Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Äntligen full pott för IFK

Augusti 2018Skapad av Ove Danielsson tis, augusti 14, 2018 23:15:05

Äntligen! IFK Askersund fick med tre mycket viktiga poäng mot Assyriska hemma på Solberga på tisdagskvällen. Hemmalaget fick en drömstart med ett ledningsmål redan efter en minut. Efter ett fint inlägg av Filip Kjellman, rakade Ludvig Danielsson påpassligt inledningsmålet. Efter det hade Andreas Borg några öppna chanser som inte resulterade. Istället kunde Assyriska kvittera efter en halvtimmes spel. Gästerna rullade bollen bra inom laget, som gjorde att IFK hade svårt att få tag på bollen.

Emanuel Fahlström och Ludvig Danielsson gjorde IFK:s mål.
Bild:Ann-Sofie Fahlström

Efter pausen tog hemmalaget steget upp och tryckte på. Det gav också resultat. Bollsäkre Emanuel Fahlström skruvade in segermålet på en hörna. Assyriska hade också några farligheter där IFK-målvakten Albin Danielsson klarade med några reflexräddningar. Philip Larsson fick priset som bäste hemmaspelare. Bra var som vanligt också försvarsklippan Erik Danielsson. Noterbart var att Assyriska kom till Askersund utan avbytare.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1858

Min tidningskrönika 12 augusti 2018

Augusti 2018Skapad av Ove Danielsson sön, augusti 12, 2018 09:35:08

Turisterna har invaderat Askersund i sommar. Normalt vid en vandring på stan känner jag nästan alla och hälsar på alla . För säkerhets skull. Man vill ju inte visa sig stöddig och dryg. Har fortsatt med det även om jag inte vet vilka det är. Tycker det är mycket trevligt med alla gäster. Tidigare var det alltid Fagertärn i Tived och de röda näckrosorna som var det populäraste utflyktsmålet för gästande turister i Askersund . Det visade mätningarna varje år, men nu är det några år sedan jag jobbade på tidningen så jag vet inte om det håller i sig. Har inte riktig kläm på det hela nu.


Kommunerna vill slå varandra med olika turistattraktioner. Det gäller att hitta på något unikt som lockar. Och det måste vara lite nytt varje år. Men det stämmer i alla fall inte när det gäller Fagertärn. Folk åkte dit utan särsklida aktiviteter. Det räcker med en kopp kaffe och en glass i kiosken. Det viktiga är att folk får se en skymt av de unika röda näckrosorna. Har läst i min tidning att det finns förslag att bilda turismbolag. Som vanligt tycker en del att det är ett utmärkt förslag, medan andra inte förstår vad det ska vara bra för. Ska bli intressant att följa utvecklingen.

Jag och en tidningskollega till mej bestämde oss en gång för att kolla övernattningsläget i Askersund. Det hade varit diskussioner om hur att få folk stanna några extradagar i stan och erbjudas ett trevligt boende. Var det värt att stanna en dag till? Sagt och gjort. Gick till en tant som hade rumsuthyrning med frukost för att tinga rum. Till min förvåning sa hon blankt nej. ”Du bor ju i stan, så gå hem till ditt och lägg dej”. Förklarade att det gällde ett reportage och jag skulle betala lika mycket som alla andra gäster. Inga argument hjälpte. ”Tycker du ska gå hem till ditt hus istället och inte kosta pengar på ett hyrrum hos mej”. Tanten var inte arg utan sa det i vänlig ton. Hon tänkte bespara mej onödiga utgifter, trots att det var tidningen som skulle betala. Det är inte lätt att bli profet i sin egen hemstad där alla känner alla. Vi fick tänka om och istället boka in oss på Lerbäcks hotell. Där var det inga problem med inbokningen, bara en liten undran om varför jag inte hyrde rum i Askersund. Hade inte lust att förklara varför.

