Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Badhus-en våt dröm för askersundarna

Januari 2015Skapad av Ove Danielsson lör, januari 03, 2015 16:10:18

Många askersundares våta dröm genom åren har varit ett badhus. I dag är askersundarna hänvisade till badhusen i Hallsberg, Kumla, Örebro, Karlsborg och Motala. Men Badhusföreningen kämpar på för en satsning på ett badhus i länets sydligaste stad. Men vad jag förstår lär det dröja. Det ekonomiska läget verkar inte tillåta sådana satsningar i dag. Om nu inte någon privat intressent öppnar plånboken.

Som journalist följde jag badhusdebatten genom åren. Och gör det fortfarande som privatperson. För drygt 30 år sedan, 1980, handlade det inte så mycket om pengar. Politikerna var eniga om att det skulle byggas ett badhus. Men det fanns en hake -placeringen! I dag skulle nog politikerna ha varit glada över om problemet ”bara” gällt placeringen.

Det fanns tre förslag 1980. Men politikerna kunde inte enas. KDS-som namnet var på den tiden- drev en konsekvent linje. Badhuset skulle ligga vid Närlundahallen. Punkt slut. Idrottsanläggningen vid Solberga var på gång och där ville en del att badhuset skulle ligga. Ett tredje förslag var en placering vid hotellet. Dåvarande stadsarkitekten Perryd förordade placeringen vid hotellet. Perryd menade att ett badhus vid hotellet skulle ge en stadsplanemässig tyngdpunkt, med närhet till kyrkan, hamnen och hotellet. I 1980-års budget fanns också 500 000 kronor för projektering av en simhall. Ordet badhuset användes inte vi den här tiden.

Närlundahallen
Solberga
Hotellet i bakgrunden

Som alla kan konstatera blev det ingen simhall (badhus) trots pengar för projektering. Säkert kom pengarna till användning ändå. I dag finns det inritat ett område för idrottshall/badhus på tomten där Askersundsverken låg. Det positiva med det mot 1980 är att det ändå finns en tomt att placera bygget på. Med facit i hand blir tre alternativ för mycket att komma överens om. Nedan Badhusföreningens visioner.

Visioner

Kallbad med bastu

Byggs så den kan användas sommar som vinter. Detta medför att Askersunds badhus blir unikt gentemot kringliggande badhus.

Vattenrutchbana ut i Alsen

Används på sommaren och hösten. En rejäl bana som lockar besökare och som inte behöver värmas upp.

Soldäck ute till sommaren

Där det ska gå att koppla av med en fika eller bara njuta av solen.

Barnbassäng

De riktigt små skall ha en egen bassäng att leka i. Med en liten rutchbana och andra roliga figurer som sprutar vatten. Barnbassängen ska också vara varmare än den stora bassängen.

Rehabiliteringsbassäng

Höj och sänkbar botten. Kan hyras ut till landsting, rehabiliteringsträning, friskvård och babysim.

Bubbelbad, bastu

Antingen i separata avdelningar eller integrerat med bassängavdelningen.

Träningsavdelning

Bra komplement till övrig anläggning, för att locka besökare och få en helhetsbild i träningen.

Badhus, sporthall och träningsavdelning

Kan utnyttjas av skolungdomar på gymnastiken

Gemensamma omklädningsrum

Ihop med stora gymnastiksalen. Hitta gemensamma lösningar på saker som kan spara pengar i driftkostnader.

Om det läggs på AVA-verken skulle det kunna finnas en restaurang, samlingspunkt som kan utnyttjas av många besökare t.ex. badhusgäster, biblioteksbesökare, sporthallsbesökare, turister, konsertbesökare och sist men inte minst askersundare.

Före detta Askersundsverken  • Kommentarer(0)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.