Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Lustenrust -Närlunda

April 2014Skapad av Ove Danielsson sön, april 20, 2014 15:30:53

Jordbruksområdena Lustenrust och Närlunda i Askersund har på 40-50 år förvandlats till två stora villaområden. Stig Roos, Nisse Alexandersson, och vilka det nu var som brukade jorden kunde nog inte drömma om dagens villautvecklingen på den bördiga jorden. Men stan köpte in jordarna och började sälja tomter till villabebyggelse. Och det skedde helt utan proteser. Med facit i hand kan man väl konstatera att det var ett riktigt beslut för att kunna utveckla kommunen. Det gjordes ett försöka med villabebyggelse ute på Askersunds by, men efter kraftiga protester från lantbrukare i området hamnade förslaget i papperskorgen. Åkermarken på byn skulle användas till det den var avsedd för. Lantbruk.

Bild från 1947. Bakom husen växte villaområdena Lustenrust och Närlunda upp

Många askersundare har haft funderingar över vad namnet för bostadsområdet Lustenrust kommer ifrån. Det är lite udda och ovanligt. Varken jag eller kompis Leif Linus har löst frågan, men det kanske finns någon som vet. I så fall hör av er så har vi löst upp en knuten på namnproblemet. Leif Linus och jag brukar byta lite erfarenheter när det gäller gamla Askersund. När det gäller Närlunda så var namnet förr Bränniga. Rester från den stora stadsbranden 1776 kördes dit så namnet var logiskt. Uppgifter som Leif Linus hämtat in.

OBS! DET FINNS FLERA BILDER OCH MER TEXT PÅ NA.SE UNDER ASKERSUNDSBLOGGEN.KOLLA GÄRNA DÄR

  • Kommentarer(1)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.
Skapad av Ove Danielsson tis, maj 06, 2014 16:58:36

Hej Owe och Leif Linus! Det här med Lustenrust. Jag tror mig ha en del av förklaringen. Ingrid Sandström var lärarinna i Askersund. Hon berättade för mig att en tyskfödd, till Askersund invandrad, sökte ett ställe där han sommartid kunde finna "Lust und Ruhe". Askersundarna har ju varit bra på att försvenska vissa företeelser, så bleb ju "Vielle Montagne" till "Ville montage" och "Lust und Ruhe" blev till Lustenrust. Vad säger ni om förklaringen? Med hälsningar Bengt Eriksson