Upplysningsvis kan jag nämna att jag har lämnat kommun i sommar för några matresor, som glass i Söderköping, pepparrotskött i Kumla och sedan kaffe vid Medevi brunn i samband med en konsert av brunnsorkestern i parken. Där fanns det också möjlighet till punsch, men jag var tvungen att ta mej hem med bil. Så det fick bli kaffe och en kaka för 50 kronor.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1857

IFK föll mot Lillån i höstpremiären

Augusti 2018Skapad av Ove Danielsson tor, augusti 09, 2018 23:22:17

IFK Askersund åkte på förlust mot Lillån i höstens första seriematch på Solberga med 2-1. IFK tog ledningen i slutet på första halvlek, sedan Emanuel Fahlström dundrat in en frispark. Bara minuten senare kvitterade Lillån efter en hörna. Det blev rörigt och hemmaspelarna menade att bollen aldrig varit inne. Det blev heta diskussioner. Linjemannen hävdade att hela bollen var över mållinjen. Och domaren gick på hans linje.

Emanuel Fahlström dundrade in en frispark mot Lillån.
Bild:Ann-Sofie Fahlström

Lillån skapade en del farliga chanser matchen igenom utan att dominera. En sådan chans resulterade också i vinstmålet. Ett oavgjort resultat hade nog varit rättvist, men IFK har det svårt att få till det framåt. Det saknas en målskytt i dag. Det blir aldrig riktigt farligt. Bäst i IFK var mittfältaren Emanuel Fahlström och mittbacken Erik Danielsson. Emanuel är lurig teknisk spelare med bra skott. Erik är en klippa längst bak. Även målvakten Albin Danielsson gjorde några fina räddningar.

IFK möter Assyriska hemma på tisdag kväll.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1856

Askersunds bryggeri återuppstår som minibryggeri

Augusti 2018Skapad av Ove Danielsson tis, augusti 07, 2018 11:25:54

Askersunds bryggeri kommer att leva upp igen. Som ett minibryggeri i samma lokal där gamle bryggmästare Bergström höll till en gång i tiden. Bara det. Nu är det Klas Stjenström och Tommy Pettersson som styr och ställer. Men det gamla namnet är kvar. Klas och Tommy har köpt in utrustning från ett minibryggeri i Gnesta som planerar utöka sin verksamhet. Askersundarna har också varit där och gått utbildning. Det blir en satsning lättöl och starköl. Längre fram i hösten räknar de båda med att de ska kunna börja tappa upp. Försökstillverkning av lättöl är redan på gång

-Det är inget heltidsjobb för oss utan mera en hobby men i lite större skala. Vi har ju båda heltidsjobb. Lokalerna vi jobbar i är gamla klassiska bryggerlokaler. Bättre än så kan det inte bli även om det varit mycket jobba att få lokalerna fräscha igen. Vi har båda pratat om att det skulle vara roligt med en Askersundsöl. Det blir inga mängder. Vi har utrustning för 400 liter varje körning. Förhoppningsvis kommer vår öl att kunna köpas på Systembolaget i Askersund. Det vore lite speciellt och roligt, konstaterar de båda ”bryggarna”.


Klas och Tommy har byggt en läktare där besökarna kan följa processen . Där ska finnas också möjlighet till ölprovning. Kanske en ny turistattraktion för Askersund? Bryggeriets långa historia kommer också att presenteras .

-Provning är tillåtet, men försäljning av starköl är inte godkänt. Lättöl får vi sälja och starkölet kommer att finnas på nära håll att köpa hoppas vi. Det är bara att gå några hundra meter över torget i Askersund från oss till systemet. Tycker att Systembolaget är en suveräna med sitt breda sortiment, säger Tommy.

Ägare till bryggerifastigheterna är Klas Stjernström. Han har förvandlat en av de stora fastigheterna där minibryggeriet finns till udda hyreslägenheter. Det gav också möjlighet att ställa i ordning lokalen där ölet bryggdes förr. Och kommer att bryggas nu.

Etiketten från den tid då Askersunds bryggeri bryggde starköl senast.

Askersunds bryggeri är ett mycket gammalt bryggeriföretag från 1840-talet. Bryggeriet lades ner i slutet av 50-talet. Den ståtliga byggnaden, där Galfa finns i dag, dominerade under en lång period stadens västra höjdslutning. Men har det tillkommit hyreshus i närheten. Men visst är bryggeribyggnaden ståtlig. Bruksinspektor Otto Sundblad startade bryggeriet på 1840-talet, men då på nuvarande Folkets hus gården. Till en början var det endast svensköl som gällde. Men 1848 anställdes bryggare Weiss från Bayern. Då började förstås också tillverkningen av Bayerskt öl. Askersunds bryggeri var ett av det första bayerska bryggerier i landet. Efter Weiss kom en ny bryggmästare, en Dreihall från Wurtemberg. År 1865 flyttade Sundblad bryggeriet till den nuvarande platsen på västra slutningen vid gamla kyrkogården. Och nu är det dags för en ny epok med uppehåll ett antal år.

