Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Nybygget vid Vårdcentralen i Askersund

Maj 2019Skapad av Ove Danielsson mån, maj 20, 2019 23:05:08

PS! Ytterligare ett antal bilder finns på na.se Ove s blogg

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1955

Min tidningskrönika den 19 maj

Maj 2019Skapad av Ove Danielsson sön, maj 19, 2019 09:40:52

Bandy, fotboll, friidrott, innebandy i alla ära, men faktum är att också brottningen var stor i Askersund under en period. En sport som jag har en del udda minnen ifrån. Konditor Elfving kom till Askersund från Värnamo och startade brottarklubben. Han propagerade ständigt för att vi ungdomar skulle komma till träningen i en gammal byggnad vid Storgatan. Vi var ett gäng som lyssnade och gick dit. Det var ju ändå ett litet uppehåll mellan fotbolls-och bandysäsongen så varför inte. Och brottning hade en bra och mångsidig träning. Hade alltid tyckt att brottarna såg lite fåniga ut i sina brottardressar som likande gamla baddräkter. Det var också mycket bök och slit på mattorna. Inget för mej. Det var träningen vi ville åt. Tävlingar var otänkbart.

Brottarträningen slutade trots allt med att jag gick ett 100-tals matcher. Mycket märkligt när jag tänker efter. Jag var aldrig var intresserad av att tävla i sporten. Det blev klubbtävlingar, Fyrstadsbrottningar och DM-tävlingar. Fyrstadsmedaljerna med gamla brottarprofiler är fina och originella. Jag har sparat medaljerna. Brottning handlade för min del mycket bantning för att hamna i en längre viktklass. Jag var ett gränsfall. Problemet med bantning var alltid julmiddagarna. Då var det svårt att hålla vikten.

Brottning höll först till i gamla gymnastiksalen på Norra Bergen. Vi var några stycken som övertalades att ställa upp och tävla. Motståndarna kom i riktiga brottarskor, medan de flesta av oss kom i de gamla blå gymnastikskorna ni minns. Som tur var satt inte brottningskunskapen i skorna. Det handlade mycket om teknik.


Tävling på stadshotellet i Askersund

Efter en tid flyttade tävlingarna till Stadshotellets festvåning med en matta under kristallkronorna. På stan frågade folk ironiskt om det inte var dyrt att ligga på hotell. Det var alltid mycket folk och hög stämning vid hotellbrottningarna. I pausen gick delar av publiken ner till serveringen och drack något stärkande. Det märkets efter pausen. Minns en person som hejade flitigt på oss före pausen med uppmaningar att inte ta för stora grepp. Tror vi mötte Karlskoga. Efter pausen fick konditor Elfving uppmana honom att heja lite lugnare. Han svarade direkt, stärkt av någon dryck, med ett klubbyte och det blev istället ”Heja Karlskoga”. Fast lika högljutt.

Vid något tillfälle hade några brottare varit i Danmark och tävlat. Där vill arrangörerna ha meritlistor av brottarna vid presentationen. En tungviktare, snickare till yrket, saknade meriter. Då kom någon på att presentera honom som snickarmästare de skulle ändå inte förstå. Det gick hem hos den danska publiken.

Om jag vann några matcher? Det hände ibland.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1954

Strandparken i Askersund en gång i tiden

Maj 2019Skapad av Ove Danielsson sön, maj 19, 2019 09:32:02

En liten tillbakablick över Strandparken i Askersund utan att ta ställning till om det var bra eller dåligt att fälla träd i parken. Det här är bara en enkel blogg om en svunnen tid. Mina åsikter är inte intressanta och jag behåller dem för mej själv. Andra sköter debatten i de sociala medierna bättre än jag.

Under sommarmånaderna är hamnen i Askersund den naturliga samlingsplatsen. Med båtar, kiosker, restauranger och allt vad det kan vara. Under många år var parken vid Strandparken den stora samlingsplatsen med en scen. Trivselkvällar och artistframträdanden hölls i parken. I dag har nya skolan och kulturhuset tagit över parkområdet.

