Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Skvaller och prinsbesök

December 2009Skapad av Ove Danielsson lör, december 19, 2009 08:56:23

Kungens pappa, Gustaf Adolf, besökte Askersund 1935. Askersunds-Tidning rapporterade ingående.

Leif Linus läste min blogg och sände över den här bilden direkt. Från prinsens besök i Askersund. Tur att Linus finns. Bilden är plåtad framför Grands Konditori.

Skvallerpressen är bedrövlig brukar det ofta heta. Ingen köper heller tidningarna. Det är hos frisören, läkaren eller tandläkaren som de här omdebatterade tidningarna läses. I alla fall låter det ofta så. Klart det händer ibland, men visst köper folk de här tidningarna i kiosken. Det är bara att kolla upplagesiffrorna. Tycker någon det är kul att läsa om glitter och glamor och kändisars liv , så är det inget att säga om det.

Själv begränsar jag mitt tidningsläsande till NA, DN på söndagarna och fotbollstidningen Offside. Glömde at jag också köper Aftonbladet på onsdagar då deras suveräna TV-bilaga finns med.

Kungligheterna drabbas hårt och är också mycket kritiska mot veckotidningarna. Men jag kan lugna kungahuset. Det var inte ett dugg bättre förr. En del som skrivs i dag är bra en lätt vindpust mot det som skrevs förr. Läste en gång om ett besök som prins Gustaf Adolf (nuvarande kungens pappa) gjorde 1935 i Askersund. I tidningsreferatet kunde man till och med läsa om hur mycket prinsen hade ätit på Stadshotellet. Så skulle det aldrig gå att skriva i dag. Åtminstone inte i min gamla tidning.

Källarmästare Hermansson förklarade att prinsen tog dubbla portioner röding till lunch. Och sedan fortsatte han i samma stil hela lunchen. Källarmästaren tog prinsens aptit som ett högt betyg på hotellets matlagningskonst. En prins som backade om flera gånger. Även officerarna i hans sällskap åt rejält till Hermanssons förtjusning.

Källarmästaren berättade också för tidningen att ”prinsen var som alla andra och att verkade trivas bra på hotellet”. Flickorna i personalen förklarade också att ” prinsen var förtjusande enkel och rar”. De kunde också berätta att prinsen , som bodde i rum nummer 11, hade sin frus porträtt, prinsessan Sibylla, stående på sitt skrivbord. Från portierens svarta tavla lyste den förnäma bokstavskombinationen H. K. H., och det hade inträffat under detta århundrade, kunde tidningen också meddela.

Gustaf Adolfs besök 1935 var helt inofficiellt. Han deltog i krigshögskolans övningar i Askersundstrakten. Han kom till Askersund i sin Mercedes-Benz A.26, som han körde själv. Många som bar uniform fanns naturligtvis i stan under övningarna. Så fort det visade sig en man i uniform hoppades askersundarna på att det var just prinsen. Någon hade också sett prinsen på promenad en sen kväll. Många stod också och väntade med kameror vid prinsens bil som var framkörd till hotellentrén.

Som nämnts var kungens pappa í Askersund för en militärövning. Jag i min enfald trodde då att militären skulle leva under fältmässiga förhållande. I tält. Men under den här övningen var det stadens stadshotell som gällde. Militärtält var det aldrig tal om! Hur som helst levde staden upp under några dagar. Och tidningen hade lite skvaller att skriva om och som folk tyckte det var roligt läsa om.

PS! Kommentera gärna . Det skulle vara trevligt

  • Kommentarer(5)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.
Skapad av Ove Danielsson sön, januari 03, 2010 09:05:32

Roligt att du fick tag på din morfar genom min blogg. Försökte hitta en bild på honom, men det fanns ingen. Du kanske har någon? Och andra bilder från Askersund?

Hälsningar Ove

Skapad av Lena lör, januari 02, 2010 19:06:51

Källarmästare Hermansson, det måste ha varit min morfar! Jag letade på nätet idag om jag kunde hitta hans namn någonstans och hittade till slut detta på din blogg, tack! Har själv aldrig träffat morfar då han dog när mamma var 13 år gammal. Men mamma berättade mycket om honom, och om deras tid i Askersund, så det var roligt att läsa! Hej från Lena

Skapad av Kerstin sön, december 20, 2009 11:25:27

Jag klippte ut allt om kungafamiljen när jag var barn och ungdom, minns när Prinsen, vår Kungs pappa omkom! Hemska bilder från begravningen med en liten vitklädd "Lill prins"!
Köper oxå Aftonbladet på onsdagarna, TV bilagan och KORSORDET!
Ha en skön söndag!

Skapad av Ove lör, december 19, 2009 22:48:19

Grands Konditori låg utmed Sundsbrogatan intill nuvarande servicehus och bibliotek. Ett mycket populärt ställe, som också drevs sommarservering på berget i Stadsparken. Det finns till och med vykort därifrån.

Jag läser också dina artiklar i tidningen Land. Mycket trevlig läsning.

Skapad av Ingmar Norlén lör, december 19, 2009 18:47:02

Ove

En mycket intressant breskrivning av prins Gustav Adolfs besök i Askersund 1935. Askersunds Tidning förefaller ha haft en vaken reporter som var före sin tid. Bara detta att ta reda på hur mycket han åt! Verkligen smaskens för läsarna, som jag får använda det uttrycket. Men jag måste få veta var Grand och dess konditori låg, om du känner till det.