Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Västra Strandparken vecka 42 2017

Oktober 2017Skapad av Ove Danielsson sön, oktober 22, 2017 09:54:53
PS! Ytterligare ett antal bilder finns på na.se-Nyheter-Askersund -Oves blogg

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1741

Cykellopp genom Askersund

Oktober 2017Skapad av Ove Danielsson ons, oktober 18, 2017 14:49:29Många gånger har stora cykellopp passerat centrala Askersund, som Sverigeloppet, Postgirot och Sexdagars. Sverigeloppet med Gustaf ”Stålfarfar” Håkansson på 50-talet lockade storpublik. Samma var det i början på 30-talet när Askersund helt oväntat blev etappmål för Sexdagars.

PS! Mer text och bilder finns på na.se-Nyheter-Askersund-Oves blogg

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1740

Kommunal information

Oktober 2017Skapad av Ove Danielsson tis, oktober 17, 2017 14:13:32

Våtmarksrening i Lindbomossen

Ärendebeskrivning

På uppdrag av Länsstyrelsen i Örebro län har Naturvårdsgruppen AB tagit fram en förstudie med syfte att ge förslag till åtgärder för näringsretention och ökad biodiversitet i Lindbomossen, strax söder om Askersund. I studien beskrivs att tillskapande av våtmarksmiljöer i Lindbomossen skulle kunna rena en del av det näringsrika vattnet som kommer via Dohnaforsån innan det når Alsen.

Askersunds kommun äger det mesta av marken vid Lindbomossen och är därmed till största delen rådig över området. Genom att fördjupa och förstora den gamla åfåran och sedan leda tillbaka det renade vattnet till ån igen kan våtmarksmiljöer skapas. Enligt studien skulle projektsamarbetet ”Värna Alsen”, som bedrivs av miljöförvaltningen och Länsstyrelsen, gynnas av de föreslagna åtgärderna eftersom Dohnaforsåns näringsbelastning på Alsen i och med detta väntas minska. För att genomföra och finansiera de åtgärder som enligt utredningen krävs för att våtmarksreningen ska vara möjlig finns medel att söka. Miljönämnden föreslår därför att kommunstyrelsen uppdrar åt

Sydnärkes miljöförvaltning att för kommunens del söka erforderliga medel och se till att projektet genomförs. Medel finns att söka från flera olika ”potter” hos olika instanser.

Försäljning av mark vid Askersunds södra infart

Ärendebeskrivning

En lokal företagare har kontaktat kommunen för att köpa mark sydväst om cirkulationsplatsen vid Askersunds södra infart. Detta i syfte att etablera restaurangverksamhet på platsen. Marken i fråga är inte detaljplanerad och enligt bedömning av Sydnärkes Byggförvaltning är detta ej heller nödvändigt.

Just nu pågår planering av ett strövområde på Lindbomossen, i samband med åtgärder för att minska övergödning i Alsen. I förslaget till kontrakt finns inskrivet att köparen av marken skall upplåta fem parkeringsplatser så att besökare till området kan parkera. Den blivande fastigheten utgör idag del av tre fastigheter, vilka delvis sammanförs genom lantmäteriförrättning.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1739

Västra Strandparken vecka 41 2017

Oktober 2017Skapad av Ove Danielsson sön, oktober 15, 2017 10:15:03
PS! Ytterligare bilder finns på na.se-Nyheter-Askersund-Oves blogg

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1738

Askersund blev inget skatteparadis

Oktober 2017Skapad av Ove Danielsson sön, oktober 15, 2017 10:11:20Askersund blev inte det skatteparadis som operasångare Ivar Andresen önskade. Operasångaren förslag var om att han mantalsskrev sig i Askersund ville han att staden skulle nöja sig med 400 kronor om året i kommunalskatt. Andrésen skulle debiterats vanlig skatt men med ett avdrag ned till 400 kronor. En kohandel som satte myror i huvudet på skattexperterna som trodde att ett sådant beslut skulle överklagas. Borgmästare Gunnar Casmir Bretzner tyckte inte frågan var så märklig. Sångaren var bosatt i Tyskland och önskade sig en fast punkt i livet där han kunde mantalsskriva sig. Och han var ju en kändis som kunde placera Askersund på kartan. Inte så dumt. Året var 1933. En reporter på stora DN frågade borgmästaren om skatten inte skulle debiteras efter inkomst. Enligt Bretzner kunde staden bestämma det själva och hänvisade till hur Jönköping gjorde med tändsticksfabriken och Malmö med sockerbolaget. De fick skattelättnader.

PS! Ytterligare bilder och text finns på na.se-Nyheter-Askersund-Oves blogg

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1737

Påtänt Vattentorn i Askersund

Oktober 2017Skapad av Ove Danielsson fre, oktober 13, 2017 09:21:45


Vattentornet i Askersund lyser igen. Normalt brukar bostadsbolaget lysa upp toppen på tornet med adventsstakar i december. Nu har Henrik och Juha vid bolaget bestämt sig för lite belysning även i höstmörkret. Ett trevligt initiativ. Var inte oroliga, adventsstakarna kommer på plats som vanligt i december.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1736

Förbjud fågelmatning i Askersunds hamn sommartid

Oktober 2017Skapad av Ove Danielsson tor, oktober 12, 2017 13:47:40


Förbjud matning av fåglar i Askersunds hamnområde under sommarmånaderna. Det vill ledamöterna i kultur-och tekniknämnden. För att få tyngd i det hela vill politikerna i nämnden få in förbudet i de allmänna ordningsföreskrifterna. Ännu har inte frågan varit uppe i kommunstyrelsen eller fullmäktige för avgörande. Många boende i hamnområdet har känt sig störda av måsar, kajor och änder.

