Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

IFK föll på en straff

Juni 2019Skapad av Ove Danielsson tis, juni 18, 2019 23:23:21

IFK Askersund spelade jämt mot topplaget Sturehov på tisdagskvällen. Gästerna vann ändå med 1–0 (0-0) på en straff efter hands. En mardröm för varje spelare. Någon skjuter på armen och det blir straff.

Det blev en chansfattig match. Mest var det en kamp på mitten. Inget lag kom loss mot två säkra försvar. Då är det ganska typiskt att det hela avgörs då just på en straff. 0–0 hade varit mera rättvist med tanke på bristen av målchanser.

Priset till bäste hemmaspelare gick till lurige Filip Kjellman.

På tisdag är det dags för en ny hemmamatch, den här gången mot Lillån. Det är också vårens sista seriematch  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1969

Min tidningskrönika 16 juni

Juni 2019Skapad av Ove Danielsson mån, juni 17, 2019 08:50:20Tänkte börja med att skryta lite över hur modig jag är. Det har säkert ingen upptäckt tidigare. Jag har badat i 16 gradigt vatten. Var till Hargebaden för några veckor sedan. De har gjort fint där ute! Tänkte bara kolla lite, sitta på stranden en stund och njuta. Solen sken och allt var fridfullt. Hade också med en termos med kaffe och nyinköpta stora bullar ni vet från en bensinmack. Jo, jag hade sällskap. En person med kamera så det finns bevis. Det var mycket tunnsått med badgäster, men det berodde nog på att det kylslagna vattnet. Inte många vill bada då.

En bit bort vid den nya långa bryggan kom helt plötsligt en grabb vandrande, slängde av sig kläderna och hoppade i. Kan nämna att han var från Kumla. Jag kunde inte hålla mej från vattnet uppväxt vid kanten av Gårdsjön som jag är. Badade alltså i 16 gradigt vatten helt frivilligt. Efter en liten stund såg jag ytterligare en person hoppa i vattnet för att simma en liten bit. Men han hade svarta kläder på sig. Tror det var våtdräkt och det tycker jag är lite fusk.

Hade en psykolog analyserat varför jag hoppade i så kallt vatten, hade han eller hon säkert gått tillbaka till min barndom. De brukar göra så för att hitta förklaringar. Vi ungar väntade på att isen skulle gå upp på Gårdsjön så vi kunde börja bada. Vi skulle ha varit glada om det varit 16 grader. Farsan förklarade alltid att min hjulbenthet berodde på att vi bodde nära sjön och det var fuktigt. Benen hade slagit sig. Själv trodde jag alltid det berodde på mitt idrottande. Många som håller på fotboll är hjulbenta.


Har i veckan också varit och kollat på mitt barnbarn Edit som slutade i nian. Massor av folk hade samlats vid Sjöängsskolan för att var med på ungdomarnas stora dag. Firandet fortsatte med rundåkning på stan i traktorkärror. Festligt värre och roligt för ungdomarna. Avslutningen för niorna i Askersund har blivit stort, med bomsteruppvaktning och rundåkning. Minns när jag slutade skolan för en del år sedan. Förändringen är mycket stor och till det bättre. Då gick vi en stund till Landskyrkan där prästen och överläraren sa några väl valda ord. Inte festligt alls som nu. Några som varit väldigt duktiga fick också diplom. När det var klart i kyrkan satte jag mej på cykeln och åkte hem. Dom där hemma undrade om jag hade slutat och om det var sommarlov. Föräldrar varit inte så engagerade som nu och vi var många. De hade fullt upp med att få ihop sin egen vardag med allt vad det innebar. Och på den tiden fanns det heller inte någon som ville köra runt på stan med skolungdomar vad jag minns. Men jag är inte det minsta bitter när jag tänker tillbaka på mina skolavslutningar. Hade min kära cykel att trampa hem med.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1968

Borg har hittat målformen igen

Juni 2019Skapad av Ove Danielsson fre, juni 14, 2019 23:31:59

IFK Askersunds målkung de senaste åren, Andreas Borg, har fått fart på målskyttet igen. I vinstmatchen mot Kumla BK gjorde Andreas tre fina mål. Matchen slutade 4-1 (2-1) till IFK. IFK tog ledningen genom Matthias Koch. Andreas Borg ökade till 2-0. I sista sekunden före halvtidsvilan reducerade Kumla på en felaktigt dömd hörna.

IFK chocköppnade andra halvlek med två mål inom fem minuter. Då var matchen avgjord. Det kunde ha blivit ytterligare några hemmamål. IFK har ett jämnt lag där alla kämpar på. Då kommer också vinsterna. Förarbetet till målen stod Joakim Gustafsson och Johan Norström för.

Unge William Albin gjorde ett piggt inhopp. Han var en färgklick med sitt spring och kämpaglöd. Honom kommer IFK få mycket nytta av.