Går man tillbaka i tiden så hade stadsfullmäktige gett klartecken till att IFK Askersund skulle få anlägga en bandybana i Strandparken. Om det blivit verklighet hade det varit knepigt med dagens satsningar. Men det hade man säkert löst på något vis. Närheten till Alsen där IFK spelade sina matcher var perfekt. Det gick att pumpa upp vatten direkt från sjön till bandybanan. IFK hade också fått pengar från Tipstjänst till banan.

Men vem som skulle stå för jobbet? Kommunen eller IFK? Kommunen hade upplåtit mark till IFK för banan, men villkoret var att planen skulle användas till lekplats under sommaren. En del tyckte det var en omöjlig kombination. År 1939 bordlades ärendet i stadsfullmäktige. Det hela löste sig senare utan bråk. Försök med att spola upp is var i det närmaste omöjligt. Gamla fyllningsmassor som Strandparken är uppbyggd med gjorde att vattnet sjönk rakt ner i jorden hela tiden. IFK gav därmed upp sina planer. Istället valde man att spola på gräset vid gamla IP. Till den Allsvenska premiären 1945 var bandybanan på gamla IP klar.

En gång i tiden fanns det en planteringsnämd i Askersund med rektor Frendel som ordförande. Både rektorn och planteringsnämnden är borta, men han hade en ide om Sjöängsområdet som var rena träskmarken på den tiden. En stor vacker park skulle anläggas, men så fanns förslag också om ett större turisthotell med vandrarhem som också kunde vara en fritidslokal för ungdomarna i anslutning till parken. Men Frendels stora dröm var ändå att bygga en enhetsskola med utsikt över Alsen och Stjernsund. Iden med skola i direkt anslutning till den nya parken har nu förverkligats.

Anton Frendel

Frendel och hans nämnd kämpade också hårt för att få bygga en vacker park i träskområdet vid Sjöängen. Närmare i 17 år. Efter stationshuset och ut mot Hagaområdet fanns bara ett träskliknande område. Fyllningen som fanns där kom från olika byggen i staden då husgrunder grävdes. Men det fanns också åtskilligt annat som bilvrak, trädstammar, kaffekittlar och allt vad det kunde vara. En soptipp skulle man kunna säga. Under krigsåren fanns där också koloniland.

Första förslaget på en park i Sjöängsområdet kom redan 1933. Ritningen gjordes sedan om 1941. Ett tredje förslag gjorde arkitekt Gunnar Andersson från hushållningssällskapet. Samtliga förslag förkastades. Istället blev det anläggningsträdgårdsmästare Gösta Persson som 1945 gjorde ritningar som i stort sett följdes. Den nya parkanläggningen kostade en del pengar men det fanns fonderade medel. Chefen vid Trikåfabriken Karl Nilsson skänkte också 4 000 kronor. När det stora jobbet med parken började 1950 fanns 19 000 kronor till förfogande. Planteringar och en lekpark var den första satsningen.

Det tog lite tid från ritningen 1945 att få igång arbetet. Det var brist på arbetskraft och det var svårt att få tillstånd till bygget. Planteringsnämnden hade räknat med arbetet med parken skulle bli reservarbete vid en eventuell kris. Men så blev det inte. Just vid det här tillfället fanns det turligt nog både arbetskraft och pengar så jobbet kom igång snabbare än beräknat. Sex man fick jobb med parken.

En lördagsmorgon i början av 1950-talet förvandlades utseende på Strandparken i Askersund radikalt. Den omfångsrika tiostammade vitpilen i Järnvägsparken (ibland också kallad Skolparken) föll då till marken. Trädet med sina många stammar och stora krona var en verklig sevärdhet i Askersund. Något som askersundarna var stolta över. Redan på 40-talet hade dock pilen börjat krackelera. Stammarna hölls ihop med stålwirar, men tidens tand och grenarnas tyngd tärde på stagen tills de brast den här lördagsmorgonen. Fyra av stammarna knäcktes vid roten, medan de andra grenarna sjönk några meter.

Det ståtliga trädet -på den tiden stadens vackraste-var ett kärt tillhåll för det uppväxande släktet. I det lättklättrade trädet drömde sig säkert många unga bort till Tarzans djungler. Sorgen efter det den stora pilen var stor i Askersund. Tidningen uppmanade till och med askersundarna att ta ett sista farväl, gärna med en kamera innan trädet sågades ner helt.

