Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Min tidningskrönika 25 februari 2018

Februari 2018Skapad av Ove Danielsson mån, februari 26, 2018 09:55:07

Det är årsmötestider. Valberedningarna sliter nu hårt med att få ihop folk till föreningarnas styrelser. Det är bara att lyfta på kepsen för alla som vill ställa upp. Ideella jobb som ibland kan vara rätt tuffa.

Var med vid något tillfälle där valberedningen saknade förslag på ordförande och satsade på ett lite udda grepp. En av styrelsemedlemmarna saknades när mötet började men kom efter en stund. Valberedningens ordförande hälsade honom välkommen och gratulerade till att han nyligen blivit valt till föreningens ordförande. Styrelsemedlemmen blev milt sagt överraskad, men accepterade till slut. Så går det naturligtvis inte till om det är lite ordning och reda.

Som journalist har det varit helt omöjligt att sitta med i några styrelser. Journalister ska hålla sig borta från sådant för att kunna vara fria från misstankar att inte vara objektiva. Som pensionär har jag gjort ett litet avsteg från mina principer. Jag sitter med i valberedningen för Örebro Läns Idrottshistoriska Sällskap, men i den beredningen finns en klippa, gamle elitspelaren i ishockey, Rolf Hallgren.

I år är det val och då brukar de politiska partierna var mycket aktiva när det gäller att få ihop namn till listor. Det gäller att få ihop så många namn som möjligt för att vissa bredden på sina förtroendevalda. Har hört många gånger partifolk som säger ”sätt mej långt ner på listan så är det ingen risk att jag blir invald ” .

Ofta var det kamp om de viktigaste posterna inom politiken, som ordförande i de olika nämnderna eller ledamot i kommunstyrelsen. Politiker som inte platsade i de tunga nämnderna fick ofta erbjudande att sitta i Hälsovårdsnämnden. På den tiden fanns det inte många tunga frågor i den nämnden. Ofta handlade det om tömning av latriner och hur råttgift skulle hanteras. Vid ett tillfälle fanns det förslag om att staden inte längre skulle tillhandhålla råttgift gratis längre för fastighetsägarna. En ledamot var mycket kritisk mot förslaget. Hans tunga argument var: ” min fru och jag gick i Strandparken i söndags morse och vad fick vi se, en stor fet råtta”. Men det var inget som bet på majoriteten. I dag är Sydnärkes Miljöförvaltning en av de viktigaste förvaltningarna.

En nämnd som hängde med väldigt länge var Hästuttagningsnämnden, vars uppgift var att vid krigsfara ta ut ett bestämt antal hästar från kommunen för krigsmaktens behov. När folk skulle tas ut till nämnden på 70-talet väckte det stor munterhet.  • Kommentarer(0)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.