Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Halv femton och halv åtta

April 2014Skapad av Ove Danielsson lör, april 12, 2014 15:09:28

Sundsgatan i hamnområdet har haft en del knepiga gårdsnamn i folkmun. När gårdarna 15 och 8 delades, blev smeknamnen halv femton och halv åtta. Kanske inte helt byråkratiskt, men i mitt tycke mycket roligare än många av dagens namn. Det brukar bli bäst när ”vanligt” folk får säga sitt. I dag används namnen bara av äldre askersundare, men förr var det bara halv femton och halv åtta som gällde.

Det är inte helt lätt att hitta på bra gatu-och gårdsnamn. Just nu funderar ansvariga vid Askersund på ett bra namn till det blivande kultur-och kunskapscentret vid Sjöängsskolan. I det fallet ska askersundarna få säga sitt. När det gäller bostadsområden blir det ofta bara djur-och växtnamn. Inte så roligt tycker jag som dock inte kan skryta med att jag är någon stor naturmänniska. Men jag tycker om djur och många växter och blommor är vackra. Så det så.

Sundsgatan har varit en gata med många olika aktivitet genom åren. Askersunds bryggeri ( i dag GALFA) fanns där, Kraftbolaget med ”Garvis” Gustavsson som kontorist fanns i en egen byggnad strax intill strandkanten och i närheten fanns det kommunala klapphuset. Där rådde full aktivitet så fort isen gått bort på vårarna, fram till den första isläggningen på höstarna. Fortfarande tvättas det trasmattor på en brygga där det gamla klapphuset fanns. De gamla järnstängerna där mattorna skulle hängas upp för tork fanns kvar till för några månader sedan. Askersundstvätten fanns också på Sundsängen. I reklamen var äkta sjövatten en lockvara för tvätten. Att det sedan rann ut ett antal avlopp rakt ut i sjön strax intill var dolt i dunkel. På den tiden var namnet för de ansvariga i den här frågan Hälsovårdsnämnden. Miljönamnet kom med senare och då blev det andra bullar.

Som vanligt har jag haft hjälp med bilder av Leif Linus Larsson.

OBS! DET FINNS MERA TEXT OCH FLERA BILDER NA.SE UNDER ASKERSUNDSBLOGGEN.  • Kommentarer(0)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.