Många trodde att pilen var flera hundra år gammal med tanke på storleken. Men så var det inte. De styrande i stan hade några år före fallet kallat salixforskaren och professorn, Heribert Nilsson, för att titta på det ståtliga trädet. Han konstaterade att trädet inte var särskilt sällsynt.

-Pilar växer hastigt och trädet kan bara vara 60-70 år gammalt, upplyste han de styrande om.

Bild från tidningen 1950

De styrande i Askersund blev naturligtvis en smula besvikna på professor Nilssons bedömning. Leja en professor och få sådana negativa svar. Han kunde väl åtminstone ha sagt 100 år tycke somliga. Hur som helst var trädet dekorativt. Och välbesökt av ungdomar. När järnvägen försvann, så var inte namnet Järnvägsparken gångbart längre. Parken var lika gammal som järnvägen, från slutet av 1800-talet. Men av den första planteringen, som till stor del utgjordes av bokar, finns inget kvar. En rad björkar stod i strandkanten, men var tvungen att plockas bort efter en tid. Vattnet underminerade björkarna.

I dag finns det en jättepil längre ut mot Haga som håller på att gå samma öde till mötes som den stora tiostammade vitpilen i gamla Järnvägsparken. När den planterades är oklart. Men gamla bilder visar att det borde ha skett någon gång på 30-talet. Många tror att även den pilen är flera hundra gammal. Men det finns bildbevis på att det inte är så. Och professor Nilsson sa en gång att träden växer fort. Om den har bra gener kan den klara sig länge. Precis som för oss människor. Ett annat faktum när det gäller den pilen är att det var rena sumpmarken ut mot Haga efter vattnet. Det fanns inga kommunala planteringar åt det hållet. Det visar också gamla bilder.

Rektor Frendel, som kom till Askersund 1923, var mycket trädgårdsintresserad. Frendel avled 1961, 72 år gammal. Han är dock en av de drivande personerna bakom Strandparken, inte att förglömma.

PS! Ytterligare bilder finns på na.se Oves blogg  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1953

Kommer delar av Närlundaskolan att rivas?

Maj 2019Skapad av Ove Danielsson ons, maj 15, 2019 18:09:13

Protokoll från kommunen:

Närlundaskolan. För en tid sedan ett stort arbete med ventilationen. Det kanske var onödigt med tanke på planerna om rivning....


Projektering inför nybyggnation av Närlundaskolan

Ärendebeskrivning

Närlundaskolan föreslås till största delen ersättas med en nybyggnation. Detta projekt har föregåtts av en förstudie som redovisas i ett äskande till investeringsbudgeten 2020-22.

Under förutsättning att kommunfullmäktige fattar beslut om att detta projekt skall genomföras behöver projektering av nybyggnationen starta redan efter sommaren 2019, varför medel till detta föreslås

anslås ur de befintliga strategiska investeringsmedlen.

Förslag till beslut

Kommunfullmäktige föreslås besluta att:

Anslå 1,815 mnkr ur strategiska investeringar i investeringsbudgeten till projektet ”Projektering inför nybyggnation av Närlundaskolan”

Finansiering

Medel föreslås föras över från den redan beslutade investeringsbudgetposten strategiska investeringar

till projektet ”Projektering inför nybyggnation av Närlundaskolan”.

Kommunledningsförvaltningen  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1952

Vårdcentralen i Askersund och nybygget har kopplats ihop

Maj 2019Skapad av Ove Danielsson tor, maj 09, 2019 18:56:24

Det senaste som hänt på nybygget vid Vårdcentralen är att en passergång mellan nya och gamla bygget. Ännu är den inte klar. Någon öppning i gamla byggnaden finns ännu inte. Den kommer i ett senare när det mesta är klart.


PS! Ytterligare bilder finns på na.se Oves blogg

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1951

Ett medborgarförslag som inte gick hem

Maj 2019Skapad av Ove Danielsson ons, maj 08, 2019 19:17:48

Köp en häst! Den uppmaningen fick Askersunds kommun från en medborgare för några år sedan. Hästköpet skulle ingå i ett klimatprojekt med bidrag från Länsstyrelsen. Kommunen skulle kunna använda hästen i skogs-och parkavdelningen tycker medborgaren i sitt förslag. Men inte bara till det. Minitåget skulle också kunna dras av en häst om det skulle vara så. Hästprojektet borde också ingå i kommunen marknadsföring. Allt enligt medborgarens förslag.

