Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Inga cirkusdjur på kommunal mark

Oktober 2018Skapad av Ove Danielsson sön, oktober 14, 2018 10:01:53


Bild från Haga för några år sedan.

Katarina Raneborn (V) har skrivit en motion om att ingen kommunal mark i Askersunds kommun ska upplåtas till cirkusar som utnyttjar djur. Motionen har överlämnats till kommunstyrelsen för beredning. Det finns rättsfall på området som ger stöd både till avslag och bifall av motioner av detta slag. Kommunledningsförvaltningen redovisar nedan det stöd som finns för båda alternativ .

”Frågan om vilka djur som är tillåtna att användas i cirkusverksamhet regleras i djurskyddsförordningen. Från och med 1 januari 2019 finns även sjölejon och elefant uppräknade bland dessa arter som förbjuds vid cirkusar. Kommuner har ingen befogenhet att införa lokala föreskrifter på områden där annan författning reglerar frågan. Tillstånd för allmän sammankomst, dit cirkusar hör utfärdas i huvudregel av Polismyndigheten enligt ordningslagen. Polismyndigheten ska inhämtayttrande från kommunen innan tillstånd ges. Om kommunen avstyrker ansökan får tillstånd inte meddelas. Polismyndighetens beslut om tillstånd är inte överklagningsbart men kommunens beslut om yttrande kan angripas genom laglighetsprövning.

Frågan om att förbjuda vilda djur på cirkusar eller neka markupplåtelse till cirkusar med vilda djur i verksamheten har varit uppe i ett flertal kommuner genom motioner liknande denna. De flestakommuner har avslagit motionerna med hänvisning till att det inte finns någon laglig grund för ett förbud på kommunal nivå.

Kommunen tycks alltså vara fri att göra en generell opinionsyttring om att inte tillåta markupplåtelser till cirkusar i framtiden enligt Kammarrättens bedömning. Skulle sedan en ansökan komma och

kommunen i sitt yttrande avstyrker ansökan och detta beslut överklagas genom laglighetsprövning är sannolikheten stor, med stöd av Förvaltningsrätten bedömning, att beslutet anses strida mot annan lageller författning och således upphävs. Ett eventuellt beslut att bifalla denna motion kan ju också redan i detta skede anses strida mot ordningslagen enligt förvaltningsrättens bedömning i tidigare nämnda

mål”.

Askersunds kommun har heller inte fått många ansökningar om markupplåtelser till cirkusar de senaste åren. Förr var det vanligt med cirkusar i kommunen flera gånger om året, de senaste två åren har det inte inkommit en enda ansökan. Branschen tycks således vara på nedgång redan utan vidtagna åtgärder av kommunen.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1881

Min tidningskrönika 7 oktober

Oktober 2018Skapad av Ove Danielsson sön, oktober 07, 2018 09:29:06

Mat och bakprogrammen avlöser varandra på TV. Brukar kolla ibland men inte så mycket för recepten. Skulle aldrig klara av det. Jag tittar mest för att höra juryns synpunkter. Är imponerad av deras kunskaper. Juryn i ett bakprogram behöver bara titta på bakverket för att säga vilka brister som finns, som att degen gått för länge eller för lite i ugnen. Och att tårtbottnarna är alldeles för tjocka. Att det är för kladdigt eller för torrt. En del deltagare börjar gråta när de inte får till det. Skulle jag vara med skulle nog juryn istället börja böla efter att ha sett vad jag skulle prestera. Men jag har en släkting som är duktigt att baka. Det har jag sett på Facebook.


Kalles och Davids kiosk på torget i Askersund var en stor samlingspunkt.

Mitt förhållande till mat är annars inte så värst. Folk berättar redigt för mej allt nyttigt de äter och att de äter gröt varje morgon. Då står man sig tydligen en hel dag. Vet inte om jag vill stå mej en hel dag på gröt. Jag har aldrig ätit gröt och i min ålder är det ingen ide att börja. Det ser inte gott ut med risk för att hamna i luven på alla grötentusiaster. Är uppväxt med att farsan satt och slevade i sig gröt varje morgon och det satte djupa spår. För honom var det ett måste. Sådan skulle jag aldrig bli. Mina morgonrutiner är mycket enkla och sparsmakade. Utom när jag bor på hotell.

I dag vimlar det av pizzerior i Askersund, så har man tappat lusten för matlagning en lördagskväll är det inga problem. Det är bara att ringa och hämta. I min ungdom var det Kalles och Davids korvkiosk på torget i Askersund som gällde. Där var samlingspunkten och matstället. En grillad med mos var stort. Skulle det firas extra blev det en tur till Hallsberg där det också fanns pommes frites. Den nyheten kom till Askersund mycket senare.

I samband med idrotten på gamla IP i Askersund var det Oskar i den lilla kiosken som stod för maten. Han var inte så noga med hygienen. När det trängde på gick han bakom kiosken och uträttade sina behov för att sedan forsätta sälja korv. Minns inte att någon av oss spelare blev sjuka av Oskars korvhantering.