Om förslaget går igenom undrar många hur själva kontrollen ska gå till. Vad händer om någon slänger ut några brödbitar till fåglarna? Ska polisen ingripa? Blir det böter? Frågorna är många. En av anledningarna till att det samlas mycket fåglar är inte bara matning. I hamnen finns ett antal restauranger och kiosker som lockar. Kajor och måsar slår sig ofta ner på räckena runt serveringarna för att kolla om det finns något matnyttig. Eller om någon tappar några godbitar.

Askersunds kommun har fått många märkliga donationer genom åren, där kravet har varit gåvan ska ombildas till fonder. En donation handlar just om mat till fåglar . Bakom donationen stod makarna Judit och Nils Setterberg i Falla, Skyllberg. Judit avled 1986, men då var maken Nils redan borta. Det handlade om ganska mycket pengar. Den största privata donationen som kommunen ansvarat för. Behållningen i boet, 360 268:38 kronor, skulle enligt testamentet placeras i en djurfond. Enligt testamentet som upprättades redan 1962 skulle ”fondens hela ränteavkastning gå till åtgärder för skydd av i vilt tillstånd varande djur på marken och för fåglar i luften. Ränteavkastningen skull årligen förbrukas”.

I testamentet föreskrevs att fonden skulle förvaltas av Lerbäcks kommunalnämnd. Nu skrevs testamentet före kommunsammanslagningen, så det blev istället kommunstyrelsen i Askersund som delar ut pengar för att hjälpa djuren. I testamentet står det tydligt och klart att det är djuren i Lerbäck och Snavlunda, som ska förfoga över ränteavkastningen. Hur makarna Setterberg tänkte hindra fåglarna från centralorten att få ta del av fröna har jag inte fått klart för mej.

Arne Björk i Falla matade fåglar med hjälp av pengar från Settbergs fond.

I testamentet ingick fast och lös egendom beräknad till 83 800 kronor. Nu blev den summa betydligt högre efter försäljningen av makarnas hus i Falla och en auktion. Sammanlagt blev summan från makarna Setterberg drygt 500 000 kronor . Testamentet var inte riktigt bevakat från början. Det fanns släktingar som hade rätt på en del av pengarna. Beslutet blev till slut att djuren och släktingarna fick dela på pengarna.

1990 rev kommunen upp det gamla beslutet om hur pengarna till djuren skulle fördelas. Olika föreningar och allmänheten fick då också chansen att vara snälla mot djuren med hjälp donationspengarna.

Ruben Carlsson i Falla som jag kände ganska nära fortsatte att mat fåglarna något år efter Judits död. Han bodde granne med henne. Ruben berättade för mej att hon hade hela frysen full med bröd, talg och annan mat till fåglarna. Ruben använde sig av det förrådet så länge det räckte.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1735

Min tidningskrönika 9 oktober 2017

Oktober 2017Skapad av Ove Danielsson mån, oktober 09, 2017 10:03:45

Många söker i dag sitt livs stora kärlek genom dejtningsajter och annonser. Enkelt och gesvint. Till det kommer flera tv-program som visar hur man gör för att finna sin käresta, som ”Bonde söker fru” , ”Tro, hopp och kärlek”, och allt vad det nu heter.

Själv kan jag skryta med att ha varit inblandad i en kärleksannons som slutade mycket lyckligt. Det värmer fortfarande inombords när jag tänker på det trots att det är ett antal år sedan. Det kom in en mycket vänlig man till mej på redaktionen och vill ha hjälp med en annons. Han hade hört av en god vän, som i sin tur hade hört av en annan god vän, att jag skrev rara notiser. I mannens begrepp om notiser gällde allt som stod i tidningen. Förklarade att jag inte sysslade med annonser utan hänvisade honom till vänliga Britt som skötte annonseringen. Men han gav sig inte. Mitt hjärta veknade när han berättade att han varken kunde läsa och skriva och önskade någon att dela sitt liv med. Skolgången hade liksom inte blivit av.

Lovade att hjälpa honom med annonsunderlaget. Härliga skogspromenader och ljuvliga hemmakvällar som det brukar stå i annonser slopade vi direkt. Kanske han blev lite påverkad av mej, vad vet jag? För mej räcker det med vanliga hemmakvällar. Förklarade att han måste ha något speciellt som lockade när han nu inte ville vandra i skogen med sin blivande käresta. Han berättade då att han åkte runt och förgyllde kopparsaker. Han var också klockförsäljare på marknader. Mitt förslag att locka med var att han ”förgyllde tillvaron och var mycket punktlig” . Och annonsen gick iväg.

Några månader senare när det var höstmarknad i Askersund hörde jag någon ropa Ove bakom ett stånd och det var min annonsvän. Han höll om mej och tackade flera gånger. Han hade funnit en kvinna genom annonsen som han delade livet med. Jag är inte så lättrörd men visst blev jag berörd. ”Du ska få en klocka av mej som tack för hjälpen”, sa han. Jag tackade vänligt bestämt nej till presenten, med förklaringen att jag redan hade en klocka.

När vi ändå är inne på annonser som normalt inte journalister ska syssla med hjälpte jag ändå en man med en mindre affärsrörelse i loppisbranchen. Han hade inget namn på firman när han skulle annonsera. Mannen hade funderat länge men inte kommit på något. På gatan stod hans bil, en 245:ans Volvo. Mitt förslag blev ”245:ans Loppis”. Han blev mycket nöjd med förslaget. Så blev det också. Två annonser som satt djupa spår både hos mej och annonsörerna.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1734
Nästa »