”Askersund -en kommun som satsar på miljövänliga hästkrafter”, är mitt förslag i en eventuell marknadsföringskampanj. Vem skulle inte lockas till kommunen av något sådant….

Frågan behandlades i kommunens beslutande organ men det blev inget hästköp. Politikerna tyckte förmodligen att förslaget var något i hästväg. När det gäller tåget så låg det på Hembygdsföreningens bord. Men vad jag minns är det inte första gången hästfrågan varit uppe när det gäller kommunens skogslag. För ett antal år sedan fanns det också en man som försökte starta hästturer med utgångspunkt från hamnområdet. Men det blev ingen succé. Kanske hästar har kommit mera i ropet nu…..

När jag växte upp fanns det ett antal häståkare i Askersund, så det är ingen ny företeelse. Klappret från Skoogs, Sandbäckarnas, Hästa-Hermans kusar hördes nästan alltid på någon plats i stan på vardagarna. Kuskarna hämtade varor vid stationen åt stadens handlare. På vinter var det snöröjning med hästar som gällde. Naturligtvis hade de också andra körningar. Ofta kom de in hästägare från lansbygden till stan för att handla. Andra hade ärenden till kvarnen. Hästarna var ett trevligt inslag i stadsbilden. Alla kanske inte tyckte om vad de lämnade efter sig på gatorna, men lite skit får man ta som det så vackert brukar heta.

PS! Ytterligare bilder finns på na.se Oves blogg  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1950

IFK tog årets första seger i serien

Maj 2019Skapad av Ove Danielsson sön, maj 05, 2019 18:35:06

Äntligen! IFK Askersunds fotbollslag tog årets första seger i serien hemma på Solberga mot IF Eker med 3-1 (2-0) på söndagseftermiddagen. Det var också första hemmamatch. IFK har börjar serien med tre knappa förluster på bortaplan.

IFK:s seger var rättvis. I slutet av matchen kunde det ha blivit ytterligare några hemmamål. IFK tog ledningen på straff genom Andreas Borg. 2-0 stod Philip Larsson för. Nyförvärvet från Åmmeberg, Mohammad Arshad Hossaini, gjord IFK:s tredje mål.

IFK:s målvakt Morgan Särèn ingav stor respekt och säkerhet. Erik Danielsson var som vanligt säker längst bak i försvaret. Matthias Kock fick jobba hårt på sin backplats efter pausen och det gjorde han bra. Framåt handlade det mycket om Andreas Borg och Mohammad Arshad Hossaini. Filip Kjellman gjorde också ett piggt inhopp på vänsterkanten. Priset till bäste IFK:spelare gick till lagkaptenen Philip Larsson

Närmast väntar Vretstorp på bortaplan för IFK. Som vanligt väntas en tuff och jämn match.

Ove Danielsson  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1949

Systrarna Engstedt ställer ut på Konstrundan i Askersund

Maj 2019Skapad av Ove Danielsson lör, maj 04, 2019 19:08:50

Pippi Engstedt

Malin Engstedt

Konstrundan är igång i Askersund och Motala. Inne i Borgmästarinnans café vid Stöökagatan ställer systrarna Pippi och Malin Engstedt ut teckningar och böcker. Pippi visar upp foton och böcker och Malin teckningar.

Malin har blev riktig uppmärksammad med sin teckning ”Snälla flickor kommer till himlen-andra flickor kan komma hur lång som helst”. Teckningen hamnade både affischer, tröjor , kassar och tändstickor. Hon gör också snabbteckningar. Själv blev jag avbildad på fem minuter.

Pippi har gjort sig känd genom ett antal böcker och fotografier.

En av anledningarna till att systrarna ställer ut i Askersund är att deras mamma växte upp på Mårsäters gård när Zinkgruvan. I dag äger de fyra syskon Engstedt Stenhuset i Stora Forsa söder om Askersund som sommarbostad.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1948
Nästa »