På tisdag väntar topplaget Sturehov hemma på Solberga.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1967

Förbundskapten Janne Andersson kommer till Askersund

Juni 2019Skapad av Ove Danielsson ons, juni 12, 2019 09:16:20

Pressmeddelande från Askersunds kommun

2019-06-12

Höstkväll 2019 med Janne Andersson

Den 22 oktober arrangeras årets Höstkväll för företagare och andra intresserade på Sjöängen. Årets föreläsare är herrfotbollslandslagets förbundskapten Janne Andersson, som bland annat kommer att tala om hur man bygger ett lag där helheten är större än delarna.

Askersunds kommuns näringslivsråd arrangerar sedan ett antal år tillbaka Höstkväll, där kommunens representanter bland annat berättar om nuläget och om kommande satsningar, innan en inspirerande föreläsare tar vid.

– I Askersunds kommuns näringslivsarbete strävar vi efter ett samarbetsklimat mellan olika aktörer där vi alla samarbetar och drar åt samma håll och därmed gör varandra bättre. Därför ville vi ha en föreläsare som pratar om lagbyggande och det finns få som är bättre lämpade att prata om det än Janne Andersson, säger Sofia Fredriksson, näringslivsutvecklare i Askersunds kommun.

Janne Andersson var en av Sveriges mest meriterade fotbollstränare redan innan han blev förbundskapten 2016. Sedan dess har han gjort stor succé, först genom att ta Sverige till VM-slutspelet i Ryssland 2018 och väl där leda blågult till en mycket överraskande kvartsfinal, den bästa svenska VM-insatsen sedan bronset i USA-VM 1994.

– Han kommer bland annat att tala om hur man får alla att sträva mot samma mål och hur man utnyttjar olikheter. Hans tankar om gruppdynamik och ledarskap runt planen är lätta att översätta till vår egen vardag, bland annat när det gäller vilka roller vi har som kommun, företagare, föreningar och andra aktörer, säger Sofia Fredriksson.

Höstkvällen den 22 oktober äger rum i restaurangen och Stora salongen på Sjöängen i Askersund.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1966

Nybygget vid Vårdcentralen i Askersund vecka 23

Juni 2019Skapad av Ove Danielsson sön, juni 09, 2019 18:34:00


  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1965

Skräddarens Julle blev stor i tyngdlyftning

Juni 2019Skapad av Ove Danielsson sön, juni 09, 2019 10:27:47

Tyngdlyftaren Gunnar ”Julle” Högberg är Askersunds mest meriterade idrottsman genom tiderna med en rad SM-tecken, ett antal rekord, och nordisk mästare ett antal gånger. Trots det är skräddare Arturs grabb Gunnar, en okände sportprofilen för de flesta i dagens Askersund. Kanske inte så konstigt. Han tävlade aldrig för någon Askersundsklubb och det var länge sedan han dominerade sin viktklass.


Gunnar flyttade till Stockholm som ung och började tävla för Stockholms AK. Men askersundarna kunde följa hans framgångar genom olika sportreferat på 40-talet med stolthet. ”Julle” känner jag” upplyste många. Det hade gått bra för ”buspojken”.

Han blev också uppmärksammad av klassiska Rekord-Magasinet, där man varje vecka hade en tecknad serie av kända idrottsmän. Och där kvalade Gunnar in. 1951 tog han sitt 17:e svenska mästerskap. Han var också mycket nära att komma med till OS i London 1948 och till Helsingfors 1952. Till OS 1952 blev han kallad till kval men myglades bort. Förbundet ansåg att Gunnar inte utfört de prov som krävdes. Han deltog också i VM i Wien 1938.

Rekord-Magasinet 1946

Gunnar och hans bror Sigvard återvände ibland till hemstaden under semestrarna. En del gamla kompisar fanns kvar. Själv träffade jag bröderna under ett besök hos kompisen Tryckar-Harry Andersson.

PS! Ytterligare text och bilder finns på na.se Oves blogg

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1964

Torsten Ehrenmark i Askersund

Juni 2019Skapad av Ove Danielsson tor, juni 06, 2019 19:28:11Populäre reportern, kåsören och radioprataren, Torsten Ehrenmark, var när att ge upp sin karriär i början på 40-talet i samband med ett uppdrag till Askersund. Som tur var tänkte Örebrosonen om. Men mer om det senare.

Fyra dagar gammal blev Ehrenmark bortrövad och förd till okänd ort, enligt honom själv. Rövarna var hans farföräldrar och orten var Örebro. Sen tog han studenten, gift sig och började skriva i tidningen. Med tiden blev han utrikeskorrespondent i Paris, London och New York. Men varje sommar kom han tillbaka för att inleda eller avsluta den svenska sommaren i radio.

