Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Gamla "Ettan" i Askersund

November 2013Skapad av Ove Danielsson tor, november 21, 2013 09:37:28

Minns ni parhuset ”Ettan” i Askersund? Gamla askersundare gör säkert det, men inte yngre personer. Om inte annat kan det vara intressant för alla som bor i Tingshusområdet att påminna om huset. ”Ettan” låg utmed Storgatan vid stadsbacken. Det var en idyll. Strax nedanför ”Ettan” låg Församlingshuset, där skolköket fanns i många i år. Ett tag höll också brottarna i Askersund till där. Klockargården som flyttades upp till hembygdsgården fanns ockå i området utmed gatan. De nu rivna gamla husen låg ungefär där Tingshusområdet med hyreshusen finns i dag.

Inne på gården vid ”Ettan” parkerade askersundarna sina cyklar. På marknadsdagarna var det alldeles fullproppat med tvåhjulingar på gården. För barnen som bodde i området var det extra spännande när det var marknader. När gubbarna kom för att hämta sina cyklar blev det ofta bråk, eftersom de flesta hade tittat för djupt i glasen. Det var den tidens enkla underhållning.

På baksidan av ”Ettan” låg den vackra Tingshusparken, med hög träd och gräsmattor. Under sommarmånaderna var det alltid fullt lekande barn i parken. Nästan allt försvann när hyreshusen byggdes. Bara några av de höga träden finns kvar ner mot Sundsängen och några ut mot Storgatan. Resten har huggits bort för att ge plats för hyreshus.

Ulla Sjösvärd bodde i ”Ettan” från 1928 till 1942. Men då hette hon Karlsson i efternamn. Ulla har berättat för mej hur det var att växa upp i ”Ettan”.


”Det var ett underbart hus att växa up i. Vi barn höll till i Tingshusparken hela somrarna. Högtidsstunderna inträffade på söndagarna. Då tog mamma Maria och pappa Gustav med sig kaffekorgen ut i parken och vi fikade tillsammans. Så gjorde de hela somrarna igenom”, har Ulla berättat för mej.


OBS! MER TEXT OCH FLERA BILDER FINNS PÅ NA.SE UNDER ASKERSUNDSBLOGGEN. GÅ GÄRNA DIT OCH KOLLA.
  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post969