Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Planen som gjorde politikerna stolta och glada

Mars 2015Skapad av Ove Danielsson tor, mars 19, 2015 20:02:20

Glädjen var stor i Askersunds fullmäktige i juni 1994. Jag var där och refererade. Det kunde vara bråkigt men den här gången var allt bara glädje. Politikerna sken som solen. Efter 24 år var äntligen Bevarandeplanen för Askersund klar och den fanns upptryckt i två fina häften i en begränsad upplaga. Skrifter som nu ibland annonseras ut på Tradera för flera hundra kronor. Då var priset 50 och 30 kronor.Gladast av alla var nog folkpartiets Bengt Norefors. Han hade varit med och diskuterat Bevarandeplanen redan 1970 i samband med kommunsammanslagningen. Han var stolt över att också få vara med och ta beslutet om planen för att bevara staden.

Bengt Norefors var ordförande i fullmäktige några perioder.

Skylt från 90-talet.

Många tror att Bevarandeplanen från 1994 är juridisk bindande och att man inte får röra eller förändra husen. Men så är det inte. Bevarandeplanen skulle ”bara” fungera som ett rättesnöre för handläggning av bygglov och andra miljöpåverkande åtgärder. Så fungerar det i dag, med en del undantag som inte är särskilt vackra utan att gå in på detaljer. Men allt handlar förstås om tycke och smak.

Socialdemokraternas talesman i frågan 1994 var Staffan Korsgren. Numera representerar han folkpartiet i fullmäktige. Korsgren ansåg att planen bara var ett första steg. Han ville gå vidare och göra planen juridisk bindande. Ett av skälen till det var kommunen inte hade något sätta emot när det gällde stora ekonomiska intressen i branschen.

Ännu har det dock inte hänt något med juridiken kring planen. Nu har det gått 21 år sedan Bevarandeplanen godkändes i fullmäktige. Då hade man väntat på ett beslut i 24 år, så det är några år kvar ännu om man ser det så. Om nu dagens politiker vill ha Bevarandeplanen juridisk bindande? Men Korsgren finns ju kvar….

Vad jag erfarit från folk vid länsstyrelsen är det bara Örebro som har juridisk bindande Bevarandeplan bland länets kommuner.  • Kommentarer(0)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.