Sin journalistiska bana började han som volontär på Nerikes Allehanda. Via Örebro-Tidningen och Sundsvalls Tidning kom han till Stockholms-Tidningen. Det var också där han började pröva kåserandes vanskliga konst under signaturen Petmoj. Ehrenmarks målsättning med sitt journalistjobb var att bli en flygande korrespondent som landande mitt i alla världens krigsutbrott, jordbävningar och revolutioner. Han såg sig också som en flanörkorrespondent i Paris, nedtecknande melankoliska iakttagelser under den blå timmen på Café de la Paix. Med uppfälld rockkrage blossande på Carmencita ville han vandra runt i storstäderna som Stockholms-Tidningens tuffing.

Han drömde också om att vara statsmännens förtrogne när han satt och skrev sina notiser på Stockholms-Tidningen. Han var ansvarig för notisskrivandet. För att bevaka statsmän så handlade det om att ila från huvudstad till huvudstad och konsulteras av alla världens premiärministrar. I Ehrenmarks drömmar kände han alla och kunde läsa de styrandes tankar. Men tyvärr var det bara drömmar. Blev det några resor för honom på ST de första åren var det med buss ut i socknen för att intervjua en 75-,80-eller 90 åring.

-De satt där i skymningen och malde om fattiga levnadsförlopp i småsmulor på en obegriplig dialekt som snart gjorde mitt flitiga antecknande meningslöst och oläsligt, har Erhenmark , berättat i en bok.

Så över till historien om Askersund som höll på att knäcka populäre Ehrenmark. Året var 1943. Dagen förflöt som vanligt på ST med notisrubriker om ”Syföreningsauktion i Sorunda” och ”Älgko försenar Läggesta-tåget”. Men rätt som det var dök notischefen upp och förklarade att Ehrenmark skulle ut och resa ett tag.

-Jag blev alldeles stel och kramade stolens armstöd. Det flimrade för ögonen och jag tänkte vilt:vart? Berlin? London? Kanske ännu längre, har han berättat.

Du ska få åka till Askersund sa notischefen. Dom firar 300-årsjubileum där. Och sen till Nora och Lindesberg som också fyller 300 år.

Ehrenmark blev naturligtvis mycket besviken och började fundera över sin framtid som skrivare. Den tänkta resan ut i stora världen förde honom inte längre än till den hembygd han hade lämnat några år tidigare. Det värsta för honom var att resan blev vanebildande som ofta händer på tidningar. Det fanns nästan inte en utställning eller jubileum i Sverige som han inte fick bevaka.

-Jag var den som skickades ut för att fylla spalterna när det absolut inte fanns något at skriva om. De fick ett fint ord för det sedan-pseudohändelser. Jag var tidningens pseudoreporter, har Ehrenmark berättat.

Efter 30 år som journalist är det lätt att känna igen sig i Ehrenmarks tankar, även om jag inte haft några drömmar om att bli krigsreporter. Det har fåt räcka med de lokala politiska krigen. Minns vid ett tillfälle för många år sedan att det var bråk mellan några fastighetsägare på söder i Askersund. Då föreslog en kompis till mej att vi skulle gå upp på söder och ” titta på kalla kriget” . Jag följde inte med, men det är nog det närmaste krig jag varit…  • Kommentarer(1)//blogg.ovedanielsson.se/#post1963

Johan Hailee blev matchvinnare på straff i slutsekunden.

Juni 2019Skapad av Ove Danielsson tis, juni 04, 2019 23:18:47

IFK Askersund tog en ny trepoängare i tisdagskvällens match mot FC Örebro Nordic. Det blev vinst med 2-1 (1-1). Matchhjälte blev Johan Hailee som säkert slog in en straff i slutsekunden av förläggningstiden som var 3 minuter. Filip Kjellman blev fälld efter framspelning av Erik Danielsson, som hade gjort en lång raid från sin plats längst bak i försvaret.

IFK-segern var rättvist. Laget gjorde en kämpainsats och hade ytterligare målkänningar i andra halvlek. Alla förtjänar överbetyg en sådan här kväll.

Gästerna började bäst med att rulla runt. Det tog nästan en kvart innan IFK fick tag i bollen på riktigt. Nordic tog också ledningen efter en hörna. Kvitteringen stod farlige Mohammad Hossaini för. Ett märkligt mål där han slets sig loss och rullade in bollen vid stolpen. Bollen hade nästan inte styrfart över linjen.

Efterpausen var det IFK som tryckte på. Alla jobbade hårt. Mittfältare som Christoffer Andersson, Philip Larsson, Daniel Nilsson, sprang mil. Erik Danielsson tog hand om det mesta bakåt med god hjälp av målvakten Morgan Särèn. Erik fick också priset som bäste hemmaspelare. Framåt var Andreas Borg när att rycka loss några gångar. Och Mohammad Hossaini är alltid farlig.

Ett festligt inslag var Nordic hejarklack som höll igång på läktaren hela tiden och höjde stämningen. Så ska det låta på fotboll och oftare på Solberga IP  • Kommentarer(1)//blogg.ovedanielsson.se/#post1962
Nästa »