkning. Och det har aldrig varit några problem. Minns att jag för länge sedan plåtade henne , pappa Lennart och barnen inför ett framträdande just i Ramundegården i Laxå. Till skillnad från den mexikanske trubaduren dök Lotta också upp vid rätt tid.

Text och bilder finns också på na.se under Askersundsbloggen  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post966