Tyvärr var det en burk stora fläskkorvar som knäckte Oskar som försäljare. Istället för vanliga varmkorvar hade han av misstag fått en burk med stora fläskkorvar. ”Kom och titta Ove, vad är det här” skrek han från sin kiosk. På den tiden jobbade jag vid Slakteriföreningen och han tycket jag var lite kunnig på korv. Förklarade läget och beklagade det hela. Oskar blev sig aldrig riktigt sig själv som korvförsäljare efter den pärsen. Stora fläskkorvar i ett litet bröd gick både över hans och mitt förstånd.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1880

Information om ny idrottshall i Askersund

Oktober 2018Skapad av Ove Danielsson fre, oktober 05, 2018 13:26:30

Pressmeddelande från Askersunds kommun

2018-10-05

Informationsmöte om idrottshall i Askersund

På torsdag den 11 oktober hålls ett öppet informationsmöte inför förstudien som ska utreda förutsättningarna för att bygga en ny idrottshall i Askersund. Kommunens idrottsföreningar har bjudits in till mötet, men även andra intresserade är välkomna.

Kultur- och tekniknämnden i Askersunds kommun har beslutat att genomföra en förstudie när det gäller förutsättningarna för en ny idrottshall i Askersund.

– Förstudien ska utreda behov, placering, kostnad och storlek när det gäller en ny hall. Vi vill i ett tidigt stadium få med föreningarna och andra intresserade i den här processen, säger Johan Calais (S), ordförande i kultur- och tekniknämnden.

En enkätundersökning kommer att skickas ut till berörda föreningar och organisationer i anslutning till informationsmötet.

– Enkätundersökningen är en del i förstudien. Vi genomför den i samarbete med Örebro läns idrottsförbund, som vi har ett bra samtal med kring fortsatt utveckling av idrotten i kommunen, säger Daniel Eriksson, tillförordnad kultur- och fritidschef i Askersunds kommun.

Informationsmötet om ny idrottshall hålls torsdag 11 oktober kl. 18.00-19.00

i Visholmen på Sjöängen.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1879

Bygget vid Vårdcentralen i Askersund

Oktober 2018Skapad av Ove Danielsson tis, oktober 02, 2018 14:32:51


  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1878

Klar vinst för IFK mot Assyriska

September 2018Skapad av Ove Danielsson sön, september 30, 2018 19:43:25

IFK Askersund vann årets sista hemmamatch i fyran genom seger över Assyriska med klara 4-1, efter 0-0 i halvlek. Gästerna tog ledningen genom en frispark. Efter det tog IFK över. Ludvig Danielsson kvitterade. Jonas Kinell gav hemmalaget ledning. Sedan följde Andreas Borg upp med två mål.

IFK skapade en rad målchanser redan i första halvlek men fick inte in bollen. Efter pausen lossande målskyttet. Ludvig Danielsson fick priset som bäste hemmaspelare i ett jämnt IFK. Assyriska var ett pratglatt gäng. Det resulterade också i en utvisning. Laget har en del individuellt bollskickliga spelare, men det gick mest i sidled.

IFK avslutar borta mot Ervalla. Det är en viktig match för att slippa kvalspel. IFK ligger tre poäng före Ervalla i tabellen och med lite bättre målskillnad. Avgörandet ligger i egna händer.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1877

Läsfest och liten bokmässa i Askersund

September 2018Skapad av Ove Danielsson lör, september 29, 2018 09:44:04
Detaljerat program kommer. Mässan är den 13 oktober mellan kl 10-15. Inlägget finns också på na.se-Nyheter-Askersund -Oves blogg

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1876

Förargelsens hus i Askersund

September 2018Skapad av Ove Danielsson tor, september 27, 2018 17:40:48

Det är viktigt att kommunerna ser till att det finns snygga och rena offentliga toaletter. Folk ska inte behöva springa nödiga kilometer för att hitta en toalett. Kommunerna har också insett vikten av sådana byggnader. Annars blir det kritik. Annat var det förr. Då kallades några toaletter i Askersund ”Förargelsens hus”. Och det fanns en på hamnplanen och en vid stationshuset vid Strandparken. Men de var bara till för män.

Fritjof Andersson på hamnplanen med "förargelsens hus" i bakgrunden. Den plockades bort.

Huset vid hamnplanen hade diskuterades flitigt. ”Förargelsens hus ” måste flyttas från hamnplanen i Askersund. Eller urinoaren som man sa i finare sammanhang och kommunala protokoll. För vanligt folk var namnet ”pisskuren”.