PS! Ytterligare bilder finns på na.se-Nyheter-Askersund-Oves blogg  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1855

Järnvägsförbindelsen till Askersund bröts

Augusti 2018Skapad av Ove Danielsson ons, augusti 01, 2018 16:15:17

Nu är det stopp!Defintivt . Järnvägen i Askersund är bruten , förbindelserna med den stora världen inskränker sig till landsväg. Så löd det drastiska meddelande i Askersund-Tidning i Augusti 1955.Rälsbrytarlaget hade anlänt till Askersund och börjat bryta upp rälsen vid järnvägstationen (busstationen). Man lämnde kvar en mindre rälsstump, som revs senare. På den lilla stumpen kunde den gamla trallan köras. Stationsskrivarna Göthe Andersson och Håkan Persson, konstaterade det hela med stor sorg. A-T skrev att bilden med de två utanför stationshuset kanske skulle bli historisk. Den togs anno 1955-det år Askersund förlorade sin järnväg till Lerbäck. Blev den historisk …..

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1854

Falska rykten om TV på Norrbergahemmet

Juli 2018Skapad av Ove Danielsson mån, juli 30, 2018 23:17:12

Falska rykten och osanna påstående på sociala medier har blivit ett problem om man inte ser upp. Och särskilt nu i valtider. Faktum är att det inte var bättre förr även om det gick långsammare. I början på 60-talet gick ett rykte om att socialnämnden i Askersund köpt in en TV –apparat till pensionärerna vid Norrbergahemmet i Askersund , medan de gamla på Finntorpshemmet strax väster om stan skulle bli utan. Det kan tyckas vara en bagatell, men på den tiden var nymodigheten TV en stor sak. Och det skulle vara rättvist. Ryktet talade dock osanning. Socialnämnden hade inte alls köpt in någon TV-apparat.Påståendet om det orättvisa TV-inköpet upprörde församlingsborna, som startade en insamling för en TV till Finntorpshemmet. Kantor David Bellander var den drivande kraften bakom insamlingen. Socialnämndens ordförande Erik Jonsson fick ta emot ett gåvobrev på en TV-apparat och en bankbok med 303:01 kronor på att förvaltas av socialnämnden. Pengarna skulle användas till pensionärernas trevnad som exempelvis inköp av piano eller orgel. Insamlingen gav 1 763:51 kronor. När gåvan skulle överlämnas kom det in ytterligare 100 kronor från en före detta församlingsbo som var bosatt i Karlstad. Det var från en dotter till avlidne postföraren Emil Andersson. Han var med om att besluta om Finntorpshemmet och deltog även i byggandet. En del av pengarna kom från en konsert i landskyrkan där hemmasonen Bertil Boo ställde upp helt gratis. Insamlingslistor hade också gått runt bland politiska organisationer.

PS! Ytterligare text och bilder finns på na.se-Nyheter-Askersund-Oves blogg  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1853

Min tidningskrönika 29 juli 2018

Juli 2018Skapad av Ove Danielsson sön, juli 29, 2018 09:37:04

Många laddar inför det stundande kräftfisket. Det är årets höjdpunkt för de flesta fiskeentusiaster. Har läst om att signalkräftorna är färdigmatade redan nu. Det måste vara något av rekordtidigt. Ibland brukar det gå hett till ute på Vättern bland fritidsfiskarna när det ska fiskas kräftor. Polisen har fått tillkallats när det varit som värst, men oftast fungerar det efter de fiskelagar som gäller. Tänk ändå att kräftor kan väcka sådan mörka känslor. Kräftor som är så gott . När jag jobbade som journalist skrev jag en gång att det nog fanns kräftor så det räcker till alla. Det gällde sjön som jag växte upp intill. Blev idiotförklarad av några med fiskevatten i sjön efter den artikeln. Hur dum kunde man bli undrade någon? Du som bott vid sjön borde veta bättre . Alla kan väl inte få komma och fiska kräftor. Det här var på flodkräftans tid.