Placeringen av ” Förargelsens hus” hade diskuterats i ett antal år. 1953 hade provinsialläkaren tröttnat. Läkaren hävdade att kuren måste flyttas längre bort från bostadshusen. Hälsovårdsnämnden kopplades in och ärendet gick vidare till Drätselkammaren. Där hade man inget emot att kuren flyttades bara man kunde hitta en lämplig plats inom eller i närheten av hamnområdet. Frågan är bara var kuren hamnade? Ingen vet. Svårt att ta reda på kanske. Det var ändå 65 år sedan ärendet var aktuellt. Kanske den skrotades eller någon som tog hand om kuren.


Klipp från 1953


Den gamla kuren som fanns i stationsområdet flyttades när nya Sjöängen byggdes. Den finns nu bakom en förrådsbyggnad i Askersunds by. De flesta var överens om att den gamla klassiska byggnaden från 20-talet skulle bevaras. Men precis som 1953, är frågan var den ska den placeras. Hembygdsföreningen har visat intresse, men än så längre har det inte kommit något förslag om flytt från ”byn”.

Kuren som fanns vid busstationen står bakom förråd i Askersunds by.

Bristen på toaletter kvällstid kan få konsekvenser. Tranås kommun fick en räkning för en del år sedan på kemtvätt, så det är säkrast att ha ordning på toalettfrågan. Totalt gällde räkningen 444 kronor för kemtvätt av ytterbyxan vid tre tillfällen, samt för tvätt av tre par kalsonger. Kravet var också 300 kronor för psykiskt och fysiskt lidande vid tre tillfällen. Och det rörde sig inte om något skämt.


Hamnen på ett vykort en gång i tiden. På hamnplanen syns " förargelsens hus"

Mannen skrev i sin räkning att han ”skitit på sig” tre gånger därför att toaletterna hade varit stängda.

-Jag har inte haft en chans att hinna hem, skrev mannen.

En särskild anmärkning på räkningen var att den skulle diarieföras. Hur Tranås kommun hanterade räkning känner jag inte till, men andra kommuner får se till att inte hamna i samma situation. Rådet är att hålla toaletterna öppna även på kvällstid och helger. Annars kan kan få det komma en räkning på kemtvätt.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1875

Min tidningskrönika 23 september

September 2018Skapad av Ove Danielsson sön, september 23, 2018 09:26:42Valet är över och politikerna får nu vila några veckor. Sedan är det dags igen. Vad jag förstår får Askersund ett nytt styre och nya personer ska väljas till topposterna i nämnder och styrelser. För ett antal år sedan var konkurrens stor om platserna. Politiker stod i kö för att få vara med och bestämma. Tror inte det är riktig så i dag. I dag får man ta lite mera vad man har och det behöver inte vara något negativt. De är ju ofta folk som är intresserade av sina uppdrag.

Det ska bli intressant att se hur politikerna får ihop det med samarbetet och samtidigt visa respekt för valresultatet. Ibland har det varit lite si och så med det. Som det varit tidigare brukar det stora partierna dela med sig i nämnder och styrelser till de som inte fått något. Men det har inte enbart varit för att vara snälla. De små måste naturligtvis också rösta på de storas förslag för att få platser.

Under några år när jag arbetade som journalist var ofta frågan hur många anställda kommunpolitiker det skulle vara och vilken ersättning som skulle gälla. Länge fanns det bara ett kommunalråd. För att få lite mera jämnvikt i politiken så infördes också en post som oppositionsråd. Något som ett litet stridbart lokalparti var helt emot. De ansåg att det var slöseri med skattepengar. Minns att jag stod och pratade med det nyvalda oppositionsrådet på stan, då en ledare från lokalpartiet kom fram. Oppositionsrådet var mycket artigt och frågade hur det stod till. Men han fick inte det svar han väntade. ”Att du inte skäms att sitta på Rådhuset som motvalls kärring och till på köpet få lön för det”, blev svaret innan den arge lokalpolitikern luffade iväg. Men det var på den tiden…

Ofta var det kamp om de viktigaste posterna inom politiken, som ordförande i de olika nämnderna eller ledamot i kommunstyrelsen. Politiker som inte platsade i de tunga nämnderna fick ofta erbjudande att sitta i Hälsovårdsnämnden. På den tiden fanns det inte många tunga frågor i den nämnden. Ofta handlade det om tömning av latriner och hur råttgift skulle hanteras. I dag är Sydnärkes Miljöförvaltning en av de viktigaste förvaltningarna.

En nämnd som hängde med väldigt länge var Hästuttagningsnämnden, vars uppgift var att vid krigsfara ta ut ett bestämt antal hästar från kommunen för krigsmaktens behov. När folk skulle tas ut till nämnden på 70-talet väckte det stor munterhet. Ofta blev det några lantbrukare som fick ta hand om den uppgiften. I den nämnden kunde ledamöterna ta det lugnt. Krigshotet var avlägset och att använda hästar om fienden kom var inte aktuellt. Men Hästuttagningsnämnden travade ändå på som inget hänt inom krigsmakten.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1874
Nästa »