Fiskhandlare Järlström och Erik Johansson med en kräftfångst. Det var på den tiden då det fanns fiskaffär i Askersund

Kräftpesten hade slagit till i Vättern på 50-talet men i sjön hemmavid tog det några år innan pesten var ett faktum även där. Någon hade väl släppt i signalkräftor och då är det kört. De kan inte leva i samma vatten. Som ung fiskade jag kräftor och det var inte så underligt med tanke på närheten till sjön. Men det var också det enda jag fiskade. Det handlade inte om försäljning utan det blev en årlig kräftfest med lyktor i träden och allt annat som hör till. Minns att morsan våndades när kräftorna skulle kokas, men vad gör man inte för den allmänna trivseln.

Ett annat journalistminne i samband kräftfester var att jag skulle fotografera en person dagen efter en fest. Kom på förmiddagen men han förklarade att jag fick komma tillbaka senare på dagen. Han skulle inte göra sig bra på bild under förmiddagen. Festen hade varit hård. Frågade försynt om inte kräftorna var bra. ”Det är inte kräftornas fel” fick jag ilsket till svar. Förstod det när jag tittade på honom att det vara mera antalet snapsar som ställt till det . Det syntes tydligt också dagen efter.

Kräftfisket fodrar en båt om man inte håller till runt kajerna i Askersunds hamn. Tycker det är ovanligt många stora fina båtar som finns kvar i hamnen trots värmen. Då ska man väl vara ute på sjön. Hade faktiskt en båt för många år sedan som låg vid Strandparken. Det var en räddningsbåt som jag köpte vid en kommunal auktion. Det stod räddningsbåt på sidan. Tog bort texten räddning. Tyckte det räckte med båt. Då var det några som undrade spydigt över namnet. Fick frågor om inte alla såg att det var en båt utan att jag också måste skriva det på sidan. Helt värdelös var ändå inte den lilla röda räddningsbåten. En dag när jag kom till platsen var den stulen. Och någon mera båt blev det inte.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1852

Utgrävningar också i Askersund

Juli 2018Skapad av Ove Danielsson lör, juli 21, 2018 09:44:54

Vid utgrävningar på höjden bakom klosterruinen i Varnhem i Västergötland har arkeologerna gjort sensationella fynd som berättar om platsen från tiden innan munkarna kom dit på 1100-talet. Här finns ruinen av en av Sveriges äldsta kyrkor, en privat gårdskyrka från vikingatiden. Kyrkans krypta är kanske Sveriges äldsta bevarade rum. Här finns också en kristen gravplats som började användas redan på 900-talet – sensationellt tidiga dateringar. Runt omkring ligger de äldre gravhögarna från järnåldern som visar att gårdens historia går långt tillbaka i forntiden.

Från utgrävning vid Sundsbrogatan

Efter branden i gamla Öhrmans vid Sundsbrogatan, kom det krav på viktiga utgrävningar nästan omgående. Fynden går naturligtvis inte att jämföra med de i Varnhem, men ändå…Det hade aldrig gjorts en utgrävning i centrala Askersund tidigare. Tomten-som också fick namnet ”brända tomten” under ett antal var ett högintressant objekt både för arkeologer och askersundare. Vad döljde sig under jordmassorna. Byggherren Skanska fick stå för kostnaderna, 160 000 kronor. Året var 1992. Företaget bidrog också med maskiner och folk för att få ned kostnaderna.

Hur såg då ut i Askersund i mitten på 1600-talet? Med lite fantasi och hjälp av det fynd som gjordes går det att få en liten bild av levernet i stan. Helt klart red det omkring folk på stan och rökte kritpipa. Förmodligen var ryttarna också mycket välrakade och välmanikyrerade. Ibland strödde de pengar omkring sig. Under sängen hade de pottor i keramik. På borden fanns vackra keramikföremål. Åtminstone levde en del så.


PS! Flera bilder och mer text finns på na.se-Nyheter-Askersund -Oves blogg  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1851
Nästa »